Τα θετικά μηνύματα που επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο στην κοινωνία, ενώ πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα με τις αυτονομήσεις νεοδημοκρατικών στελεχών πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Σημεία ισορροπίας στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά τις αποφάσεις του Eurogroup εν όψει της επίσκεψης της τρόικας, αναζητεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, καθώς βλέπει να εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση στην πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου. Τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο στην κοινωνία, ενώ οι αρρυθμίες που εξακολουθεί να παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα προκαλούν νέο κύμα αντιδράσεων, ιδίως κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Χθες το πρωί, μετά τη δημοσίευση του νέου φορολογικού εντύπου Ε1, στο οποίο αποτυπώνεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλαγές στη φορολόγηση του λεγόμενου επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους».
Με παρέμβαση Σαμαρά
Μέχρι πέρυσι το εν λόγω επίδομα ήταν στο 65% αφορολόγητο, ενώ το υπόλοιπο 35% υπολογιζόταν στο ετήσιο εισόδημα και φορολογούνταν με την κλίμακα. Με τις ρυθμίσεις που ισχύουν από τις αρχές του 2014 το επίδομα φορολογείται και με την παρακράτηση οι απώλειες για τους δικαιούχους κυμαίνονται από 32% έως και 42%. Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς για άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
Το θέμα απασχόλησε την κυβέρνηση το φθινόπωρο, στο στάδιο της κατάρτισης του φορολογικού πολυνομοσχεδίου. Οι αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί όμως από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ενστόλων αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, δεν απέδωσαν όπως αποδείχθηκε. Οι αντιδράσεις μεταφέρθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και τον υπουργό Δ. Τάξης Ν. Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και από τον ειδικό γραμματέα εσόδων Χ. Θεοχάρη, οι οποίες όμως δεν κρίθηκαν επαρκείς από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι θα δώσει «κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα της οικονομίας στους ένστολους και τους συνταξιούχους. Και αντί μερίσματος στο μέλλον προέκυψε μείωση και μάλιστα απτή καθώς η παρακράτηση άρχισε από την μισθοδοσία Ιανουαρίου.
Η απουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στις Βρυξέλλες λόγω των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, μετέφερε το πρόβλημα στις πλάτες των υφισταμένων του. Ωστόσο, μέσα στην κυβέρνηση δείχνουν ως υπαίτιο της νέας κυβερνητικής ανακολουθίας τον τσάρο. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί που έχουν στην εποπτεία τους προσωπικό, το οποίο παίρνει επίδομα επικινδυνότητας (Αβραμόπουλος, Δένδιας, Βαρβιτσιώτης, Γεωργιάδης), φέρονται ικανοποιημένοι από τη λύση που έδωσε ο πρωθυπουργός. Ανάλογη ικανοποίηση εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ παραπέμποντας μάλιστα σε παλαιότερες δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου (το 2010 όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας) για τη διατήρηση του προηγούμενου φορολογικού καθεστώτος.
Το δεύτερο κύμα δυσφορίας για τους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα εκδηλώθηκε το απόγευμα από 33 βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι με ερώτησή τους για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ζητούν 16 αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για τα αγροτικά εισοδήματα. Καταλογίζουν δε στον υπουργό την ευθύνη για την έξοδο των αγροτών στους οδικούς κόμβους και το συλλαλητήριο που πρόκειται να γίνει σήμερα στην Αθήνα. Υπέρ της φοροελάφρυνσης των αγροτών έχει ταχθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος.
Ακολούθησε όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, και τρίτο κύμα δυσφορίας, από βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι μετέφεραν στους συνεργάτες του πρωθυπουργού στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου τις διαμαρτυρίες άλλων επαγγελματικών ομάδων και μεμονωμένων πολιτών αναφορικά με τα στοιχεία του νέου φορολογικού πλαισίου και τις επιβαρύνσεις που θεωρούν άδικες και υπερβολικές. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Στουρνάρα και επισημαίνουν την κρισιμότητα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα που αρχίζει την προσεχή εβδομάδα.
Ισοδύναμα
Δραστικές αλλαγές λοιπόν στο φορολογικό αποκλείονται καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν νέα ισοδύναμα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες περνούν σε δεύτερο πλάνο οι εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί στη Ν.Δ., με τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές.
Το πρόβλημα όμως με τις αυτονομήσεις στελεχών από την κομματική γραμμή μέρα με την μέρα περιπλέκεται, καθώς στην περιφέρεια Μακεδονίας η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα υποστηρίζεται και από τους ΑΝΕΛ ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί στον Δήμο Πειραιά εάν θέσει υποψηφιότητα ο αντιδήμαρχος Γ. Μελάς.