giorgos-spanos

20/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Προθεσμία να απολογηθεί πήρε το χρυσοφόρο κύκλωμα

Οι 15 συλληφθέντες για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων θα απολογηθούν κατά ομάδες, από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα.
      Pin It

Οι συλληφθέντες και κατηγορούμενοι για λαθρεμπόριο καυσίμων, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα, μεταξύ των οποίων ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Σπανός και ακόμη 15 άτομα, πήραν προθεσμία από τον ανακριτή Πειραιά να απολογηθούν κατά ομάδες, το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας παρακρατούσαν ναυτιλιακό πετρέλαιο έπειτα από ανεφοδιασμό πλοίων και στη συνέχεια το διοχέτευαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Από τη διαδικασία αυτή οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται σε περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο (εδώ και δεκαετίες) 50 με 100 εκατ. ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τον τρόπο δράσης του κυκλώματος που διέπραττε, τα τελευταία δύο χρόνια, συστηματικά λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Η μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση διακρίνονταν σε διαφορετικά-επιμέρους επίπεδα δράσης, σε όλη τη διαδικασία μεταφοράς, διακίνησης, παράδοσης και παραλαβής ναυτιλιακού καυσίμου.

Πιο αναλυτικά, οι οδηγοί βυτιοφόρων-υπάλληλοι της εταιρείας, κατά την μετάβασή τους στα σημεία ελλιμενισμού διαφόρων πλοίων, ανά την επικράτεια (πλοία ακτοπλοϊκών γραμμών, επαγγελματικά και ποντοπόρα) δεν παρέδιδαν ολόκληρη την ποσότητα του πετρελαίου, η οποία αναγράφονταν στα παραστατικά.

Ακολούθως, το υπόλοιπο του πετρελαίου το επέστρεφαν στην εταιρεία και στη συνέχεια οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης το διέθεταν εκ νέου στο εμπόριο, μέσω «συνεργαζόμενων» πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επαναδιέθεταν αυτούσιο στους πλοιοκτήτες. Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι η εγκληματική οργάνωση «συνεργαζόταν» με 12 πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική.

Επιπλέον προέκυψε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, άτομα που εμπλέκονταν στη διαδικασία μεταφοράς, διακίνησης, παράδοσης και παραλαβής των καυσίμων, ενεργούσαν και για λογαριασμό τους.

Ειδικότερα, υπάλληλοι-οδηγοί των βυτιοφόρων, κατά την επιστροφή του παράνομα παρακρατηθέντος ναυτιλιακού καυσίμου, δεν το επέστρεφαν στο σύνολό του, αλλά παρακρατούσαν και για ίδιο όφελος μεγάλες ποσότητες, τις οποίες διέθεταν με χαμηλότερη τιμή σε συγκεκριμένους πρατηριούχους, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σε άλλη περίπτωση μηχανικός πλοίου, ο οποίος συνελήφθη, είχε παρακρατήσει για ίδιο όφελος 11 τόνους ναυτιλιακό καύσιμο και προσπαθούσε να βρει τρόπο να το διαθέσει στους οδηγούς των βυτιοφόρων, με διαγραφόμενη την προοπτική για συνεχή ανεφοδιασμό του συγκεκριμένου πλοίου και παράνομη παρακράτηση 3 έως 4 τόνων καυσίμων εβδομαδιαίως.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να ξεπερνούν τις διαδικασίες ελέγχου κατά την παράδοση στα ελλιμενισμένα πλοία των ποσοτήτων που είχαν παραγγελθεί (πετρέλευση) και να παραπλανούν τους αρμόδιους Τελωνειακούς υπαλλήλους ελεγκτές ή τους υπεύθυνους των πληρωμάτων για την παραλαβή του καυσίμου, χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα.

Ενδεικτικά, σε προσυνεννόηση με συγκεκριμένο χειριστή γεφυροπλάστιγγας για βαριά οχήματα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, εμφάνιζαν πλασματικές μετρήσεις κατά την ζύγιση του βυτιοφόρου. Οι πλασματικές μετρήσεις πραγματοποιούνταν με παρέμβαση από πριν στο λογισμικό των ηλεκτρονικών συστημάτων της γεφυροπλάστιγγας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το «κατά παραγγελία» επιδιωκόμενο κάθε φορά αποτέλεσμα. Για την άμεση συνέργεια στη διαδικασία αυτή ο χειριστής γεφυροπλάστιγγας, ελάμβανε ως αμοιβή για κάθε μετρικό τόνο 150€, (ένας μετρικός τόνος πετρελαίου ισούται με 1.200 λίτρα).

Στη περίπτωση όμως που ο αρμόδιος για την παραλαβή του καυσίμου συνεργούσε στην απάτη, στο να παραλάβει δηλαδή λιγότερη από την ποσότητα που αναγράφονταν στα παραστατικά, δεν πραγματοποιούσαν ζύγιση ή κατέστρεφαν τα ζυγολόγια.

