Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε 9 πρόσωπα για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις που έλαβε το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, την τετραετία 2000-2004, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου με την υπογραφή του συμβούλου του, Αλεξ Ρόντου. Ερευνώνται ακόμη 150 οργανώσεις
Του Μάνου Τσαλδάρη
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί από χθες η καθυστερημένη αποκάλυψη, τουλάχιστον κατά τρεις μήνες, από τις αστυνομικές αρχές της σκανδαλώδους χρηματοδότησης από τα κρατικά ταμεία από το 2000 έως το 2004 με το ποσό των περίπου 9.000.000 ευρώ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης International Mine Initiative με… έργο την αποναρκοθέτηση πρώην εμπόλεμων ζωνών, εάν και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της 4ης ειδικής ανακρίτριας.
Η υπόθεση, όπως ανέφεραν χθες αστυνομικές πηγές, είχε ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις δικαστικές αρχές πέρσι τον Οκτώβριο και σε βάρος των εμπλεκομένων είχε σχηματιστεί από την υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ευρωπαϊκό ένταλμα
Με τη σειρά τους οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του προέδρου της ΜΚΟ και ακόμη οκτώ ατόμων και ανέθεσαν τις έρευνες στην ειδική ανακρίτρια. Η τελευταία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, το οποίο μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό ένταλμα. Η Interpol εξέδωσε ερυθρά αγγελία αναζητήσεων και ο κατηγορούμενος κατέστη διεθνώς καταζητούμενος.
Οταν η ερυθρά αγγελία έγινε γνωστή στον πρώην δημοσιογράφο και στέλεχος της κομματικής εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ «Εξόρμηση» και συνειδητοποιώντας ότι ο αστυνομικός κλοιός θα στένευε ακόμη περισσότερο γύρω του, αποφάσισε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές. Ετσι έφυγε από την Κύπρο όπου βρισκόταν και, μαζί με τον δικηγόρο του, την περασμένη Τετάρτη, 12 του μήνα, παρουσιάστηκε στην 4η ειδική ανακρίτρια. Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, και ενώ έχει ολοκληρώσει την απολογία του, κρίνεται προσωρινά κρατούμενος και διατάσσεται η προφυλάκισή του.
Εντούτοις, η υπόθεση όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε στη σκιά, ώσπου χθες αποφασίζεται από τις αστυνομικές Αρχές να γίνει η αποκάλυψή της, γνωστοποιώντας και τα «ηχηρά» ονόματα που σχετίζονται ή πιθανώς εμπλέκονται σε αυτή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Αλεξ Ρόντος, ο οποίος είναι ένας από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης καθώς την περίοδο που εξέτασαν οι αστυνομικές αρχές ήταν γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών που ενέκρινε τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ που προωθούσαν τη διεθνή συνεργασία.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2000-2004 υπουργός Εξωτερικών ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου στη συνέχεια ο Αλεξ Ρόντος υπήρξε σύμβουλος. Ο κ. Ρόντος όπως έγινε γνωστό εξακολουθεί να είναι υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και, ως ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε., έχει σταλεί στο Κέρας της Αφρικής.
Οπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και απιστία στην υπηρεσία, επειδή υπέγραφε τις εγκρίσεις χρηματοδότησης, παρότι η ΜΚΟ δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις. Οι εγκρίσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χρειάζονταν και την υπογραφή του υπουργού, όμως, όπως έλεγαν χθες αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας, από την προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγαν δεν διαπιστώθηκαν ευθύνες για το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.
Ερευνα 20 μηνών
Η έρευνα των αστυνομικών, όπως αποκαλύφθηκε χθες, έγινε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την Εισαγγελία μετά τις καταγγελίες για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών. Συνολικά ερευνώνται περισσότερες από 150 οργανώσεις και για τις περισσότερες οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης – IMI (International Mine Initiative)» η έρευνα διήρκεσε πάνω από 20 μήνες και οι αστυνομικοί χειρίστηκαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, ενώ μόνο το ένταλμα και το κατηγορητήριο που εξέδωσαν οι ανακριτικές αρχές είναι 52 σελίδες.
Πρόεδρος της ΜΚΟ που σχηματίστηκε το 2000 ήταν ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Κανέλλης και γενικός γραμματέας ο Θεόδωρος Μακρυνιώτης. Επίσης, μέλος του Δ.Σ. ήταν η σύζυγος του Τζεβελέκου και κατηγορούμενη στην υπόθεση Μαρία Μακρυνιώτη, η οποία ήταν υπάλληλος του υπουργείου Τουρισμού, αποσπασμένη στο υπ. Απασχόλησης (σήμερα είναι συνταξιούχος). Η οργάνωση ανέστειλε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2013, οπότε το ζεύγος πήγε στην Κύπρο, όπου και η ΜΚΟ θα συνέχιζε τη δράση της.
Βίλες και ακίνητα
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, όταν ξεκίνησε η ΜΚΟ, το ζεύγος Τζεβελέκου είχε στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στο όνομα της συζύγου 100 τ.μ και ένα οικόπεδο 2.000 τ.μ. στο όνομα του πατέρα της συζύγου στη Ρόδο.
Τώρα στην κατοχή τους έχουν τα μισά από τα διαμερίσματα της επταώροφης πολυκατοικίας που έχτισαν στους Αμπελοκήπους –τα υπόλοιπα τα πούλησαν– και μια βίλα που έχτισαν στο οικόπεδο στη Ρόδο αξίας 800.000 ευρώ. Μέχρι τον Αύγουστο, δε, που έφυγαν διέμεναν σε μια μεζονέτα στα Βριλήσσια όπου πλήρωναν νοίκι 5.000 ευρώ τον μήνα.
