300 άγνωστα, νεανικά του σχέδια βγαίνουν σε βιβλίο
Νομίζαμε πως ό,τι είχε να μας δώσει ο Γουόρχολ το είχε δώσει. Κορεσμένοι από την υπερέκθεση των ίδιων και ίδιων έργων του, που άλλωστε είναι και βασισμένα και στην επανάληψη, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι βγήκαν στο φως 300 άγνωστα, νεανικά του σχέδια, από τη δεκαετία του 1950, που όπως γράφει χαρακτηριστικά η «Γκάρντιαν», δείχνουν έναν «επιδέξιο και ευαίσθητο καλλιτέχνη, περισσότερο Εγκον Σίλε παρά ποπ».
Τα σχέδια θα εκδοθούν πρώτη φορά σε ένα βιβλίο, που σε λίγες μέρες (28 Ιανουαρίου) θα εκτεθεί πρώτα στο μουσείο Louisiana της Δανίας, στη συνέχεια στην Ολλανδία και, φυσικά, θα πωλείται. Εκδότης ο γκαλερίστας Ντάνιελ Μπλάου, ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε τον νεανικό Γουόρχολ. Πήγε, όπως διηγείται, στο Andy Warhol foundation της Νέας Υόρκης μπας και υπάρχει τίποτα φρέσκο να προωθήσει και, με το στόμα ανοιχτό, είδε να του προσφέρουν τα 300 σχέδια. Καμιά σχέση με τον καλλιτέχνη που ζωγράφιζε τη Μέριλιν και σούπες Κάμπελ. «Κοιτώντας τα καταλαβαίνεις από πού ξεκίνησε ο Γουόρχολ», λέει ο Ντάνιελ Μπλάου.Το καθένα έχει και τη δική του ιστορία.
Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα σχέδιο με νεαρό τζάνκι, που τρυπιέται με βελόνα, το οποίο αργότερα (1951) χρησίμευσε για εξώφυλλο στο LP «Τhe Nation’s Nightmare», μια παραγωγή-έρευνα του ραδιοφώνου του CBS για τα ναρκωτικά. Ενα ξαπλωμένο κορίτσι έγινε εξώφυλλο ενός άλμπουμ του κιθαρίστα της τζαζ Κένι Μπέρελ («Blue Lights»).
Ο Γουόρχολ είχε εμπνευστεί και από φωτογραφίες. Σε μια φαινόταν ένα πλήθος να υποδέχεται κουνώντας σημαίες τον πρίγκιπα Φίλιππο, στην πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Σε μια άλλη, που ανήκε στον φωτογράφο Λιους Χάιν, νεαρά αγόρια σπάνε κάρβουνο σε ανθρακωρυχείο του 1911 – ο πατέρας του Γουόρχολ ήταν ανθρακωρύχος στο Πίτσμπουργκ.
Υπάρχει ακόμα ένα «σοβαρό κορίτσι» (1954), ένα αγόρι που σφίγγει τα χέρια του, δυο χέρια που παίζουν πιάνο, άλλα κι ένα σχέδιο του 1958, «Faces Repeated Eight Times», προάγγελος της μανίας του Γουόρχολ με την επανάληψη («100 Soup Cans», «Eight Elvises» κ.ά.).
Είναι πασίγνωστο ότι οι τιμές για τα έργα του τραβάνε την ανηφόρα. Τον περασμένο Νοέμβριο το έργο του «Statue of Liberty» (1962) πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη για 39 εκατ. δολάρια, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2008, οι «Οχτω Ελβις» έπιασαν 100 εκατ. Τα σχέδιά του έρχονται, πάντως, πιο φτηνά. Τον Φεβρουάριο, σε δημοπρασία στους Σόθμπις του Λονδίνου, θα βγει ένα σκίτσο του Χίτσκοκ, που ο Γουόρχολ ζωγράφισε το 1983 και η τιμή που θα πιάσει υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει τις 15 χιλιάδες λίρες.
Επιμ.: Β.Γεωργ.
info: Το βιβλίο με τα σκίτσα θα λέγεται «From Silverpoint to Silver Screen, Warhol: The 1950s Drawings».