Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται στην περίπτωση της ΕΤΕΚΑ σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι χάνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ
Κορυφή του παγόβουνου της λαθρεμπορίας καυσίμων αποτελεί η αποκάλυψη του χρυσοφόρου κυκλώματος με τη σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Σπανού και άλλων 15 ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας ανώτερος υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ (και συνδικαλιστής) και ένας τελωνειακός στον Πειραιά.
Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται σε περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο (εδώ και δεκαετίες) 50 με 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας παρακρατούσαν ναυτιλιακό πετρέλαιο έπειτα από ανεφοδιασμό πλοίων και στη συνέχεια το διοχέτευαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων.
Την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη του φαινομένου καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γ. Σούρλας, γ.γ. Διαφάνειας, υποστηρίζει ότι «άρχισε η πάταξη των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης των καυσίμων».
→Εξι μήνες διήρκεσε η αστυνομική έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκε και το «βαλιτσάκι» παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Αντιτρομοκρατικής
Του Μάνου Τσαλδάρη
Στο ξήλωμα σημαντικού κυκλώματος λαθρεμπορίας πετρελαίου προχώρησαν χθες το πρωί οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, που σε ολοήμερη επιχείρησή τους συνέλαβαν συνολικά δεκαπέντε άτομα, ανάμεσά τους τον πρόεδρο του ομίλου πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος Αθηνών, Γιώργο Σπανό, και τον διευθυντή εποπτείας και διαχείρισης πετρελαιοειδών του υπουργείου Περιβάλλοντος και πρώην πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του ΥΠΕΚΑ, Μανώλη Χατζόπουλο.
Η επιχείρηση ήταν το αποκορύφωμα μιας εξάμηνης αστυνομικής έρευνας που επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από την εταιρεία ΕΤΕΚΑ και στην οποία συνεισέφερε τους τέσσερις τελευταίους μήνες με το «βαλιστάκι» της και η Αντιτρομοκρατική, ώστε να «χαρτογραφηθεί» το κύκλωμα και η ιεραρχία του. Ενα κύκλωμα που όπως προέκυψε από τις έρευνες δρούσε τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα είχε «ρίξει» στην αγορά περίπου 4.500 τόνους λαθραίου πετρελαίου, των οποίων οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Οδηγοί βυτιοφόρων
Σημαντικό ρόλο στη διακίνηση του λαθραίου πετρελαίου διαδραμάτιζαν ορισμένοι οδηγοί βυτιοφόρων της εταιρείας, οι οποίοι όταν πήγαιναν να εφοδιάσουν με πετρέλαιο πλοία στα λιμάνια -είτε επρόκειτο για πλοία ακτοπλοϊκών γραμμών είτε για επαγγελματικά ή ποντοπόρα- δεν παρέδιδαν ολόκληρη την ποσότητα που αναγραφόταν στα παραστατικά, αλλά κρατούσαν το 10-15% από αυτή. Στη συνέχεια επέστρεφαν το υπόλοιπο στην εταιρεία και από εκεί το κύκλωμα είτε το προωθούσε σε «συνεργαζόμενα» πρατήρια καυσίμων, αφού το αναμείγνυε με πετρέλαιο κίνησης, είτε το αναδιέθετε αυτούσιο στα πλοία.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η εντολή να «παρακρατείται» το 10% του πετρελαίου είχε δοθεί από τον ίδιο τον Γιώργο Σπανό κι εφαρμοζόταν σε όλη την επικράτεια, όμως όπως προέκυψε από τις έρευνες σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα που εμπλέκονταν στη διαδικασία της μεταφοράς, της διακίνησης, της παράδοσης και της παραλαβής των καυσίμων ενεργούσαν και για λογαριασμό τους, με την «παρακρατηθείσα» ποσότητα να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 20%. Στη συνέχεια οι ίδιοι τη διοχέτευαν στα «συνεργαζόμενα» πρατήρια εξασφαλίζοντας και οι ίδιοι μεγάλα χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ενός μηχανικού πλοίου, που είχε παρακρατήσει έντεκα τόνους ναυτιλιακό καύσιμο και προσπαθούσε να βρει τρόπο να το διαθέσει στους οδηγούς των βυτιοφόρων, υποσχόμενος ότι θα ανεφοδίαζαν οι ίδιοι το πλοίο και θα «παρακρατούσαν» 3 έως 4 τόνους κάθε εβδομάδα.
