18/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο αρχείο το «Μαθητοδικείο»

Η ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων τελικά δεν πέρασε.
      Pin It

Η ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων τελικά δεν πέρασε

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Μεγάλη νίκη ενάντια στην ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων πέτυχε χθες η σχολική κοινότητα του Πειραιά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Εισαγγελία Πειραιά βάζει την υπόθεση του «Μαθητοδικείου του Κερατσινίου» στο αρχείο.

 

Πλήθος μαθητών, γονέων, καθηγητών, δασκάλων και αλληλέγγυων πολιτών συγκεντρώθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι στα δικαστήρια Πειραιά για να διαμαρτυρηθούν για την ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα, την οποία υπέστησαν 5 μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου, με την αιτιολογία ότι συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις του Οκτωβρίου. Ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν και για το πολιτικό φρόνημα των γονιών και των καθηγητών τους.

 

Η μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στους γονείς των μαθητών και στην τοπική κοινωνία από το θέμα το οποίο άγγιξε ευαίσθητες χορδές των πολιτών μετουσιώθηκε σε δυναμικό παλμό στην παράσταση διαμαρτυρίας. «Ο αγώνας συνεχίζεται» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν ρυθμικά.

 

Συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά είχαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Πειραιά, της Ομοσπονδίας Γονέων, εκπρόσωποι μαθητών, ο υποδιευθυντής του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου, καθώς επίσης και κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Λαφαζάνης, Τζ. Βαμβακά, Θ. Δρίτσας) -το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί τον διοικητή του Α.Τ. Κερατσινίου και τον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά- και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

 

Οταν οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ ανακοίνωσαν στους συγκεντρωμένους την πληροφορία της δέσμευσης του εισαγγελέα να βάλει την υπόθεση στο αρχείο και άρα τη λήξη της κακής αυτής περιπέτειας για τους μαθητές, το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και επευφημίες.

 

Να αποσυρθεί η εντολή

 

Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ απαιτεί την απόσυρση της εντολής της ΓΑΔΑ που ζητά την πλήρη καταγραφή των σχολικών μονάδων και τη μεθόδευση προσωπικών επαφών των αστυνομικών με τους διευθυντές των σχολείων, με πρόσχημα την καταγραφή προβλημάτων και αναγκών, τονίζοντας ότι «επιδιώκουν να μετατρέψουν τους διευθυντές σε αστυνομικούς υπαλλήλους, να εγκαθιδρύσουν κλίμα τρομοκρατίας και αστυνόμευσης στις σχολικές μονάδες και να καταργήσουν τον ρόλο του εκπαιδευτικού, ζητώντας τους να καταδίδουν αδικήματα που δεν έχουν ακόμα διαπραχθεί».

 

Καλεί, τέλος, τους διευθυντές να μη δίνουν στοιχεία για τους μαθητές και το σχολείο στην αστυνομία.

 

Scroll to top