Pin It

Του Δημήτρη Τερζή

 

Τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό κι ενώ τα φώτα της δημοσιότητας σιγά σιγά σβήνουν, η Κεφαλονιά προσπαθεί να συνέλθει από την καταστροφή. Το Ληξούρι και η χερσόνησος της Παλλικής, που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, συνεχίζουν να θυμίζουν «νεκρές» περιοχές καθώς πολλοί είναι οι κάτοικοι που αναζήτησαν -έστω προσωρινά- καταφύγιο σε συγγενείς τους στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις της επαρχίας.

 

Αξιοσημείωτος και ο αριθμός των παιδιών που ζήτησαν μετεγγραφή σε άλλο σχολείο εκτός νησιού την ώρα που σήμερα θ’ άνοιγαν και πάλι τα σχολεία -όσα δεν έχουν πάθει ζημιές- σε μια προσπάθεια να επανέλθει η ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

 

Πάντως το νησί εξακολουθεί να σείεται, με αποκορύφωμα το πρωί του Σαββάτου όπου τα 4,5 Ρίχτερ δοκίμασαν γι’ άλλη μια φορά τα νεύρα των κατοίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία το Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν περίπου 40 μετασεισμικές δονήσεις.

 

Σ’ έναν πρώτο απολογισμό των ζημιών συνολικά στη χερσόνησο της Παλλικής προχώρησε το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο και σύμφωνα με αυτόν καταγράφονται τα εξής:

 

* Εκτεταμένες ζημιές σε οδικά δίκτυα, λιμενικές εγκαταστάσεις και δίκτυα ύδρευσης.

 

* Μικροζημιές σε πολύ περιορισμένο αριθμό κτιρίων κατασκευής μετά το 1985.

 

* Αρκετές σοβαρές ζημιές σε παλαιότερα κτίσματα. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 100 τα οικήματα που θα κατεδαφιστούν ολοκληρωτικά.

 

* Περιορισμένης έκτασης ζημιές σε παλαιά δημόσια κτίρια.

 

* Εκτεταμένες ζημιές σε στέγες.

 

* Ολοκληρωτικές καταστροφές σε οικοσκευές κι επαγγελματικούς εξοπλισμούς.

 

* Καμία απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός.

 

Να σημειωθεί επίσης ότι η βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης συνεχίζεται κανονικά από άλλους δήμους της χώρας, συλλόγους, φορείς κ.λπ. Υπενθυμίζεται τέλος πως στο νησί βρίσκονται 4 πλοία (2 του πολεμικού ναυτικού, 1 κρουαζιερόπλοιο και 1 ακτοπλοϊκό) τα οποία φιλοξενούν άστεγες οικογένειες.

 

Scroll to top