Pin It

Η ανάπτυξη στις καλλιέργειες μανιταριών στην βορειοανατολική Αττική ξεκίνησε από τον Μαραθώνα με την εκδήλωση παρουσίασης του Farming Franchise Hellas/Μανιτάρια Μαραθώνος στην αίθουσα Αλίκη του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Μάκρης την Κυριακή 16/02/2014.

manitaria-Attiki

Τα βασικά στοιχεία της παρουσίασης:

♦ Ο Όμιλος MPIMPAS GROUP INVESTING είναι κορυφαίος επενδυτικός Όμιλος της Ελλάδας με δυναμική ανάπτυξη σε όλο το φάσμα των συμμετοχικών έργων. Ξεκινώντας ως ένας Ενεργειακός όμιλος (ΑΠΕ), με πλήθος φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία και υπό αδειοδότηση, συνέχιζει την δυναμική του πορεία έχοντας σε εξέλιξη τη μεγαλύτερη συμμετοχική ηλιοθερμική/ φωτοβολταϊκή επένδυση στον Αυλώνα Αττική. Πρόκειται για ένα έργο ισχύος 100 MW, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 2.055 στρεμμάτων, καθιστώντας το το τρίτο σε μέγεθος ηλιοθερμικό έργο στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματέυσεις με Γερμανούς επιχειρηματικούς κολοσσούς με στόχο την δημιουργία μιας κοινοπρακτικής μονάδας, η οποία θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες στην ελληνική και διεθνή αγορά.

♦ Τα μεταλλεία της Κύμης (πρώην μεταλλεία Σκαλιστήρη), τα οποία πρόσφατα περιήλθαν στον ‘Ομιλο MPIMPAS GROUP INVESTING, αποτελούν άλλο ένα αποφασιστικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς διεισδύουμε δυναμικά και στον τομέα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Τα μεταλλεία Κύμης εκτείνονται γεωγραφικά στην περιφέρεια Οξύλιθου και Άνω Ποταμιάς του Δήμου Κύμης σε συνολική έκταση 9.812,267 στρεμμάτων και ήδη πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις με Ρώσους επενδυτές με στόχο την επίτευξη κοινοπραξίας. Με βάση εξειδικευμένες μελέτες και ειδικές επιστημονικές έρευνες το πλούσιο υπέδαφος των μεταλλείων σε αποθέματα λιγνίτη και όχι μόνο καθιστούν την κίνηση του ομίλου επενδυτικά βιώσιμη με προοπτικές ανάπτυξης του μεταλλέυματος και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα το όραμα του ομίλου είναι να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την ενεργειακή αξία των μεταλλευμάτων των μεταλλέιων Κύμης αλλά και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, προσφαίροντας όχι μόνο οικονομική σταθερότητα αλλά και λύση στο μεγάλο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα της ανεργίας.

♦ Οι εναλλακτικές βιοκαλλιέργειες αποτελούν ένα ακόμη τομέα, στον οποίο ο Όμιλος επιθυμεί να θέσει το αναπτυξιακό του αποτύπωμα. Ο τομέας αυτός, δυναμικός και καινοτόμος, αξιοποιεί πλήθος αναξιοποίητων και εύφορων εκτάσεων της πατρίδας μας και μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική κοσμογονία, παράγοντας προϊόντα ανεκτίμητης αξίας και ιδιαίτερα υψηλής απόδοσης.

♦ Ο όμιλος με την αξιοποίηση έκτασης 5.500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Σχηματαρίου, γνωστή με το τοπωνύμιο «Αντίπολη», έχει θέσει ως άμεσο στόχο την επίτευξη ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου, μέσω επιδότησης, από τον Αναπτυξιακό νόμο. Το προτεινόμενο επιχειρηματικό σχέδιο, αφορά τον πρωτογενή τομέα (βιολογικές καλλιέργειες), όσο και τον δευτερογενή, με την σχεδίαση, τυποποίηση, συσκευασία, συντήρηση γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εμπορία και διανομή των παραγόμενων προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η έκταση αυτή θα καλλιεργηθεί με την καινοτόμο μέθοδο συμμετοχής – συνεκμετάλλευσης – συμπαραγωγής και με εξασφαλισμένες εξαγωγές της παραγωγής σε Βόρεια Ευρώπη, Καναδά και Η.Π.Α.

Στο παραπάνω πλαίσιο και έπειτα από ενδελεχή έρευνα στον τομέα των καλλιεργειών από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, επελέγη η καλλιέργεια μανιταριών στην Αττική με την μέθοδο Franchise Farming, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προκύπτουν. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί μονόδρομο εγγυημένης οικονομικής ανάπτυξης και κερδοφορίας για την χώρα μας, καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις επιτυχίας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα μανιτάρια είναι σε έλλειψη αφού το ΄χάσμα΄ μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης αγγίζει τους 8.000 τόνους ετησίως. Η κατανάλωση μανιταριών υπερβαίνει τους 11.000 τόνους ετησίως τη στιγμή που η εγχώρια παραγωγή δεν ξεπερνά τους 3.000 τόνους. Η παραγωγή των ελληνικών μονάδων δεν επαρκεί για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση με συνέπεια την εισαγωγή 7.000 – 9.000 τόνων μανιταριών σε διάφορους τύπους επεξεργασίας και συσκευασίας. Συνεπώς, με την παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, είναι δεδομένη η ανάγκη νέων μονάδων με εξασφαλισμένη προοπτική οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

H αρχή για την πρώτη πρότυπη παραγωγική μονάδα του ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη στον Μαραθώνα σε έκταση 25 στρεμμάτων. Όπως γνωρίζουμε όλοι πρόκειται για έναν από τους πιο ιστορικούς δήμους όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως. Παρά την γρήγορη αλλαγή των χαρακτηριστικών των όμορων δήμων, ο Μαραθώνας διατηρεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό την αρχική του μορφή, με δεδομένο οτι λίγο πιο έξω από την πόλη εκτείνονται απέραντες αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω των καλλιεργειών μανιταριών και να αποτελέσουν το σημαντικότερο ελληνικό εξαγωγικό προϊόν. Να τονίσουμε ότι ο Μαραθώνας είναι από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής αγροτικών προϊόντων στην Αττική.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η πρότυπη παραγωγική μονάδα του ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη στον Μαραθώνα Αττικής. Κατασκευάζεται με την καινοτόμο μέθοδο Franchise Farming, με την εφαρμογή υπερσύγχρονης τεχνολογίας και είναι επιχορηγούμενη από τον Αναπτυξιακό Νόμο 4146/2013 με υψηλές επιδοτήσεις. Ο όμιλος φροντίζει να πραγματοποιηθεί η καλλιέργεια τηρώντας όλες τις προδιαγραφές, ώστε το τελικό προϊόν να ανταποκρίνεται στις ποιοτικές ανάγκες του καταναλωτή.

 

Scroll to top