20/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκαναν… στάχτη 2,5 εκατ. ευρώ

Ο πρόεδρος του «Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» και 2 μέλη του Δ.Σ. κατηγορούνται για απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία. Πρόσφατα και ο Φούχτελ τους είχε δωρίσει 4 πυροσβεστικά οχήματα!.
      Pin It

Ο πρόεδρος του «Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» και 2 μέλη του Δ.Σ. κατηγορούνται για απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία. Πρόσφατα και ο Φούχτελ τους είχε δωρίσει 4 πυροσβεστικά οχήματα!

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Εβαζαν άλλους να σβήνουν φωτιές κι αυτοί τσέπωναν το ζεστό χρήμα… Καλά κρατεί το «πάρτι» εκατομμυρίων από ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις, που στήνουν διάφοροι επιτήδειοι για να κερδοσκοπούν, όπως διαφαίνεται από νέα υπόθεση την οποία αποκάλυψε χθες η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Με βιτρίνα το «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών», ο πρόεδρος Νίκος Σαχινίδης και άλλα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατηγορούνται ότι «έφαγαν» τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι πρόσφατα ο Γερμανός υφυπουργός Χ. Γ. Φούχτελ εξήρε το έργο της οργάνωσης ως «πρότυπο εθελοντισμού» και σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο δώρισε τέσσερα οχήματα! Πέρα από τον Γερμανό αξιωματούχο, στα «δίχτυα» της οργάνωσης φαίνεται πως έπεσαν δήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στους οποίους οι διοικούντες φέρονται ότι παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία για τη δράση τους, αποσπώντας συνδρομές και χορηγίες, το συνολικό ύψος των οποίων, από το 2001 έως το 2013, ξεπερνάει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Οπως ανακοίνωσαν χθες σε επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, και ο διοικητής του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων, Νίκος Δημητριάδης, έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του προέδρου και δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης για απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία.

 

52 σταθμοί σε όλη την Ελλάδα

 

«Το μη κερδοσκοπικό σωματείο έφτασε να ιδρύσει και να λειτουργεί 52 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει λάβει την προβλεπόμενη πιστοποίηση από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ. Προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών 2 έως 12 χιλιάδων ευρώ», δήλωσε ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

 

Οπως περιέγραψε ο διοικητής του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων, οι εμπλεκόμενοι έπειθαν τα θύματά τους ότι είχαν τη δυνατότητα να ιδρύουν πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρούν σε κατασβέσεις πυρκαγιών και να συμμετέχουν σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών, εισπράττοντας «συνδρομές». Ο δε στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων που διέθετε η οργάνωση είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και επρόκειτο για παλιά, μεταχειρισμένα οχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, ούτε είχαν ταξινομηθεί, δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο κατηγορούμενος πρόεδρος του εθελοντικού σωματείου προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους δήμους αποπειράθηκε να δωροδοκήσει αξιωματούχους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η οργάνωση είχε πολύ καλές δημόσιες σχέσεις, τις οποίες ως φαίνεται χρησιμοποιούσε για να προωθεί τις διεκδικήσεις της… Τον περασμένο Δεκέμβριο, για παράδειγμα, εμφανίστηκε ρεπορτάζ στο γερμανικό περιοδικό «Focus» με αφορμή την επιβολή υψηλών φόρων εισαγωγής στα πυροσβεστικά οχήματα που τους έχουν δωρίσει η Γερμανία και η Αυστρία.

 

«Εβαλε από την τσέπη του»!

 

To ρεπορτάζ στο περιοδικό επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι για το ελληνικό επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα με τους 9.200 εργαζομένους απαιτείται ετήσια δαπάνη 350 εκατ. ευρώ, ενώ ο ιδρυτής και επικεφαλής του σώματος των εθελοντών πυροσβεστών Νίκος Σαχινίδης με τους 1.200 εθελοντές για δέκα χρόνια χρειάστηκε 2 εκατ. ευρώ και, επειδή δεν επαρκούσαν, για να βελτιώσει τον προϋπολογισμό, έβαλε από την τσέπη του 74.500 ευρώ.

