Μέσα στο καλοκαίρι (μπορεί και τον Σεπτέμβριο) θα αποφασίσουν οι δανειστές και οι εταίροι τι θα κάνουν με το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας. Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση που ήλπιζε σε αποφάσεις πριν από τις ευρωεκλογές
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Οι εταίροι και δανειστές επέλεξαν τη στρατηγική της σύγχυσης και της αβεβαιότητας όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδας, παραπέμποντας τη λήψη αποφάσεων για τον Σεπτέμβριο… Ο Ολλανδός πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε χθες ότι οι αποφάσεις για το χρέος, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ή τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο. Μέσα σε όλα αυτά επιστρέφει εντός των ημερών η τρόικα στην Αθήνα.
Από το σκι, λοιπόν, περνάμε στα καλοκαιρινά μπάνια. Και βλέπουμε. Μέχρι σήμερα, η ευρωζώνη έθετε ως βασική ημερομηνία για την έναρξη συζήτησης γύρω από την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων τις 24 Απριλίου, οπότε θα δώσει επίσημα στη δημοσιότητα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το πρωτογενές πλεόνασμα
Η κυβέρνηση, με το μυαλό στο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν έκρυβε την επιθυμία της για λήψη αποφάσεων πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ώστε να το εκμεταλλευτεί στην προεκλογική της εκστρατεία. Οι εταίροι, όμως, απέφυγαν να δεσμευτούν και κατέφυγαν σε αοριστίες. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι εάν δεν ληφθούν αποφάσεις πριν από τις 24 Μαΐου, τότε η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να αποσπάσει από τους εταίρους τουλάχιστον μία πολιτική διαβεβαίωση ότι είναι αποφασισμένοι να επιληφθούν των ελληνικών εκκρεμοτήτων αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μπορέσει να το «πουλήσει» στους ψηφοφόρους. Τώρα, με την αλλαγή πλεύσης των εταίρων και την παραπομπή των αποφάσεων τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση χρειάζεται οπωσδήποτε την εν λόγω πολιτική δέσμευση, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, διαφορετικά θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, όμως, επιμένει να μην αποσαφηνίζει τις προθέσεις των εταίρων. Οπως δήλωσε χθες «πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Eurostat να λάβουμε νέες αποφάσεις». Ως προς το πρόβλημα του χρέους, η δήλωση του Ολλανδού ήταν εξίσου αόριστη: «Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιος θα το κάνει και πώς. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι». Την ίδια απάντηση έδωσε και για τη λήψη απόφασης σε περίπτωση που χρειαστεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα: «Μετά το καλοκαίρι. Θα μπορούσε να είναι και τον Σεπτέμβριο». Αλλωστε συμφωνεί με αυτό και το ΔΝΤ.
Επιστρέφει η τρόικα
«Τώρα είμαστε εν μέσω αξιολόγησης» ανέφερε ο Ολλανδός, για τον οποίον «εάν ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, τότε θα εγκριθούν οι επόμενες δόσεις πριν από τον Μάιο». «Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο», πρόσθεσε… Μετά, είναι μια άλλη ιστορία με το ίδιο ψυχόδραμα.
Μέχρι την Κυριακή θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στα θέματα που εκκρεμούν (ορισμένοι φόροι επί τρίτων, συστάσεις ΟΟΣΑ, ομαδικές απολύσεις) και να εγκριθεί η αξιολόγηση στο Eurogroup του Μαρτίου. Για τον επίτροπο Ολι Ρεν, ο οποίος έχει κάνει ψωμοτύρι «την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», «η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά».
Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε κατά τη χθεσινή σύνοδο το ελληνικό αίτημα για δέσμευση των εταίρων πριν από τις ευρωεκλογές ότι προτίθενται χωρίς χρονοτριβή να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Μάλιστα, ζήτησε να αρχίσουν οι συζητήσεις αμέσως μετά τη δημοσίευση στις 24 Απριλίου των επίσημων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προς το παρόν, όμως, οι εταίροι κωφεύουν… Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στη χώρα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει το όλο θέμα στους εταίρους ο πρωθυπουργός σε σύνοδο κορυφής.
Πώς ερμηνεύεται η παραπομπή των αποφάσεων για το χρέος, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το νέο πακέτο βοήθειας (αν χρειαστεί) το φθινόπωρο; Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, οι χώρες που επιμένουν στην καθυστέρηση της λήψης των αποφάσεων είναι η Ολλανδία και η Φινλανδία. Ο Γιάννης Στουρνάρας περιορίστηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου στη δήλωση «ο καλβινισμός έχει πολλά πρόσωπα».
Ορισμένοι, όμως, βλέπουν πίσω από την όλη κίνηση τη Γερμανία, η οποία θέλει να αποφύγει σύγκρουση μεταξύ του κόμματος της Α. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Παράλληλα, η καθυστέρηση των αποφάσεων θα έχει αποτέλεσμα να επιβληθεί ακόμη μεγαλύτερη πειθαρχία στην κυβέρνηση και να απευθυνθεί μια προειδοποίηση στην αντιπολίτευση για το τι την περιμένει…