Του Μπάμπη Μιχάλη
Μετά τον Μάιο βλέπει «τρίτο πακέτο» -και ξανά μανά λιτότητα- στην Ελλάδα η RBS, θεωρώντας ότι στην παρούσα φάση οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα επιδιώξουν ευθεία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον απόηχο της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών -που πραγματοποιήθηκε χτες και προχτές στις Βρυξέλλες- η βρετανική τράπεζα εξέφρασε σε σχετική της έκθεση την εκτίμηση ότι η επόμενη φάση της ελληνικής διάσωσης θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Royal Bank of Scotland πιστεύει συγκεκριμένα ότι η τρόικα θα έρθει σε συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά πριν από τις εκλογές του Μαΐου, αλλά θα σκληρύνει εκ νέου τη στάση της μετά από αυτές απαιτώντας περαιτέρω λιτότητα. Η απαίτηση αυτή θα οδηγήσει τελικά σε κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης και εκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα νέο de facto δημοψήφισμα παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Κίνηση καλής θέλησης
Στην έκθεσή της η τράπεζα τονίζει ότι στην τρέχουσα φάση η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εκτιμά μάλιστα ότι τόσο η πολιτική νομιμοποίηση όσο και η σταθερότητά της θα απειληθούν σοβαρά αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μεγάλη διαφορά τις επικείμενες εκλογές. Μια κίνηση καλής θέλησης από την τρόικα -αλλά όχι ριζική αλλαγή της στρατηγικής της- ενδεχομένως, λέει η έκθεση, να αμβλύνει τους κινδύνους νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποιεί όμως από την άλλη πλευρά ότι η σκληρή στάση των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης για γρήγορες προσαρμογές μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή.
Εκτιμά πάντως ότι το πιο πιθανό σενάριο θα είναι ένας πολιτικός συμβιβασμός πριν από τις εκλογές του Μαΐου και έκρηξη των εντάσεων στη συνέχεια, αφού θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο βασικό της σενάριο η RBS προβλέπει ακόμη τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και μερική ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές αργότερα φέτος, όταν το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 6%. Με αρκετές από τις εκτιμήσεις τής RBS συμφωνεί και η Deutsche Welle, η οποία σε χθεσινό της δημοσίευμα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι οι πολιτικές ελίτ των χωρών της ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν την «καυτή πατάτα» μιας συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές.
Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ακόμη ότι αν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα στείλει θετικό μήνυμα προς την Αθήνα ακόμη και χωρίς το πράσινο φως της Μέρκελ.
Τέλος, την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει την επόμενη δόση του δανείου μέσα στον Μάρτιο αν η τρόικα επιστρέψει έως τότε από την Αθήνα με ένα θετικό αποτέλεσμα στην αξιολόγησή της εξέφρασε χθες ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Τη Δευτέρα έρχονται στην Αθήνα οι δανειστές, με μεγάλη ατζέντα
Σε κλοιό τρόικας μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες δώδεκα μέρες η Αθήνα με το ΔΝΤ να αναγγέλλει και επισήμως την άφιξη των δανειστών στη χώρα μας για τον έλεγχο των δράσεων που είναι συνδεδεμένες με τη μεγάλη δόση των 10,1 δισ. ευρώ. Την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, οι οποίες είχαν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Ταμείου, Αντζελα Γκαβίρια. Η είδηση «άρεσε» στις αγορές προκαλώντας νέα αποκλιμάκωση στα spreads των ελληνικών ομολόγων. Το δεκαετές κινήθηκε κοντά στις 589 μονάδες βάσης και η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 7,58%, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα των ημερών μετά το «κούρεμα» (PSI) του 2012. Το ραντεβού των δύο πλευρών οριστικοποιήθηκε χθες, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία συμφωνήθηκε η επάνοδος της τρόικας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι «μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου».
Για να μπορέσει, όμως, να επιτευχθεί η προαναφερθείσα συμφωνία θα πρέπει να επιλυθούν μία σειρά από εκκρεμότητες που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η εφαρμογή των πολυσυζητημένων διαρθρωτικών αλλαγών που πρότεινε ο ΟΟΣΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις (κυρίως γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιβλία). Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει το 80% των προτάσεων, αλλά η τρόικα εμμένει για πλήρη υιοθέτηση. Αλλα τρία ακανθώδη θέματα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, η κατάργηση των περισσοτέρων φόρων υπέρ τρίτων και η συνέχιση της κινητικότητας στο Δημόσιο. Φυσικά, από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα λείπουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, αφού Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ θα «ξεσκονίσουν» τα –εντυπωσιακά, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά– στοιχεία για το 2013, ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι αρκεί η θετική επίδραση των στοιχείων αυτών για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του β΄ εξαμήνου της φετινής χρονιάς.
Μ.Χ. – Κ.Τσ.