18/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης: ΒAFTA 2014

Αλλος τα πολλά (Κουαρόν), άλλος τα σπουδαία (ΜακΚουίν)

Το «Gravity» που, ναι, θεωρείται βρετανική ταινία, έφυγε με έξι Baftas. Ευτυχώς ο μεγάλος εικαστικός και κινηματογραφιστής Στιβ ΜακΚουίν με το «12 χρόνια σκλάβος» πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας. Δύο βδομάδες υπομονή και έρχονται τα Οσκαρ.
      Pin It

Το «Gravity» που, ναι, θεωρείται βρετανική ταινία, έφυγε με έξι Baftas. Ευτυχώς ο μεγάλος εικαστικός και κινηματογραφιστής Στιβ ΜακΚουίν με το «12 χρόνια σκλάβος» πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας. Δύο βδομάδες υπομονή και έρχονται τα Οσκαρ

 

Επιμέλεια: Βένα Γεωργακοπούλου

 

Το «Gravity» έκανε την πλουσιότερη συγκομιδή, το «12 χρόνια σκλάβος» την καλύτερη. Τα BAFTA, που απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου με εντελώς οσκαρικό στιλ (μέχρι και η Αντζελίνα Τζολί ενεφανίσθη, που σε κανένα άλλο κόκκινο χαλί φέτος δεν είχε πατήσει) επιβράβευσαν δυο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες: το 3D διαστημικό θρίλερ του Αλφόνσο Κουαρόν και τη συγκινητική και θαρραλέα υπενθύμιση-καταγγελία της δουλειάς στην Αμερική του 19ου αιώνα από τον Στιβ ΜακΚουίν.

 

Το «Gravity» πήρε 6 βραβεία, ανάμεσά τους τα καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης βρετανικής ταινίας. Αλλά το «12 χρόνια σκλάβος» πήρε το κορυφαίο βραβείο της βραδιάς, της καλύτερης ταινίας καθώς και του α΄ ανδρικού ρόλου για τον Τσιγουετέλ Ετζιόφορ. Μπορεί αυτή η μονομαχία να επαναληφθεί σε δυο βδομάδες και στα Οσκαρ; Ιδωμεν. Η αγαπημένη, πάντως, ταινία των αμερικάνικων βραβείων, ο «Οδηγός Διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, πήρε τρία Baftas ( β΄ γυναικείου ρόλου η Τζένιφερ Λόρενς, πρωτότυπου σεναρίου και μακιγιάζ).

 

* Μα να φεύγει με τα περισσότερα βραβεία της British Academy of Film and Television Arts, ανάμεσά τους και αυτό της καλύτερης βρετανικής ταινίας, ένα φιλμ της Warner Bros με σκηνοθέτη Μεξικανό και πρωταγωνιστές σταρ του Χόλιγουντ, τον Κλούνεϊ και την Μπούλοκ ; Ναι, το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, αν θέλετε το πιστεύετε, έγινε άλλωστε πολύς ντόρος, πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει νομίμως στα BAFTA χάρη στην ανάμιξη του Βρετανού παραγωγού Ντέιβιντ Χάιμαν και την αγγλική εταιρεία ειδικών εφέ Framestone, που ανέλαβε τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ.

 

Ακόμα όμως και έτσι, ακόμα κι ο Κουαρόν ζει τα τελευταία 13 χρόνια στο Λονδίνο, θεωρεί τον εαυτό του, όπως είπε σηκώνοντας το αγαλματάκι του καλύτερου σκηνοθέτη, «μέρος της βρετανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας» και «ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης» (ωραία η πολιτική του σπόντα), πολλοί θα προτιμούσαν τουλάχιστον το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας να αναγνωρίσει κάποιο νέο εγχώριο ταλέντο, για παράδειγμα, το «Εγωιστής Γίγαντας» της Κλίο Μπάρναρντ. Το πιο ωραίο και ειρωνικό, όμως, το έγραψε η «Γκάρντιαν»: «Σε γενικές γραμμές είναι πολύ καθησυχαστικό να ξέρεις ότι τα σύνορα της βρετανικότητας εκτείνονται τώρα μέχρι το Διάστημα».

 

* Ο Στιβ ΜακΚουίν παίρνοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας είπε: «Υπάρχουν ακόμα 21 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς δουλείας. Ελπίζω ότι σε 150 χρόνια από σήμερα η αναποφασιστικότητά μας να μην επιτρέψει σε άλλον σκηνοθέτη να κάνει ανάλογη ταινία».

 

* «Αυτό το βραβείο σού ανήκει. Το ξέρω ότι το ξέρεις», είπε στον Στιβ ΜακΚουίν ο μαύρος πρωταγωνιστής του και σταρ του βρετανικού θεάτρου Τσιγουετέλ Ετζιόφορ, που νίκησε τους Μπρους Ντερν (αχ), Κρίστιαν Μπέιλ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τομ Χανκς. «Θα το κρατήσω, όμως, τέτοιος τύπος είμαι». Και ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη του για «τη δουλειά, την καλλιτεχνική δεξιοτεχνία και το πάθος», που έβαλε στην ταινία.