Κεντρικά πρόσωπα του κυκλώματος φέρεται ότι ήταν ο ίδιος ο Γιώργος Σπανός, ένας υπάλληλος κι ένας συνεργάτης της ΕΤΕΚΑ, αλλά κι ένας από τους εννιά συνολικά καταζητούμενους για την ίδια υπόθεση, ο οποίος στο παρελθόν έχει απασχολήσει τις αρχές για παρόμοια αδικήματα. Ο τελευταίος φέρεται και ως ουσιαστικός ιδιοκτήτης δέκα πρατηρίων -συνολικά εντοπίστηκαν 12 «συνεργαζόμενα» βενζινάδικα- με το σημαντικότερο να βρίσκεται στον Σχιστό όπου και συγκεντρωνόταν το μεγαλύτερο μέρος του «παρακρατηθέντος» πετρελαίου. Προκειμένου, δε, να δείξουν οι αστυνομικοί τα σημαντικά κέρδη που αποκόμιζε από το λαθρεμπόριο πετρελαίου ο συγκεκριμένος καταζητούμενος, ανέφεραν ότι ενώ εμφανιζόταν να προμηθεύεται τη βενζίνη προς 1,60 € το λίτρο, εκείνος την πουλούσε στα πρατήριά του προς 1,50 €!
Ηταν ευρηματικοί!
Ευρηματικές όμως ήταν και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για να δεσμεύει ποσότητες των καυσίμων, με πιο σημαντική τη… συνεργασία του με χειριστή γεφυροπλάστιγγας για βαριά οχήματα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, που φρόντιζε να παρεμβαίνει στο λογισμικό των ηλεκτρονικών συστημάτων της ζυγαριάς και για κάθε μετρικό τόνο που θα κέρδιζε η συμμορία εισέπραττε 150 ευρώ.
Κομβικά πρόσωπα του κυκλώματος ήταν επίσης ο διευθυντής στη διεύθυνση εποπτείας και διαχείρισης πετρελαιοειδών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Μανώλης Χατζόπουλος (πρώην πράσινος συνδικαλιστής που το τελευταίο διάστημα προσέγγιζε το ΚΚΕ), που σε ένα τρίμηνο θα έβγαινε στη σύνταξη, και ένας τελωνειακός στο Α΄ Τελωνείο Πειραιά, ο οποίος πληρωνόταν για να ενημερώνει το κύκλωμα για επικείμενους ελέγχου. Για τον ίδιο λόγο πληρωνόταν και ο ανώτερος υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ, καθώς λόγω της θέσης του ήξερε τους προγραμματισμένους ελέγχους της υπηρεσίας του ή άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών. Σε βάρος των συλληφθέντων και καταζητούμενων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας, και με αυτή οδηγήθηκαν αργά το απόγευμα στην Εισαγγελία Πειραιά, η οποία τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Πώς στήνεται εδώ και χρόνια η κομπίνα
Του Βασίλη Γεώργα
Τρύπια δεξαμενή με διαρροή εκατοντάδων εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου και των καταναλωτών παραμένει η αγορά καυσίμων, με τους λαθρέμπορους να αλωνίζουν και την Πολιτεία να κάνει διαχρονικά τα στραβά μάτια. Οι χθεσινές αποκαλύψεις καλλιεργούν την προσδοκία ότι το πουλόβερ του λαθρεμπορίου αρχίζει να ξηλώνεται, όμως, στην αγορά πετρελαιοειδών κρατούν μικρό καλάθι θυμίζοντας πως κι άλλες φορές στο παρελθόν επιχειρηματίες κατηγορήθηκαν ή προφυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους σε κυκλώματα, αλλά οι υποθέσεις δεν προχώρησαν ή έκλεισαν με απαλλακτικά βουλεύματα.
