→Αρνήθηκε το κατηγορητήριο κατά την απολογία του ο Τούρκος πρόσφυγας ο οποίος προφυλακίστηκε
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Τρομοκράτης» λόγω… πατριωτικών φυλλαδίων; Προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα κρίθηκε χθες ο επί 25 χρόνια κάτοικος Θεσσαλονίκης και πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, Χασάν Κοζάρ – Τσετίν, κατηγορούμενος για έκρηξη σε διαμέρισμα της Τριανδρίας τον Οκτώβριο του 2011. Απολογούμενος ο κουρδικής καταγωγής Τούρκος υπήκοος, που συνελήφθη βάσει εντάλματος, αρνήθηκε το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον του, επισημαίνοντας κατ’ επανάληψη ότι το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του είναι κάποια φυλλάδια που βρέθηκαν στο σπίτι του κι έχουν το ίδιο περιεχόμενο με εκείνα που υπήρχαν από το διαμέρισμα της Τριανδρίας.
Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο (DHKP-C), που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία. Υποστήριξε ότι ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας λάβει νομίμως πολιτικό άσυλο ως πολιτικά διωκόμενος στη χώρα του, και δραστηριοποιείται στην «Επιτροπή Αλληλεγγύης των Πολιτικών Κρατουμένων σε Τουρκία και Κουρδιστάν». «Η πολιτική μου δράση είναι νόμιμη και γνωστή», τονίζει στο απολογητικό του υπόμνημα που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.». Και όμως, βάσει «νέων στοιχείων» της αντιτρομοκρατικής, του αποδίδονται οι κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατοχής εκρηκτικού υλικού από κοινού με άλλους και της κατοχής πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων.
«Τα «νέα στοιχεία» βάσει των οποίων ξανάνοιξε η ανάκριση και συνελήφθη ο Τσετίν δεν είναι ούτε «νέα» ούτε «στοιχεία»», υποστήριξε η συνήγορός του Εφη Τελλή λίγο μετά την απόφαση προφυλάκισης. Οπως εξήγησε, ο Τσετίν μετά την έκρηξη στην Τριανδρία τον Οκτώβριο του 2011 εξετάστηκε ως μάρτυρας, όπως όλοι οι Τούρκοι πρόσφυγες, και δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Μόνο «στοιχείο», η κατάθεση ενός αστυνομικού που διατείνεται ότι στην υπηρεσία του είχαν δεχθεί ανώνυμο τηλεφώνημα με τα ονόματα κάποιων Τούρκων, στα σπίτια των οποίων υποτίθεται ότι κρύβονταν όπλα. Στο σπίτι του Τσετίν, όμως, όπου έγινε έρευνα από την αντιτρομοκρατική, το μόνο που βρέθηκε ήταν κάποια φυλλάδια…
Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας μέσα κι έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης βρίσκονταν δεκάδες συμπαραστάτες του πολιτικού πρόσφυγα, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικών φορέων. Ψηφίσματα αλληλεγγύης για τον συλληφθέντα εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΟΘ του ΚΚΕ και η ΚΟΘ του ΚΚΕ(μ-λ).
Νίκος Φωτόπουλος