Μέσα από τη σειρά «Καλωσόρισμα – Νέοι καλλιτέχνες στο Μέγαρο» ο ανερχόμενος συνθέτης και πιανίστας, που ζει στο Βερολίνο, μας συστήνει την προσωπική του δουλειά, αλλά και δυο έργα συνθετών που τον καθόρισαν
Της Μαρίνας Κουβέλη
«Δεν σκέφτηκα ποτέ να γίνω συγγραφέας. Σε αντίθεση με τα γράμματα, η μουσική ήταν η μόνη δραστηριότητα που είχε τόση διάρκεια στη ζωή μου. Από μικρός που ξεκίνησα πιάνο μέχρι σήμερα».
Τι ωραία να το ακούς από έναν 25χρονο, εξαιρετικά ταλαντούχο, που έκανε την έκπληξη, έκανε το μουσικό του όνειρο πραγματικότητα και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο ανερχόμενους σολίστ και συνθέτες. Εγγονός του Αλέξανδρου Κοτζιά και γιος της δημοσιογράφου-κριτικού λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά και του συνταγματολόγου Γιάννη Δρόσου, ο Αλέξανδρος Δρόσος δίνει την Πέμπτη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέσα από την οποία θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό τις προσωπικές του συνθέσεις, αλλά και έργα που τον καθόρισαν ως μουσικό. «Θέλω να δώσω την εικόνα μιας μουσικής προσωπικότητας -υπό διαμόρφωση ακόμα- και να μιλήσω για συνθέτες, που νιώθω παρόντες στις συνθέσεις μου», λέει ο ίδιος.
Στο πρώτο μέρος θα παίξει ένα από τα μέρη του έργου «Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος», μια πασίγνωστη πιανιστική σύνθεση του Ολιβιέ Μεσιάν, που γράφτηκε στα 1944 και παρουσιάσθηκε σε πρώτη εκτέλεση έναν χρόνο μετά. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο δημιουργίες του Αλέξανδρου Δρόσου, που γράφτηκαν με δύο χρόνια διαφορά. Ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης θα αρχίσει με το πιο πρόσφατο έργο του, την «Ακολουθία» (2013), έναν προσωπικό φόρο τιμής στις ατέλειωτες εικονικές εμπειρίες των παιδικών του χρόνων. «Θα έλεγε κανείς πως καθρεφτίζει τη νοσταλγική μου διάθεση για μια περίοδο της ζωής μου, όπου όπως όλοι οι νέοι της γενιάς μου, έτσι κι εγώ, ανακάλυπτα τα βιντεοπαιχνίδια. Είναι μια υπό εξέλιξη σύνθεση, εμπνευσμένη από αυτά τα πρωτόγονα τεχνολογικά παιχνίδια και το είδος του συναισθήματος, που προσπαθούσαν τότε να περιγράψουν», σχολιάζει.
Η δεύτερη δημιουργία του λέγεται «The Abundant Lake». Οπως μαρτυρά ο τίτλος παραπέμπει στις φυσικές ιδιότητες του νερού, αλλά και στον μαθηματικό τύπο των υπερτελών –ή πληθωρικών– αριθμών (abundant numbers), ο οποίος αποτελεί το κύριο συνθετικό εργαλείο του δεύτερου μέρους του έργου. Η βραβευμένη αυτή σύνθεσή του έχει ως σημείο αναφοράς μια λίμνη. «Το 2011, που έγραψα το έργο, ήμουν ακόμα φοιτητής στο τελευταίο έτος. Αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο περιγράφει τη δημιουργία της λίμνης. Είναι σαν μια οπτική μουσική, η οποία δίνει έμφαση στο στοιχείο της τυχαιότητας. Το δεύτερο μέρος μιλά για την ύπαρξη της λίμνης και τον οργανωτικό ρόλο των Μαθηματικών μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Θα έλεγα ότι αυτή η σύνθεση αναφέρεται σε αυτά που συναντάμε στη φύση και θεωρούμε τυχαία, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μια σαφή μαθηματική δομή». Ολόκληρο το δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ του είναι αφιερωμένη στον Ολλανδό συνθέτη Σίμεον τεν Χολτ, τον οποίο δεν γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα, αλλά ο ίδιος αγαπά πολύ. Θα ακουστεί το έργο του «Canto Ostinato».
Ο Αλέξανδρος Δρόσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989, αποφοίτησε το 2006 από το Ωδείο της Μουσικής Εταιρείας Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Μουσικής και Χορού Λάμπαν στο Λονδίνο. Το 2009, είκοσι μόλις ετών, κέρδισε το βραβείο σύνθεσης «Daryl Runswick» για το έργο δωματίου Bricks και το 2011, οπότε και αποφοίτησε με άριστα από το Ωδείο Λάμπαν, απέσπασε τη διάκριση σύνθεσης «John Halford» για την πιανιστική του δημιουργία The Abundant Lake. Το 2013 είχε την επιμέλεια της ηλεκτρονικής μουσικής επένδυσης για την παράσταση Waiting for night (Αναμονή για τη νύχτα) της ομάδας Oper(Ο) στο Θέατρο Τέχνης. Εχει επίσης συμμετάσχει ως συνθέτης και performer στην εβδομάδα «FYTA Bianella: 20 Χρόνια Φύκος», οργανωμένη στο πλαίσιο της Biennale της Αθήνας, από το conceptual performance group ΦΥΤΑ.
Σήμερα μελετά πιάνο με τον Ουλουγκμπέκ Παλβάνοφ. Τα τελευταία χρόνια έχει βρει στο Βερολίνο τον ιδανικό τόπο δημιουργίας. Είναι το ορμητήριό του για τις διεθνείς καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, εκεί δουλεύει ασταμάτητα στις μουσικές του, ενώ παράλληλα εργάζεται σε ένα κατάστημα αναπαλαίωσης πιάνων, που λειτουργεί και ως χώρος συναυλιών. «Το αγαπώ το Βερολίνο γιατί προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό: από τη μια καταλαβαίνεις την ιστορική βάση της τέχνης στην οποία πατούν κι από την άλλη είναι διαρκώς ανοιχτό σε κάθε πειραματισμό».
*INFO: Τιμές 12 και 20 ευρώ, 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ), 8 ευρώ (65+, πολύτεκνοι). Πληροφορίες 210-7282333.