Τα τελευταία χρόνια οι πειρατές των καυσίμων έχουν μεταφερθεί από τη στεριά στη θάλασσα, με το λαθρεμπόριο αφορολόγητου ναυτιλιακού πετρελαίου να κάνει θραύση μετά την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο θέρμανσης – κίνησης που περιόρισε το κίνητρο των λαθρεμπόρων. Τώρα το κύκλωμα προσπαθεί να βγάλει λεφτά κυρίως διοχετεύοντας το αφορολόγητο πετρέλαιο της ποντοπόρου ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας ως καύσιμο θέρμανσης και κυρίως κίνησης μέσα από εκατοντάδες παράνομες αποθήκες και χιλιάδες πρατήρια σε όλη την Ελλάδα.
Μέχρι 2 δισ. ευρώ!
Εταιρείες εμπορίας, πλοιοκτήτες, πρατηριούχοι, μεταπωλητές, βυτιοφορείς, εξαγωγείς, τελωνειακοί, ελεγκτές και βιομηχανίες συνθέτουν ένα γνώριμο αλλά δυσπρόσιτο από τις αρχές κύκλωμα διακίνησης και κατανάλωσης αφορολόγητων ή νοθευμένων καυσίμων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις «καλές εποχές» κέρδιζε ετησίως από 600 εκατ. ευρώ μέχρι και 2 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα εξακολουθεί να καρπώνεται τεράστια ποσά σε βάρος του δημοσίου και των καταναλωτών.
Το αφορολόγητο ναυτιλιακό καύσιμο δίνει τεράστιο οικονομικό κίνητρο για τη λαθραία διακίνησή του ως κίνησης ή θέρμανσης, καθώς ο λαθρέμπορος καρπώνεται τουλάχιστον 330 ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση και επιπλέον 76 ευρώ από τον ΦΠΑ για κάθε 1.000 λίτρα πετρελαίου που διακινεί. Αν κάποιος καταφέρει να πουλήσει στη λιανική 10.000 λίτρα ναυτιλιακού πετρελαίου ως κίνησης με 1,3 ευρώ το λίτρο μπορεί θεωρητικά να κερδίσει από 8.000 μέχρι και 10.000 ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς το σύνολο του ναυτιλιακού πετρελαίου που διακινείται και καταναλώνεται ετησίως στην αγορά από όλες τις εταιρείες πετρελαιοειδών είναι περίπου 700.000 κυβικά. Αν αυτή η ποσότητα διετίθετο φορολογημένη στην αγορά, θα αντιστοιχούσε σε συνολικούς φόρους περίπου 180-200 εκατ. ευρώ. Εκτιμήσεις τοποθετούν το ύψος του λαθρεμπορίου στο ναυτιλιακό πετρέλαιο σε περίπου 20-30% ποσοστό που θεωρητικά αντιστοιχεί σε περίπου 40-50 εκατ. ευρώ ή κατ’ άλλους μπορεί να προσεγγίζει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ.
Οι ποσότητες ναυτιλιακού πετρελαίου, που διατίθενται λαθραία στην αγορά, παράγονται στην Ελλάδα και αγοράζονται συνήθως από εταιρείες με σκοπό να μεταπωληθούν για κατανάλωση σε πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, της ακτοπλοϊίας, σε αλιευτικά, τουριστικά, επαγγελματικά κ.ά. Ο εικονικός εφοδιασμός είναι η πλέον διαδομένη πρακτική. Το «σλέπι» (μικρό δεξαμενόπλοιο) που μισθώνει η εταιρεία εμπορίας φορτώνει νόμιμα την ποσότητα από το διυλιστήριο αλλά αυτή δεν παραδίδεται ποτέ. Κάποιος φροντίζει να υπογράψει ψευδή παραστατικά ότι παρέλαβε τα καύσιμα ενώ στην πραγματικότητα παρέλαβε μικρότερη ή μηδενική ποσότητα.