Σε άλλες περιπτώσεις γέμιζαν με νερό κάποιο από τα διαμερίσματα της δεξαμενής του βυτιοφόρου, αυξάνοντας έτσι τεχνηέντως το μικτό βάρος του οχήματος, το οποίο μετά την αφαίρεση του απόβαρου, προσμετρούνταν ως μεταφερόμενο καύσιμο.

Στην εγκληματική οργάνωση είχε ενταχθεί υπάλληλος του Α΄ Τελωνείου Πειραιά, ο οποίος έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, ενημέρωνε για επικείμενους ελέγχους στα πλωτά μέσα που διέθετε η εταιρεία για την διακίνηση του ναυτιλιακού καυσίμου, αποφεύγοντας έτσι ενδεχόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Για τον ίδιο λόγο, η εγκληματική οργάνωση ενημερωνόταν για επικείμενους ελέγχους από ανώτερο υπάλληλο του ΥΠ.Ε.Κ.Α., ο οποίος, λόγω της ιδιότητάς του, είχε πρόσβαση σε στοιχεία για προγραμματισμένους ελέγχους της Υπηρεσίας του ή άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών (εντολές ελέγχου) και γνώριζε εκ των προτέρων λεπτομέρειες για τον χρόνο και τις περιοχές όπου επρόκειτο να κινηθούν τα αρμόδια συνεργεία ελέγχου.

Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και σε «συνεργαζόμενο» πρατήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 8.000 λίτρα παρανόμως παρακρατηθέντος diesel κίνησης ναυτιλίας (marine diesel),
- 5 βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων.
- 18.400 Ευρώ σε μετρητά.

Από τα στοιχεία της έρευνας διαφαίνεται ότι η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε τουλάχιστον την τελευταία διετία, έχοντας διαθέσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων περίπου 4.500.000 λίτρα ναυτιλιακού πετρελαίου.

Οι αναλογούντες διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπερβαίνουν το ποσό των 3.500.000€.
Εκτιμάται ότι το μέγεθος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης είναι πολύ μεγαλύτερο και στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της λαθρεμπορίας καυσίμων και απάτης σε βάρος ναυτιλιακών εταιρειών.

Η απάντηση Σπανού

Από την πλευρά του, ο Γ. Σπανός απάντησε πως «η εταιρεία του συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, καταβάλλοντας για φόρους, τέλη και εισφορές κάθε χρόνο ποσά άνω των 300.000.000 ευρώ» και πως «απασχολεί προσωπικό άνω των 150 ατόμων».

«Αλλά και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της “ΠΑΕ ΑΠΣ Ατρόμητος Αθηνών 1923” δηλώνει με όλη τη δύναμη της ψυχής του και με κάθε ειλικρίνεια -προσόν το οποίο τον διακρίνει σε όλη τη ζωή του- ότι οι εναντίον του αποδιδόμενες κατηγορίες τυγχάνουν έωλες και αστήρικτες , ούτε καν τον αγγίζουν, ούτε βέβαια και την εταιρεία της οποίας προΐσταται, για αυτό το λόγο εμφανίστηκε αμέσως και αυτοβούλως στην αρμόδια Υπηρεσία Ασφαλείας» συμπληρώνει η ανακοίνωση και τονίζεται πως «σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξει αβίαστα ο οποιοδήποτε μέσος συνετός άνθρωπος λάβει γνώση της όλης υπόθεσης».

«Τονίζει δε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που θα έχει σαν συνέπεια να λάμψει η όλη αλήθεια με αποτέλεσμα να αποδοθεί στην κοινωνία λευκός, όπως είναι μέχρι σήμερα, πράγμα που θα του επιτρέψει να συνεχίσει μαζί με τους εκατοντάδες εργαζόμενους του την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σπανού.

Σούρλας: «Άρχισε η πάταξη των κυκλωμάτων»

Για ξεκίνημα της πάταξης των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης των καυσίμων, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας: «Πρόκειται για κυκλώματα που λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα για δεκαετίες… Πάντως, άρχισε το ξήλωμα και εγώ θέλω να σημειώσω ότι αυτό θα προχωρήσει διότι στην πολιτική βούληση του Αντώνη Σαμαρά είναι να εξυγιάνουμε την πολιτική ζωή του τόπου, να παταχθούν τα κυκλώματα και να επικρατήσει η διαφάνεια».

Ο κ. Σούρλας τόνισε πως «το θέμα είναι απλό και ξεκάθαρο: όπου υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση δεν υπάρχει διαφθορά. Όλοι οι διαπλεκόμενοι στα γρανάζια της διαφθοράς πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, να τιμωρηθούν και να επιστρέψουν όσα καρπώθηκαν δεκαετίες τώρα και οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία…».

efsyn.gr

Scroll to top