17/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτιά καινοτομίας

Η Σχολή «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος» και το Γενικό Λύκειο Πελοπίου είναι δύο σχολεία όπου οι μαθητές εκπόνησαν πρωτοποριακές μελέτες κατακτώντας την κορυφή στο πλαίσιο ευρωπαϊκών διαγωνισμών, για πρωτότυπες ιδέες.
      Pin It

Η Σχολή «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος» και το Γενικό Λύκειο Πελοπίου είναι δύο σχολεία όπου οι μαθητές εκπόνησαν πρωτοποριακές μελέτες κατακτώντας την κορυφή στο πλαίσιο ευρωπαϊκών διαγωνισμών, για πρωτότυπες ιδέες

 

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην Ελλάδα, υπάρχουν σχολεία που διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς υψηλών απαιτήσεων. Για παράδειγμα, η Σχολή «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος» και το Γενικό Λύκειο Πελοπίου είναι δύο περιπτώσεις όπου οι μαθητές εκπόνησαν πρωτοποριακές μελέτες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών διαγωνισμών, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσουν μέχρι και την πρώτη θέση. Το Λύκειο Πελοπίου προκρίθηκε στον 18ο Πανευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στη θεματική ενότητα «Εξέλιξη της ζωής» με μία μελέτη, το αποτέλεσμα της οποίας είναι ότι «τα φυτά σ’ έναν άλλο πλανήτη θα έχουν χρώμα λευκό».

 

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) προκηρύσσει τον πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό διαγωνισμό Odysseus, που έχει στόχο να εμπνεύσει τους μαθητές από 14 έως 18 ετών και να τους ωθήσει να εμπλακούν σε δραστηριότητες που αφορούν την εξερεύνηση του Διαστήματος.

 

«Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2012 και καταθέσαμε την εργασία στα τέλη του Ιανουαρίου του 2013. Ηταν έκπληξη για όλους. Πώς μια χώρα με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας κατάφερε κάτι τέτοιο; Τα παιδιά δούλεψαν πολύ σκληρά, με ξενύχτια και εκτός σχολικών ωρών» μας λέει ο κ. Ιωάννης Χιωτέλης, υπεύθυνος καθηγητής της πενταμελούς νικητήριας ομάδας.

 

Η επιστημονική ακρίβεια, η σαφήνεια και η οργάνωση της παρουσίασης, η μεθοδολογία της έρευνας και η πρωτοτυπία του θέματος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη θετική αξιολόγηση της προσπάθειας, με αποτέλεσμα οι μαθητές από το Πελόπιο να κερδίσουν την πρώτη θέση -το βραβείο ήταν μία επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αστροναυτών στην Κολονία.

 

Πλήρες σύστημα φωτισμού

 

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, οι μαθητές της Σχολής «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος» δημιούργησαν το «Night Eye», ένα πλήρες σύστημα φωτισμού για το ποδήλατο που λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα παιδιά θα συμμετάσχουν για έκτη χρονιά φέτος στον διαγωνισμό, που θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου στο Mall Athens, όπου θα εκθέσουν το προϊόν τους, με σκοπό να κερδίσουν το «εισιτήριο» για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ.

 

Η εικονική επιχείρηση λέγεται Athletic Technology Cooperation (ATC) και έχει ήδη τραβήξει την προσοχή μιας μεγάλης εταιρείας. Ο συνδυασμός της ηλιακής και της μηχανικής ενέργειας καθιστά το σύστημα πλήρως οικολογικό και αυτόνομο. Ενα ηλιακό πάνελ συλλέγει ενέργεια, την οποία μετατρέπει σε συνεχές ρεύμα προκειμένου να φορτίσει η μπαταρία. Σε περίπτωση που αυτή ξεφορτίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα δυναμό εκμεταλλεύεται την κίνηση της ρόδας και με τη βοήθεια μιας πλακέτας (ανορθωτής τάσης), η οποία μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές, παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια στην μπαταρία.

 

Πέραν του μπροστινού φωτός και του πίσω λεντ, δύο λέιζερ δημιουργούν έναν φωτεινό ποδηλατόδρομο γύρω από το δίκυκλο, παρέχοντας ασφάλεια στον αναβάτη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα φωτισμού παρέχει αυτονομία μπαταρίας για 3-4 ώρες και κοστίζει 29,90 ευρώ.

 

«Ηταν μια πολύ καλή εμπειρία. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε γιατί το προϊόν μας είναι εντελώς καινοτόμο» λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαριαλένα Καλύβα, μία από τις μαθήτριες που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εργάστηκε στο Τμήμα Παραγωγής και Ερευνας για το Περιβάλλον.

 

Scroll to top