Σε εργαστήρια
Η διαφορά μεταξύ της ποσότητας που παρελήφθη και παραδόθηκε (λαθραία), κατευθύνεται στη συνέχεια σε εργαστήρια που αναλαμβάνουν τον αποχρωματισμό και την αφαίρεση του θειαφιού (σ.σ το ναυτιλιακό είναι μαύρου χρώματος και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θειάφι). Από εκεί με βυτιοφόρα ή υπόγειους αγωγούς καταλήγει σε αδήλωτες δεξαμενές, που συνήθως βρίσκονται σε Πέραμα, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και αλλού, ή σε βενζινάδικα που εμπλέκονται στο κύκλωμα και διατίθεται ως πετρέλαιο θέρμανσης ή κίνησης. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 200 παράνομες δεξαμενές βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Αττική.
Ενας δεύτερος πυλώνας των λαθρεμπόρων είναι τα καύσιμα που προορίζονται για εξαγωγές προς κατανάλωση σε χώρες της Βαλκανικής και τα οποία επίσης δεν επιβαρύνονται σε ΕΦΚ και ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα οι ποσότητες αυτές διατίθενται στην ελληνική αγορά και τα κυκλώματα καρπώνονται τους φόρους. Τα φορτία αυτά σφραγίζονται με πλαστές σφραγίδες, μπορεί να μη φτάνουν καν στα σύνορα ή το βυτιοφόρο που τα μεταφέρει να περνά τα σύνορα και να επιστρέφει αμέσως πίσω με τη συνδρομή τελωνειακών.
Πολλές φορές η εξαγωγή είναι μόνο εικονική, δηλαδή σφραγίζονται τα έγγραφα χωρίς να γίνεται μεταφορά. Στην πρακτική αυτή τα κυκλώματα στήνουν εικονικές εταιρείες που κάνουν τις παραγγελίες ενώ σε πολλές περιπτώσεις αντί για πετρέλαιο ή βενζίνες εξάγεται… νερό. Οι μεγάλη αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών τα τελευταία χρόνια προς γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Τουρκία κ.ά. δημιουργούν εύλογο προβληματισμό.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Στον αέρα βρίσκεται το σύστημα εισροών – εκροών
Κενό γράμμα παραμένει σχεδόν δύο χρόνια μετά την ψήφισή του ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το σύστημα να είναι «τρύπιο» από παντού και να αφήνει ανενόχλητους τους λαθρέμπορους να καρπώνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο, τις εικονικές εξαγωγές και τη νοθεία.
Η αβελτηρία της κυβέρνησης να εκδώσει ή πολύ περισσότερο να εφαρμόσει τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για το σύστημα εισροών–εκροών, την υποχρεωτική σηματοδότηση των βυτιοφόρων και την εγκατάσταση δορυφορικών συστημάτων (GPS) στα σλέπια κ.ά. δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, ειδικά από τη στιγμή που τα συναρμόδια υπουργεία αφήνουν τους λαθρέμπορους να ξεσαλώνουν, ενώ ταυτόχρονα… ποινικοποιούν τη χρήση των τζακιών και της ξυλόσομπας.
