Το τελευταίο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη για την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, σε μια χώρα… «ανέτοιμη από καιρό»!
«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το πρώτο μου «ιστορικό» μυθιστόρημα, μια και παρακολουθεί την πορεία μια οικογενείας επί πέντε γενεές και σε βάθος 130 χρόνων. Ωστόσο δεν είναι γραμμένο με τον κλασικό τρόπο που θα περίμενε κανείς από ένα τυπικό ιστορικό μυθιστόρημα. Υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες, ειδικά μία η οποία επιδίωξα να σφραγίσει το βιβλίο και να του δώσει μια εντελώς άλλη διάσταση. Ο μόνος τρόπος να το αντιληφθείτε είναι να το διαβάσετε». Αλέξης Σταμάτης
Μια οικογένεια στο πέρασμα του χρόνου. Δύο νέοι που παντρεύτηκαν, παρά τις αντίθετες καταβολές τους. Μια γυναίκα δακτυλοδεικτούμενη, ένας πατέρας ξενιτεμένος, ένας μυστηριώδης φίλος από το παρελθόν.
Ένα παράξενο γράμμα. Μια σχεδόν βουβή ταινία. Ένας έφηβος που ανδρώνεται στα χρόνια μιας ψεύτικης ευημερίας. Μια κοπέλα που τραγουδά για έναν κόσμο που αλλάζει. Ένα παιδί που παρατηρεί την πορεία προς την κατάρρευση. Μια κοινωνία που βγαίνει απ’ το σκοτάδι, αλλά τελικά μεθάει από το φως.
Άνθρωποι που δημιουργούν, ερωτεύονται και ελπίζουν, άνθρωποι που προσαρμόζονται και αλλάζουν «χρώμα» για να ελιχθούν.
Γύρω τους, μια χώρα που βιώνει έντονες συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Μια χώρα που ξορκίζει τους φόβους της, αλλάζει διαρκώς ιδεολογίες, μόδες και επιθυμίες, αλλά στο βάθος παραμένει ίδια, ανέτοιμη «από καιρό». Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, για τον τόπο που μας γεννά και μας στιγματίζει για πάντα.
Αλέξης Σταμάτης – Bιογραφικό
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Είναι γιος του αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και της ηθοποιού Μπέτυ Αρβανίτη. Μετά από ένα χρόνο στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κι έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο.
Το 1998 διάβασε ποίηση στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ποίησή του δημοσιεύθηκε στο βρετανικό λογοτεχνικό περιοδικό «Modern Poetry in Translation». Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ο έβδομος ελέφαντας» (Κέδρος, 1998) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον εκδοτικό οίκο Arcadia Books και στο Μπαγκλαντές. Το δεύτερο, «Μπαρ Φλωμπέρ» (εκδόσεις Κέδρος, 2000) εκδόθηκε στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Σερβία και το 2007 στη Μεγάλη Βρετανία, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ενώ διασκευάστηκε σε σενάριο στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΚΚ, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη.
Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: «Σαν τον κλέφτη μες τη νύχτα» (2002), «Οδός Θησέως» (2003), «Ζωή» (2005), «Μητέρα στάχτη» (2005), «Αμερικάνικη φούγκα» (2006), «Βίλα Κομπρέ» (2008), «Σκότωσε ό,τι αγαπάς» (2009), «Κυριακή» (2011).
Η «Αμερικάνικη φούγκα» κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, «Ο Άλκης και ο λαβύρινθος» (2009), τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Για τη συλλογή του «Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων», του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το βραβείο ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποιητικές του συλλογές έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Παράλληλα, έχει γράψει το λιμπρέτο σε έργα του μουσικού Θοδωρή Αμπατζή, που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και στο Θέατρο «Χώρα». Έχει γράψει θεατρικούς μονολόγους.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες σε θέματα τέχνης και πολιτισμού. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη – [email protected]