Pin It

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον ιό της γρίπης στην Ελλάδα, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 43, και οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τους 59. Συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 156 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης που υποστηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ η γρίπη στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στη φάση της κορύφωσης της δραστηριότητας και θα εξακολουθήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

 

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε από τον Σωτήρη Τσιόδρα, επίκουρο καθηγητής Ιατρικής Αθήνας, λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ, να απαντήσει στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε τη δύσκολη περίοδο της έξαρσης της γρίπης. «Οι πολίτες να σπεύδουν για έγκαιρη θεραπεία με αντιικά φάρμακα, η οποία είναι κρίσιμη να λαμβάνεται μέσα στο πρώτο 48ωρο ειδικότερα τα άτομα υψηλού κινδύνου – πάντα κατά την κρίση ιατρού. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν είναι να τηρούν το προληπτικό μέτρο της ατομικής υγιεινής (κάλυψη του βήχα, υγιεινή των χεριών, απομόνωση στο σπίτι κι αποφυγή του συγχρωτισμού). Ο εμβολιασμός έρχεται σε τρίτη μοίρα στην παρούσα φάση».

 

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

 

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί, νεφροπαθείς, έγκυες, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: http://www.keelpno.gr

 

Ντάνι Βέργου

 

Scroll to top