Η τελευταία υπουργική απόφαση που αφορά την υποχρεωτική σήμανση (με όνομα εταιρείας ή ιδιοκτήτη) των περίπου 10.000 βυτιοφόρων και των 70 μικρών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν καύσιμα (σλέπια) εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο οι δρόμοι και οι θάλασσες εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με «λευκά» μεταφορικά μέσα και πρακτικά ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος, αφού ελάχιστοι μεταφορείς έχουν συμμορφωθεί, ενώ οι έλεγχοι από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας (σλέπια) και Μεταφορών (βυτιοφόρα) είναι ανύπαρκτοι. Στον αέρα βρίσκεται ακόμη και η περιβόητη εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων μέσω του οποίου θα καταγράφονται οι εισερχόμενες και εξερχόμενες ποσότητες καυσίμων και θα ενημερώνεται αυτομάτως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Παραμένει ανενεργό παρά τις τυμπανοκρουσίες
Το ηλεκτρονικό σύστημα της ΓΓΠΣ μέσω του οποίου θα συλλέγονται τα στοιχεία ώστε να γίνονται διασταυρώσεις, ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Αύγουστο, όμως στην πραγματικότητα είναι ανενεργό. Το υπουργείο Οικονομικών επιρρίπτει την ευθύνη στους πρατηριούχους, ενώ χθες έδωσε νέα παράταση μέχρι τις 3 Μαρτίου ώστε να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση των συστημάτων και να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στο μητρώο της ΓΓΠΣ.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως μόλις 300 πρατήρια σε ένα σύνολο 1.200 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλων 600 σε Πάτρα, Βόλο, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα έχουν αγοράσει τα συστήματα. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, στις αποθήκες καυσίμων μεγάλων βιομηχανιών και στις αποθήκες των ελεύθερων πρατηρίων.
Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει μήνες αν όχι χρόνια να παρακολουθείται η διακίνηση καυσίμων σε όλη την αλυσίδα.
Σε ό,τι αφορά το σημαντικό μέτρο της εγκατάστασης GPS που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση βυτιοφόρων και δεξαμενόπλοιων και παρότι είναι ήδη γνωστές οι προδιαγραφές, δεν υπάρχει απόφαση που να καθορίζει τον τρόπο με τον οποία το λογισμικό της ΓΓΠΣ θα λαμβάνει και θα επεξεργάζεται τα στοιχεία. Χωρίς αυτή την κρίσιμη «λεπτομέρεια», το σύστημα πολύ απλά δεν μπορεί να δουλέψει και έτσι ένα βυτιοφόρο μπορεί να… ξεφορτώσει όπου θέλει.
Δεν έχει εκδοθεί επίσης υπουργική απόφαση για τα ηλεκτρονικά συστήματα διασφάλισης της ποσότητας και της ποιότητας των καυσίμων (ιχνηθέτες) που προβλέπονται από τον νόμο. Αυτό έχει αποτέλεσμα η νοθεία, ειδικά με την πρόσμιξη τολουόλης και άλλων υποκατάστατων, να παραμένει ανεξέλεγκτη.
Βασίλης Γεώργας
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Η ΕΤΕΚΑ έχει… παρελθόν
Η εταιρεία ΕΤΕΚΑ του 45χρονου Γιώργου Σπανού αποτελεί σήμερα έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στην εμπορία πετρελαιοειδών. Εχει ετήσιο τζίρο 750 εκατ. ευρώ, διαθέτει δίκτυο 270 πρατηρίων και σημαντικό μερίδιο στα ναυτιλιακά καύσιμα, όπου δραστηριοποιείται με επτά ιδιόκτητα μικρά δεξαμενόπλοια (σλέπια) και τουλάχιστον 20 δικά της βυτιοφόρα. Ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Σπανό το 1983 παράλληλα με την εξαγορά των εγκαταστάσεων της ΕΛΒΥΝ στο Πέραμα. Ο ιδρυτής είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις λαθρεμπορίου και το 1995-1996 παρέδωσε τη διοίκηση της εταιρείας στον γιο του Γιώργο, ο οποίος αντιμετωπίζει σήμερα ανάλογες κατηγορίες.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
«Να ανοίξει το απόστημα»
* «Αρχισε η πάταξη των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης των καυσίμων και πιστεύω σύντομα και της πάταξης των κυκλωμάτων για νοθευμένα καύσιμα στις Ενοπλες Δυνάμεις», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας.
* Η δικαστική έρευνα σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων συνιστά μια θετική εξέλιξη και πρέπει να προχωρήσει σε βάθος, επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωσή του τονίζεται ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα αποτελεί ένα καρκίνωμα χρόνων, εξαιτίας του οποίου το ελληνικό κράτος έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ, ελλείψει πολιτικής βούλησης για την πάταξή του και σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα αναδείξει το θέμα με παρεμβάσεις του στη Βουλή.