Τα πρώτα συμπεράσματα από τις αυτοψίες στην Κεφαλονιά έδωσε στη δημοσιότητα το ΤΕΕ, με τον πρόεδρό του να καταγγέλλει το κράτος ότι «νομιμοποιεί τα αυθαίρετα χωρίς να επιβάλλει τον στατικό τους έλεγχο»
Της Χαράς Τζαναβάρα
«Νομιμοποιούν τα αυθαίρετα χωρίς να επιβάλλεται στατικός τους έλεγχος και φοβάμαι ότι θα τα βρούμε μπροστά μας σε επόμενο μεγάλο σεισμό», ξεσπάθωσε με καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων (!) ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ). Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της μετασεισμικής εικόνας στην Κεφαλονιά, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα τον Σταύρο Καλαφάτη, ότι εξαίρεσε τις κατοικίες από τον πλήρη προσεισμικό έλεγχο που προβλέπεται για μεγάλα κτίρια, ενώ καθυστερεί το διάταγμα για την «ταυτότητα κτιρίου», που σε βάθος 10-15 χρόνων θα δώσει την πραγματική εικόνα του υφιστάμενου οικοδομικού πλούτου της χώρας.
Εισπρακτική λογική
«Το 50% του προστίμου νομιμοποίησης, που συμψηφίζεται για τη στατική ενίσχυση του αυθαιρέτου, δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε. «Το ΤΕΕ παρέχει μόνον την ηλεκτρονική βάση για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών, δεν μετέχει και δεν συμφωνεί με την εισπρακτική επιχείρηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων», ανέφερε στην επίσης καθυστερημένη αυτοκριτική του.
Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που γίνονται οι επισκευές των σεισμόπληκτων, ώστε να προστατεύονται οι ένοικοι. Αποκάλυψε ότι ακόμη και στην περίπτωση της Πάρνηθας (1999) δεν υπάρχουν μητρώα σεισμόπληκτων κτιρίων που δεν έχουν επισκευαστεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει γίνει «κουκούλωμα» των ρωγμών και να έχουν παραπλανηθεί μελλοντικοί αγοραστές.
Καθυστερημένη ήταν και η διαμαρτυρία του για τη διάλυση των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), που έγινε την 1η Νοεμβρίου και τα τραγικά αποτελέσματα φάνηκαν στην περίπτωση της Κεφαλονιάς. Μια ημέρα μετά τους σεισμούς πήγαν στο νησί 30 μηχανικοί του δημοσίου και 35 ιδιώτες-εθελοντές για να κάνουν αυτοψίες. «Να αναθεωρηθεί η κατάργησή τους και να λειτουργήσει αξιόπιστος φορέας φυσικών καταστροφών», πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Τα πρώτα συμπεράσματα από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά παρουσίασαν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Γ. Πρωτονοτάριος, Κ. Σπυράκος, Αρ. Καρλαύφτης, Γ. Μπουκουβάλας και Γ. Ψυχάρης, καθώς και εθελοντές μηχανικοί που μετείχαν στο κλιμάκιο του ΤΕΕ. Τα βασικότερα σημεία τους είναι τα εξής:
• Τα κτίρια της Κεφαλονιάς άντεξαν και αυτό οφείλεται στον αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζεται στο νησί, το οποίο περιλαμβάνεται στις ελληνικές περιοχές με τον υψηλότερο σεισμικό κίνδυνο. Πήραν «λίαν καλώς», είπαν οι ειδικοί, με δεδομένο ότι οι στατικοί υπολογισμοί έγιναν με την παραδοχή ότι η επιτάχυνση της βαρύτητας θα είναι 0,36 όταν σε διάφορα σημεία της Παλικής χερσονήσου καταγράφηκαν πολύ υψηλότερες τιμές, από 0,53 έως και 0,72.
• Μεγάλο ρόλο στην αντοχή των σπιτιών έπαιξαν οι τοίχοι, ενώ μεγάλες βλάβες εντοπίστηκαν σε πιλοτές, που απαγορεύονται στην Κεφαλονιά!
