Στη Βουλή εντός των ημερών η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του λιμανιού. Το σκέφτονται για τον ΟΛΘ
→Ο Οργανισμός είναι κερδοφόρος και αυτόνομος, λέει ο Γ. Ανωμερίτης. Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν ΟΜΥΛΕ και λιμενεργάτες του ΟΛΠ
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Τίποτα δεν πτοεί τελικά την κυβέρνηση στις αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του πρώτου λιμανιού της χώρας. Ούτε οι καθολικές αντιδράσεις των συνδικάτων, των πολιτικών, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε οι προειδοποιήσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στα λιμάνια, αλλά ούτε και τα στοιχεία που αποδεικνύουν πεντακάθαρα ότι ο ΟΛΠ είναι κερδοφόρος. Χθες ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, ξεκαθαρίζοντας για τον Πειραιά ότι εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει για πολλοστή φορά την κρισιμότητα της απόφασης για την έγκριση του «φιλικού διακανονισμού» ΟΛΠ-Cosco από την Ε.Ε.
Αντίθετα, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού και μέχρι στιγμής το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο.
Στο συνέδριο μίλησε και ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος ακόμα μια φορά τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης των λιμένων μέσω συμβάσεων παραχωρήσεων και όχι πώλησης μετοχών σε ιδιώτη επενδυτή απο το κράτος. Επεσήμανε ότι ο ΟΛΠ είναι ένας κερδοφόρος Οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί αυτόνομα και μέσα από ένα σύστημα 322 συμβάσεων παραχώρησης με ιδιωτικούς φορείς, ενώ εκτελεί επενδυτικά έργα με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας στις χθεσινές εξελίξεις η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ προειδοποιούν και πάλι ότι θα καταστήσουν τα λιμάνια εστίες συνεχών αγώνων και τονίζουν ότι η απόπειρα προώθησης από την κυβέρνηση της θέσης του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των λιμανιών, θα σημάνει την έναρξη πολύμορφων κινητοποιήσεων στα λιμάνια αλλά και έξω από τη Βουλή.
Η προβλήτα ΙΙ πριν και μετά τους Κινέζους
Χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» και «προκλητική» τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο οποίος αγνοώντας το Κοινοβούλιο, τους κοινωνικούς πολιτικούς φορείς, έσπευσε να θεωρήσει ως τετελεσμένο την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και να καλέσει την Cosco να αγοράσει το λιμάνι. «Αποκρύπτουν, ο κ. Μηταράκης και η Διεθνής Ναυτικής Ενωση (ΔΝΕ) -αναφέρουν οι συνδικαλιστές- στις θεωρίες περί ωφέλειας της ελληνικής οικονομίας, ότι από το 2010 που ανέλαβε η Cosco (ΣΕΠ) την προβλήτα ΙΙ και διακινεί το μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριου φορτίου (εισαγωγές – εξαγωγές) το κόστος ανά container αυξήθηκε περίπου 30%.
Στο μεταξύ μια νέα «κόντρα» εκδηλώθηκε ανάμεσα στη ΔΝΕ και στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλη Κορκίδη, με αφορμή επιστολή που έστειλε ο τελευταίος στον πρωθυπουργό και στην οποία εξέφραζε τη θέση του ΕΒΕΠ, να παραμείνει κύριος μέτοχος του ΟΛΠ το ελληνικό Δημόσιο.
Χθες η ΔΝΕ απάντησε στον Β. Κορκίδη λέγοντάς του ότι οι θέσεις του δεν ταυτίζονται με εκείνες όλων των φορέων του λιμανιού όπως υποστηρίζει, καθώς η ΔΝΕ, τα μέλη της οποίας αποτελούν τους βασικούς πελάτες-χρήστες και αιμοδότες του εμπορικού τμήματος του πρώτου λιμανιού της χώρας, είναι υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης των φορέων παροχής λιμενικών υπηρεσιών ΟΛΠ και ΟΛΘ, η οποία έπρεπε να είχε προχωρήσει και πιο έγκαιρα χωρίς καθυστερήσεις.