Για την υπόθεση, όμως, εκτός από τους ανωτέρω κατηγορούνται ο σημερινός πρέσβης στο Σουδάν που την «επίμαχη» περίοδο ήταν διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) που ενέκρινε τις χορηγήσεις, ο νυν πρέσβης στο Τόκιο που τότε ήταν επίσης γενικός διευθυντής της ΥΔΑΣ και οι συνταξιούχοι πλέον υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρ. που ήταν προϊστάμενος της υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και Γεωργία Λ. που ήταν επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η κατηγορία σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αφορά ψευδή βεβαίωση και απιστία, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του Νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις», ενώ χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες έχουν ασκηθεί σε βάρος τους διώξεις για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Το κόλπο με τις εικονικές δωρεές
→Πώς δικαιολογούσαν την οικονομική συμμετοχή της ΜΚΟ στα προγράμματα χωρίς να βάζουν οι ίδιοι λεφτά
Η χρηματοδότηση της ΜΚΟ που ανέρχεται σε περίπου 9.000.000 ευρώ, όπως προέκυψε από την προκαταρκτική έρευνα των αστυνομικών, εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% του προγράμματος μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στις συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το 75% του συνολικού προϋπολογισμού καλύπτεται από το κράτος και το υπόλοιπο 25% πρέπει να προέρχεται από συμμετοχή της ΜΚΟ, τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.
Προκειμένου, λοιπόν, να μη βάλουν καθόλου χρήματα οι ίδιοι και για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική συμμετοχή της ΜΚΟ, από τους κατηγορούμενους επινοήθηκε το τέχνασμα των εικονικών δωρεών.
Εμφανίζονταν, δηλαδή, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, να επιστρέφουν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20%-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Οργάνωση δεν καταχώριζε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία της και τα παρουσίαζε ως δική της συμμετοχή, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση. Ουσιαστικά οι κατηγορούμενοι που θεωρητικά έκαναν αποναρκοποιήσεις σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ έκαναν ανακύκλωσης του δημοσίου χρήματος.
Επίσης η χρηματοδότηση ήταν παράνομη, καθώς:
• Δεν ζητήθηκε, σε καμία περίπτωση η έγκριση της οικείας ελληνικής πρεσβείας.
• Οι καταβολές πραγματοποιούνταν χωρίς να υποβάλλονται εκθέσεις προόδου.
• Γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση.
• Δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις πρεσβείες, ενώ κάποιες φορές η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών.
• Ο έλεγχος των παραστατικών από την ΥΔΑΣ ήταν ανύπαρκτος.
H σιγουριά τέλος των κατηγορουμένων ότι δεν επρόκειτο να τους «αγγίζει» κανείς ήταν τόση ώστε στους αστυνομικούς ένας από τους κατηγορούμενους δήλωσε: «Αμα βρείτε λογαριασμούς… γράψτε μου!»
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Παλιές… κακές ιστορίες από το ΥΠΕΞ
→Εργα και ημέρες της αμαρτωλής ΥΔΑΣ
Του Τάσου Τσακίρογλου
Η εξιχνίαση της απάτης από τη ΜΚΟ με τα εννέα εκατομμύρια ευρώ αποτελεί… ουρά μιας αμαρτωλής ιστορίας στο υπουργείο Εξωτερικών, με πρωταγωνιστή την περίφημη πλέον Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και τις αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης.
Ηδη από το 2012, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, είχε αποκαλύψει την παράτυπη χρηματοδότηση της εν λόγω ΜΚΟ με το ποσό μαμούθ, αλλά και ότι την περασμένη δεκαετία, βάσει του πορίσματος των ορκωτών λογιστών που ορίστηκαν, οι 431 ΜΚΟ οι οποίες υπάγονταν στο ΥΠΕΞ έλαβαν 115 εκατομμύρια ευρώ!
Είχε προαναγγείλει μάλιστα και την κατάρτιση ειδικού νομοσχεδίου που θα αυστηροποιούσε τους όρους χρηματοδότησης των ΜΚΟ, αλλά και θα εξασφάλιζε τη διαφάνεια. Ο νόμος αυτός δεν καταρτίστηκε ποτέ, καθώς οι απανωτές αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου (Δρούτσας, Λαμπρινίδης, Δήμας) δεν το επέτρεψαν.
Εμπλοκή στην υπόθεση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Ελληνοαμερικανός Αλεξ Ρόντος, τότε γενικός διευθυντής της ΥΔΑΣ, και δύο ακόμα εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζαν θετικό το γεγονός ότι η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και υπενθύμιζαν ότι η παρέμβαση των ορκωτών λογιστών και των εισαγγελέων έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργείου. «Οποιος έβαλε το χέρι στο μέλι, ας πληρώσει τις συνέπειες», τόνιζαν χαρακτηριστικά. Στο ίδιο κλίμα ήταν και τα σχόλια συνδικαλιστικών κύκλων από την Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, οι οποίοι σημείωναν ότι η ιστορία με την ΥΔΑΣ είναι μια πληγή που κακοφορμίζει επί χρόνια και ότι κάποτε πρέπει να τελειώνει.
Η αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, όπως και τα περίφημα «μυστικά κονδύλια» αποτέλεσαν για χρόνια τις μαύρες τρύπες στα οικονομικά του υπουργείου Εξωτερικών, αφού αποτέλεσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ένα πελατειακό σύστημα για ημετέρους και μια πηγή διαφθοράς για επικοινωνιακά συστήματα, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα στο σκοτάδι.