• Καταγράφηκαν δύο καταρρεύσεις κτιρίων, ένα παραδοσιακό που είχε αντέξει στους σεισμούς του 1953 και ένα τριώροφο στο Λειβάδι, που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια και είναι υπό διερεύνηση. Μετέφεραν την πληροφορία ότι με υπόδειξη των ιδιοκτητών αφαιρέθηκε από τον δεύτερο όροφο μια κεντρική κολόνα για να μεγαλώσει το σαλόνι.
• Οι περισσότερες ζημιές αφορούν κεραμοσκεπές σπιτιών, που οι ειδικοί απέδωσαν σε κακή κατασκευή.
• Δεν υπάρχει πρόβλεψη στον αντισεισμικό κανονισμό για προστασία των οικοσκευών, παρόλο που οι ζημιές σε αυτό τον τομέα φθάνουν το 50% αυτών της οικοδομής.
Διαφορετικές γνώμες εκφράστηκαν για τις σωστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα σε οικοδομές με σοβαρές βλάβες. Ορισμένοι εισηγούνται προσωρινές υποστυλώσεις με ειδικές ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές, άλλοι όμως απέκλεισαν τη χρήση μπετόν όσο διαρκεί η σεισμική διέγερση.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ανοιξαν τον προβληματικό δρόμο Ληξούρι – Αργοστόλι
→Ποιες ήταν οι επιπτώσεις από τους σεισμούς στις υποδομές του νησιού
Με… πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη άνοιξε πριν από μερικές ημέρες ολόκληρος ο δρόμος που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι! Προβληματικά είχαν κριθεί 7 από τα συνολικά 22 χλμ. του βασικού οδικού άξονα του νησιού, που μετά τους σεισμούς είχαν τεθεί εκτός κυκλοφορίας γιατί διαπιστώθηκαν καθιζήσεις και πτώσεις βράχων.
«Ο δρόμος άνοιξε χωρίς να ληφθούν μέτρα ασφαλείας. Δεν εξαιρέθηκε ούτε το ρεύμα που βρίσκεται κοντά σε βράχους», κατήγγειλε χθες ο Σταύρος Τραυλός, πρόεδρος του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ στην Κεφαλονιά. Προηγήθηκε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιώργος Μπουκουβάλας, ο οποίος τόνισε ότι σε πολλά σημεία της χερσονήσου της Παλικής είχε διαπιστωθεί πτώση βράχων πριν από τους σεισμούς. Αποκάλυψε μάλιστα ότι κοντά στο Ληξούρι καταγράφηκαν πτώσεις βράχων με διάμετρο ενός μέτρου, με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με την περίπτωση των Τεμπών.
Τις επιπτώσεις των σεισμών στις υπόλοιπες υποδομές του νησιού περιέγραψαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου που μετείχαν στο επιστημονικό κλιμάκιο του ΤΕΕ. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται:
• Στο λιμάνι Ληξουρίου, όπου υπάρχει αστοχία στη θεμελίωση του λιμενοβραχίονα, ο οποίος κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1980. Εχει… βυθιστεί κατά 60 πόντους ο φάρος του. Εχει ενδιαφέρον ότι άντεξε το παλιό κομμάτι που έγινε μετά τους σεισμούς του 1953. Ενα μέρος του λιμανιού μπορεί να αποκατασταθεί με μέτρα άμεσης παρέμβασης, ώστε να είναι έτοιμο για την τουριστική περίοδο και παράλληλα να ξεκινήσουν τα οριστικά έργα στα τμήματα που δεν επιδέχονται ενίσχυση. Το λιμάνι είχε τέσσερις ράμπες για τα πλοία της γραμμής Αργοστολίου-Ληξουρίου.
• Στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε να σταθεροποιηθούν σημαντικά εκθέματα, που έχουν καταρρεύσει.
• Σε εκκλησίες, όπου οι περισσότερες ζημιές εντοπίστηκαν σε τοίχους και καμπαναριά.
Χθες επισκέφθηκε την Κεφαλονιά κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Από σήμερα και έως τις 20 του μηνός θα βρίσκονται στο νησί κλιμάκια του ειδικού σώματος υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που θα εγκατασταθούν στο ΙΚΑ Αργοστολίου, αλλά θα κάνουν και κατ’ οίκον επισκέψεις για ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Χ.ΤΖ.