 

Ο κ. Σαχινίδης, από την πλευρά του, κατήγγελλε ότι πίσω από κάποιες οχλήσεις ίσως βρίσκεται ο… κρατικός συναγωνισμός, διότι με τη δράση του χαλάει το μοντέλο λειτουργίας. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ακόμη ότι ενώ η επαγγελματική Πυροσβεστική αγοράζει κάθε πυροσβεστική αντλία προς 120 ευρώ έκαστη, ο κ. Σαχινίδης αγόρασε το προϊόν από τη Γερμανία προς 12 ευρώ. «Υπερκοστολογημένες συμφωνίες αυτού του είδους είναι συνήθεις», επισημαίνει ο συντάκτης, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται το «λάδωμα»…

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Εκμεταλλευόμενοι τον εθελοντισμό

 

Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1998 και είναι εθελοντική οργάνωση εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αριθμό 004/2001 και στο υπουργείο Εξωτερικών με αριθμό μητρώου 428. Σκοπός του, όπως ανέφερε, ήταν η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου Εθελοντικών Πυροσβεστικών – Διασωστικών Σταθμών, το οποίο να συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν στο Δίκτυο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών και τραυματιών υποστηρίζοντας το δίκτυο του ΕΚΑΒ.

 

Δεδομένου ότι ο θεσμός της εθελοντικής πυρόσβεσης είναι παγκόσμιος, ενώ αντίστοιχες οργανώσεις υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υπόλοιπο κόσμο, το ΕΣΕΠΑ συμμετείχε στην CTIF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυρόσβεσης και Διάσωσης). Οπως υπερηφανευόταν, «συμμετέχει με εκπροσώπους του στις επιτροπές της CTIF που διαμορφώνουν το παγκόσμιο πυροσβεστικό γίγνεσθαι σχετικά με νέες τεχνολογίες και διαρκή πληροφόρηση στα παγκόσμια δρώμενα της πυρόσβεσης-διάσωσης». Μάλιστα, στις εκλογές της CTIF ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ Νίκος Σαχινίδης εκλέχθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Δασοπυρόσβεσης.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Πολιτική η δίωξή μας» λένε οι κατηγορούμενοι

 

Εδώ και μέρες η οργάνωση, διά του προέδρου της, έχει εκδώσει απάντηση για τις κατηγορίες που της επιρρίπτουν, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ανώνυμη καταγγελία εστάλη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πριν από μερικούς μήνες. Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά του προϊσταμένου μας γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος χωρίς καν να μας ζητήσει στοιχεία και διευκρινίσεις, ως η ηθική τάξη επιβάλλει, ή να διενεργήσει μία ΕΔΕ, απέστειλε την ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η οποία πράγματι διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων. Μία έρευνα που διεξήχθη με κόστος του Ελληνα πολίτη, τη στιγμή που με νόμους χαρίζονται δισεκατομμύρια ακόμα και σε λαθρεμπόρους πετρελαίων, σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός πεινάει και για μια υπόθεση που θα μπορούσε ο ίδιος να ελέγξει και αν έκρινε να την έστελνε στον εισαγγελέα».

 

Υποστηρίζει ακόμα ότι πράγματι τα οχήματα παλαιότερα δεν είχαν πινακίδες, διότι το οικονομικό κόστος ήταν μεγάλο, και χαρακτηρίζει παιδαριώδη τα περί παλαιότητας των οχημάτων. Τέλος, θέτει μια σειρά ερωτήματα για τη δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος να δίνει πιστοποιήσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Πρόκειται περί πολιτικών διώξεων εναντίον εμού προσωπικά και όλων των εθελοντών, που δεν σκύβουν το κεφάλι, ξεκινώντας από εμάς ως μεγάλη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας».

 

Scroll to top