 

* Ε, λοιπόν, το υποτιθέμενο σκάνδαλο για τον «παιδεραστή» Γούντι δεν επηρέασε τα μέλη της Bρετανικής Ακαδημίας. Η Κέιτ Μπλάνσετ κέρδισε το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου για την «Θλιμμένη Τζάσμιν» του και το αφιέρωσε στον Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν. «Εβαλες ψηλά τον πήχη και το μόνο που μας μένει, τώρα που λείπεις, είναι να συνεχίζουμε να τον σηκώνουμε. Φιλ, φιλαράκι μου, αυτό είναι για σένα μπάσταρδε, ελπίζω να είσαι υπερήφανος», είπε.

 

* Η άλλη μεγάλη κυρία της βραδιάς ήταν αναμφίβολα η ντέιμ Ελεν Μίρεν, που δέχτηκε για τα 50 χρόνια της καριέρας της το «BAFTA Fellowship», την υψηλότερη διάκριση της Ακαδημίας -συνήθως πηγαίνει σε μεγάλους δημιουργούς- από τα χέρια ενός μέλους τής βασιλικής οικογένειας, τον ίδιο τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Αν έχεις ερμηνεύσει δύο φορές την Ελισάβετ, στο σινεμά και στο θέατρο, τίποτα λιγότερο δεν σου αξίζει. «Ισως θα πρεπε να την αποκαλώ γιαγιά», αστειεύτηκε ο πρίγκιπας δίνοντάς της το βραβείο. Η Ελεν Μίρεν αφιέρωσε τον λόγο της στη δασκάλα της Aλις Γουέλντινγκ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, σε ηλικία 102 χρόνων. «Ηταν το πρόσωπο που με ενθάρρυνε να γίνω ηθοποιός», ειπε. Και στη συνέχεια απήγγειλε τους πιο γνωστούς στίχους του Πρόσπερο από την «Τρικυμία» του Σέξπιρ: «Είμαστε απ΄ την ύλη που ΄ναι φτιαγμένα τα όνειρα και τη ζωούλα μας την περιβάλλει ολόγυρα ύπνος». Και συμπλήρωσε. «Και η δική μου μικρή ζωή περιβάλλεται από αυτή την τιμή».

 

* Ενα ακόμα τιμητικό βραβείο δόθηκε σε έναν μεγάλο Βρετανό σκηνοθέτη, «προς πολύ μεγάλη έκπληξή του», όπως παραδέχτηκε. Λογικό δεν είναι; Ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ συνέχεια, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, κατηγορεί τους σκηνοθέτες ότι «σκοτώνουν τον κινηματογράφο από κυνισμό και τεμπελιά». Ο δημιουργός τόσων σπουδαίων ταινιών («Η κοιλιά του αρχιτέκτονα», «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της» κ.ά.) δήλωσε ότι εκλαμβάνει τη βράβευσή του «σαν ενθάρρυνση για τη συνεχιζόμενη επανανακάλυψη του σινεμά».

 

……………………………………..

 

Βραβεία

◢ Καλύτερη Ταινία

• «12 Χρόνια Σκλάβος»

◢ Σκηνοθεσία

• Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity»

◢ Α΄ Γυναικείος Ρόλος

• Κέιτ Μπλάνσετ, «Θλιμμένη Τζάσμιν»

◢ Α΄ Ανδρικός Ρόλος

• Τσιγουετέλ Ετζιόφορ, «12 Χρόνια Σκλάβος»

◢ Β΄ Γυναικείος Ρόλος

• Τζένιφερ Λόρενς, «Οδηγός Διαπλοκής»

◢ Β΄ Ανδρικός Ρόλος

• Μπαρκάντ Αμπντί, «Captain Phillips»

◢ Καλύτερη Βρετανική Ταινία

• «Gravity»

◢ Ξενόγλωσση Ταινία

• «Η Τέλεια Ομορφιά», Πάολο Σορεντίνο

◢ Διασκευασμένο Σενάριο

• Στιβ Κούγκαν, Τζεφ Πόουπ, «Philomena»

◢ Πρωτότυπο Σενάριο

• Ερικ Γουόρεν Σίνγκερ, Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, «Οδηγός Διαπλοκής»

◢ Φωτογραφία

• Εμανουέλ Λουμπέσκι, «Gravity»

◢ Μοντάζ

• Νταν Χάνλεϊ, Μάικ Χιλ, «Rush»

◢ Ειδικά Εφέ

• «Gravity»

◢ Ηχος

• «Gravity»

◢ Μουσική

• «Gravity»

◢ Σκηνικά

• «The Great Gatsby»

◢ Κοστούμια

• «The Great Gatsby»

◢ Μακιγιάζ

• «Οδηγός Διαπλοκής»

◢ Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

• «The Act of Killing»

◢ Καλύτερη Ταινία Animation

• «Frozen»

◢ Ανερχόμενος Ηθοποιός (το μόνο που ψηφίζεται από το κοινό):

• Γουίλ Πάουτερ (του «We’re the Millers»)

◢ Συνολική Συνεισφορά στο Βρετανικό Σινεμά

• Πίτερ Γκρίναγουεϊ

◢ Τιμητικό Βραβείο (Fellowship)

• Ελεν Μίρεν

 

Scroll to top