Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Σειρά νέων παραγωγών έχουν ήδη επεξεργαστεί στελέχη της ΝΕΡΙΤ για το μεταβατικό διάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση αυτής της τηλεοπτικής σεζόν (αρχές καλοκαιριού), αλλά το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι με τι χρήματα θα πραγματοποιηθούν. Την ίδια ώρα «παγωμένες» παραμένουν οι αποπληρωμές παραγωγών που είχαν παραδώσει έργο τους στην ΕΡΤ ή αυτό βρισκόταν στο στάδιο γυρισμάτων, μοντάζ κ.λπ., ενώ τη θέση του εκκαθαριστή (ειδικού διαχειριστή) της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη (που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζα Αττικής) αναλαμβάνει η Αφροδίτη Γουγά (δικηγόρος).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 17 με 18 εκατομμύρια ευρώ υπάρχουν στο ταμείο της ειδικής διαχείρισης για την αποπληρωμή παραγωγών της ΕΡΤ, για τις οποίες μάλιστα έχει γίνει και διπλός έλεγχος, αλλά παρ' όλα αυτά οι καταβολές δεν γίνονται. Κι αυτό διότι, όπως λέγεται, έχει ζητηθεί και νέος έλεγχος των κοστολογίων κτλ. Την ίδια ώρα όμως ορισμένοι παραγωγοί βρίσκονται καταχρεωμένοι σε τράπεζες (κάποιοι είχαν δανειστεί για να προκαταβάλουν ΦΠΑ και με το λουκέτο της ΕΡΤ έμειναν ξεκρέμαστοι), ενώ οι εταιρείες άλλων κινδυνεύουν με κατάρρευση. Ορισμένοι εξ αυτών, θέλοντας να διατηρήσουν ανοιχτή την ελπίδα να συνεχίσουν να λειτουργούν τις εταιρείες τους, έχουν κάνει προτάσεις για νέες παραγωγές στη ΝΕΡΙΤ για το μεσοδιάστημα μέχρι τη νέα τηλεοπτική σεζόν, αλλά κανείς δεν ξεκαθαρίζει με ποια χρηματοδότηση και πότε θα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ούτε και σε ποιο χρονικό διάστημα προβλέπονται οι αποπληρωμές παλαιότερων παραγωγών.

 

Τα στελέχη όμως της ΝΕΡΙΤ με τις επιτροπές (προγράμματος, κοστολογίου κ.ά.) που έχουν δημιουργηθεί έχουν προχωρήσει στην εξέταση φακέλων για νέες παραγωγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μάλιστα, το έργο τους θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες καθώς έχουν επιλέξει περίπου 10 νέες προτάσεις από τις δεκάδες που κατατέθηκαν. Πάντως δεν πρόκειται να προχωρήσουν άλλα σχέδια παραγωγών, καθώς εξετάζοντας το χρονικό διάστημα το μοναδικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι πρέπει να αντεπεξέλθει και σε σειρά αθλητικών προγραμμάτων τα οποία και πρέπει να μεταδώσει (στίβος, Μουντιάλ κ.ά.). Οπότε μετά από αυτό θα αρχίσει η εξέταση νέων προτάσεων για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν, με τους παραγωγούς να έχουν διάστημα να καταθέσουν τις δικές τους μέχρι και τις 10 Μαρτίου. Θα εξεταστούν πάντως, όπως λέγεται, και παραγωγές από αυτές που έχουν ήδη κατατεθεί και δεν συμπεριλαμβάνονται σε εκείνες που θα μπουν μπροστά αυτό το διάστημα.

 

Η λειτουργία της ΔΤ έχει περάσει πλέον κανονικά στα χέρια των στελεχών της ΝΕΡΙΤ, τα οποία ζητούν από όσους κατέθεσαν αίτηση πρόσληψης για τις 132 θέσεις δημοσιογράφων και τις 224 καλλιτεχνικών ειδικοτήτων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου να αποστείλουν ηλεκτρονικά τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τις γνώσεις και την εμπειρία που δήλωσαν στο nerit.icap.gr έως και τις 20 Φεβρουαρίου (18.00). Ζητούν όμως να αποστείλουν και επικυρωμένα αντίγραφα των δικαιολογητικών ταχυδρομικώς μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2014 (σφραγίδα ταχυδρομείου) προκειμένου να θεωρείται έγκυρη η συμμετοχή κάθε υποψηφίου, κάτι που είναι προβληματικό λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος. Τι γίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος απουσιάζει εκτός Ελλάδος για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους ή είναι ασθενής; θα απορριφθεί η αίτησή του εξ αυτού; Μήπως απαιτείται ένας διαφορετικός σχεδιασμός, ώστε να μην αρχίσουν και πάλι οι υποψίες; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις ανά κατηγορία θα πληρωθούν σε ποσοστό 70% από κατόχους σχετικών πτυχίων και 30% από εκείνους που έχουν σημαντική εμπειρία ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν πτυχίο, ενώ αρχικά η αναλογία αυτή ήταν 80% με 20%. Εντός των επόμενων ημερών πάντως αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και νέα προκήρυξη με θέσεις για τη ΝΕΡΙΤ. Παράλληλα, ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας προχωρά και σε πρόχειρο διαγωνισμό για τη διαφημιστική προβολή των δράσεων και δραστηριοτήτων του (περισσότερα στο http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%A18%CE%9F%CE%9E%CE%9D%CE%9B-%CE%954%CE%A0).

 

[email protected]

 

Scroll to top