Pin It

Το ελληνικό συγκρότημα «hirollers» παίζει σουίνγκ με απρόσμενη επιτυχία

 

Συναντήθηκαν στα Εξάρχεια το 1999, τότε που η αναβίωση ενός ξεχασμένου αμερικανικού μουσικού είδους του μεσοπολέμου ήταν παράτολμη υπόθεση. Σήμερα, όχι μόνο τα μέλη του βιοπορίζονται από δίσκους και συναυλίες, όπως μας λέει ο φρόντμαν Χρήστος Ζώης, αλλά έχουν αυξηθεί και οι αντίστοιχες χορευτικές ομάδες

 

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

«Η swing είναι φως μέσα στη μαυρίλα. Ευτυχώς αυτή η άσχημη περίοδος που ζούμε μας έφερε και κάτι καλό. Ο κόσμος μπορεί να αισθανθεί όμορφα, να ξαναβρεί τον αυθορμητισμό του, να χορέψει και να διασκεδάσει», λέει ο Χρήστος Ζώης, frontman του συγκροτήματος «hirollers».

 

Οι «hirollers» αυτοπροσδιορίζονται μουσικά ως jump blues. Jump blues είναι το μουσικό είδος που μεσολάβησε ανάμεσα στο swing του μεσοπολέμου και το rock 'n’roll του τέλους της δεκαετίας του 1950. Αρκετές όμως είναι και οι αναλογίες με το σήμερα.

 

«Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν πολύ μεγάλες μπάντες του swing. Μετά τον πόλεμο και λόγω οικονομικής κατάστασης μίκρυναν και αποτελούνταν από 4 έως 7 άτομα. Οι «hirollers» ξεκινήσαμε 4 και τώρα είμαστε 7 άτομα», μας εξηγεί ο τραγουδοποιός.

 

Μεγάλωσε με τα blues του Little Richard και των Fats Domino, ενώ στη μουσική του παιδεία συγκαταλέγει την κλασική ροκ με μπάντες όπως οι Animals, Beatles, Jethro Tull, Rolling Stones και Dire Straits με το περίφημο «Sultans of Swing».

 

«Ηταν θέμα ακουσμάτων το ότι σμίξαμε στην μπάντα. Το είχαμε όλοι αυτό το ζιζάνιο. Συχνάζαμε στα Εξάρχεια και είχαμε κοινές μουσικές αφετηρίες. Ετσι βρεθήκαμε και αρχίσαμε να παίζουμε σε μια εποχή που το swing ήταν ένα ξεχασμένο είδος. Ηδη από τη δεκαετία του ’80 αυτή η μουσική ήταν παλιά και έτσι έψαχνα βινίλια καλλιτεχνών που μ' ενδιέφεραν στο Μοναστηράκι. Το Ιντερνετ μετά μας άνοιξε μια πόρτα στο σύμπαν. Ηρθαμε σ' επαφή με πολλά συγκροτήματα και στη συνέχεια καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα δικό μας στιλ», μας λέει εξιστορώντας την πορεία του συγκροτήματος.

 

Το όνομα «hirollers» προέρχεται από την αμερικανική καθομιλουμένη. High roller χαρακτηρίζεται ένας ικανός παίκτης στα ζάρια των καζίνων. Μάλιστα, τη χρυσή εποχή του swing τα περισσότερα καζίνα του Λας Βέγκας είχαν τη δικιά τους μπάντα.

 

Η πρώτη μουσική απόπειρα του συγκροτήματος έγινε το 1999, ως «Jitterbugs». «Τότε δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό και τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα για μας», λέει ο Χρήστος Ζώης. «Το 2005 πήραμε το σημερινό μας όνομα και το 2010 ήρθε ο πρώτος μας δίσκος (Hirollers boogie) αποτελούμενος από δικά μας τραγούδια. Το 2012 κυκλοφόρησε και το δεύτερο μας άλμπουμ (Juke Joint)».

 

Τα συγκροτήματα που αναβιώνουν το swing και το rock 'n’roll έχουν συμβάλει και στην αύξηση των χορευτικών ομάδων τέτοιου τύπου με μέλη νέους ανθρώπους που ενθουσιάζονται από αυτούς τους ρυθμούς.

 

«Η αναβίωση βγάζει ένα αγνό συναίσθημα, γιατί ο χορός είχε παρεξηγηθεί. Οταν χόρευε ένα ζευγάρι υπήρχε αμέσως και ερωτικό υπονοούμενο. Ετσι ο κόσμος ντρεπόταν να χορέψει. Βλέπω τώρα το κοινό να χορεύει πολύ περισσότερο. Αυτό συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και δημιουργούνται φιλίες και μεγάλες παρέες. Είναι σίγουρο ότι σ' ένα τέτοιο πλαίσιο θα ευχαριστηθούν μια έξοδο πολύ περισσότερο. Λόγω των περιστάσεων στρέφονται στο παρελθόν για να αισθανθούν καλά. Το ρετρό κλίμα και ντύσιμο συμβάλλει στο να ξεχαστούν και φτιάχνει τη διάθεση», μας λέει ο Χρήστος Ζώης.

 

Οι «hirollers» έχουν βγει πλέον από την αφάνεια και τις λίγες εμφανίσεις του παρελθόντος, αφού είναι πια περιζήτητοι από κοινό και αρκετά μαγαζιά, ενώ υπάρχουν σκέψεις για ένα καλοκαιρινό τουρ στην Ελλάδα. «Πέντε από τα επτά μέλη των «hirollers» βιοπορίζονται από το συγκρότημα», μας ενημερώνει ο τραγουδιστής τους. Καθόλου άσχημα για ένα συγκρότημα που διαχειρίζεται μια «μουσική κληρονομιά» σε περίοδο κρίσης.

 

«Σήμερα υπάρχει μια κάμψη στη μουσική βιομηχανία γενικότερα, αλλά υπάρχουν καλά μικρά συγκροτήματα. Η σκηνή του swing στην Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αντίστοιχη του εξωτερικού», επισημαίνει ο Χρήστος Ζώης. «Τα νέα παιδιά έρχονται σ' επαφή με κάτι καινούργιο, που όμως δεν γεννήθηκε τώρα. Υπάρχει πολύ υλικό διαθέσιμο και ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει είτε για να ξεφύγει από την καθημερινότητα είτε για να δημιουργήσει και να πάει σε νέα μουσικά μονοπάτια».

 

info: επόμενες εμφανίσεις: 31 Ιανουαρίου – «Tiki bar» – Φαλήρου 15, Κουκάκι

2 Φεβρουαρίου- «Alto club» – Αγίας Λαύρας 87, Ανω Πατήσια

16 Φεβρουαρίου- «Jazz Art» – Καλλισθένους 87, πλ. Μερκούρη, Ανω Πετράλωνα

Scroll to top