20/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΕΟΝ: Επιθετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αυτόνομο και χορηγικό, από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο

Συλλέκτης-μαικήνας βάζει τη σφραγίδα του στην Αθήνα

Στηρίζει και συμπράττει με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Τίνο Σεγκάλ, Χρυσό Λιοντάρι της τελευταίας Μπιενάλε Βενετίας. Οργανώνει έκθεση του διάσημου Τούρκου Κουτλούγκ Αταμάν. Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών.
      Pin It

Στηρίζει και συμπράττει με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Τίνο Σεγκάλ, Χρυσό Λιοντάρι της τελευταίας Μπιενάλε Βενετίας. Οργανώνει έκθεση του διάσημου Τούρκου Κουτλούγκ Αταμάν. Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών…

 

Της Παρής Σπίνου

 

Eπίθεση πολιτισμού επιχειρεί μέσα στους επόμενους μήνες το ΝΕΟΝ, ο οργανισμός του συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου, φιλοδοξώντας να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύτερο κοινό και να την εντάξει στην καθημερινότητα με δράσεις σε ολόκληρη την πόλη, σε δημόσιους χώρους. Ακόμα, εδραιώνει συνεργασίες με θεσμικούς φορείς, δίνει χορηγίες σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα, υποτροφίες σε νέους καλλιτέχνες και επιμελητές και οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σύγχρονης τέχνης στα σχολεία.

 

Κορωνίδα του φετινού πλούσιου προγράμματος του ΝΕΟΝ είναι η σύμπραξη με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η νέα μόνιμη στέγη του οποίου, το πολύπαθο πρώην Φιξ στη Συγγρού, παραδίδεται την ερχόμενη εβδομάδα, παραμένει όμως άγνωστο πότε θα ανοίξει για το κοινό. Ωστόσο, το ΝΕΟΝ φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα -μάλιστα στη Ρωμαϊκή Αγορά- τον Τίνο Σεγκάλ, τον Βερολινέζο εικαστικό, ο οποίος βραβεύτηκε με Χρυσό Λιοντάρι στην περσινή Μπιενάλε Βενετίας, ενώ τον Ιούνιο θα οργανώσει με το Φεστιβάλ Αθηνών έκθεση του φημισμένου Τούρκου καλλιτέχνη Κουτλούγκ Αταμάν. Η προγραμματισμένη ανοιξιάτικη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον Εθνικό Κήπο αναβάλλεται προς το παρόν καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή της Εταιρείας Φίλων του Κήπου. Τον Μάιο, όμως, θα δούμε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη την έκθεση «Α Thousand Doors», με έργα των Γιάννη Κουνέλλη, Ντίτερ Ροτ, Κριστίνα Ιγκλέσιας, Νίκου Ναυρίδη και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Ο Δ. Δασκαλόπουλος επενδύει στον πολιτισμό με την πεποίθηση ότι είναι βασικό στοίχημα προόδου και ανάπτυξης, όπως τόνισε σε χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του οργανισμού ΝΕΟΝ για το 2014. «Αφετηρία μου είναι η σύγχρονη τέχνη, επειδή εκφράζει τη δημιουργικότητα του σήμερα, επειδή απευθύνεται όχι στα μάτια αλλά στις συνειδήσεις, επειδή μπορεί όχι να τέρψει, αλλά να αφυπνίσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει». Ο ίδιος θεωρεί ότι η υφιστάμενη κρίση είναι πολιτιστική, που έγινε βαριά οικονομική. Αν όμως καταφέρουμε μέσω της σύγχρονης τέχνης να καταλάβουμε τους εαυτούς μας, τους κοινωνικούς θεσμούς, θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε στο μέλλον. «Το πρόγραμμα έχει στόχο να δημιουργήσει μια ευρύτερη κοινωνική αντίληψη, ώστε η χώρα μας να μη φτάσει ξανά σε αυτό το σημείο», τόνισε.

 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις φετινές δράσεις του ΝΕΟΝ:

 

* Σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery οργανώνεται (Μάιος-Ιούνιος) η έκθεση «Α Τhousand Doors», σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη μέχρι τους κήπους της, με βίντεο, ηχητικά γλυπτά, εγκαταστάσεις. Επειτα από ανάθεση, νέα έργα θα δημιουργήσουν οι Γιάννης Κουνέλλης, Νίκος Ναυρίδης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστας Ιωαννίδης και Βαλεντίνα Κάργα. Οπως εξήγησε η επιμελήτρια της έκθεσης Ιβόνα Μπλάζγουικ, οι εικαστικές παρεμβάσεις σ’ αυτή την ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη θα επικεντρωθούν στο βιβλίο ως έργο τέχνης αλλά και στις έννοιες που εμπεριέχει ως εργαλείο που καλλιεργεί τη γνώση αλλά και τη φαντασία.

 

* Αναμένεται η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στη Ρωμαϊκή Αγορά, το έργο του Τίνο Σεγκάλ «This Progress», που βραβεύτηκε με Χρυσό Λιοντάρι στην Μπιενάλε Βενετίας το 2013. Το έργο ξεκινά από τη βασική ερώτηση «Τι είναι πρόοδος;» και εμπλέκει τους επισκέπτες σε μια φιλοσοφική συζήτηση με άτομα από διαφορετικές γενιές, που συμβολίζουν τον εξελικτικό κύκλο της ζωής.

 

* Ο φημισμένος Τούρκος καλλιτέχνης Κουτλούγκ Αταμάν μετά τις εξεγέρσεις στο πάρκο Γκεζί έχει ορκιστεί ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν εκθέτει τα έργα του. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες και ελπίζουμε να δούμε τελικά στην Πειραιώς 260 την εμβληματική εγκατάστασή του «Κuba» (2004). Το έργο αναφέρεται σε μια γειτονιά που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη του 1960 ως ένα σύνολο αυτοσχέδιων κατοικιών και περιλαμβάνει τα πορτρέτα 40 ανθρώπων που ζουν εκεί.

 

* Εγκαινιάζεται ο θεσμός ανάθεσης «Εργο στην πόλη». Πρώτη, η Αιμιλία Παπαφιλίππου θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ένα έργο που διερευνά τη σχέση μεταξύ της σύγχρονης δημιουργίας και του κλασικού πολιτισμού.

 

* Δύο φορές τον χρόνο ενεργοποιείται το «Community Projects», που οργανώνει προγράμματα τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, με τη συμμετοχή των κατοίκων, ομάδων και καλλιτεχνών. Η αρχή γίνεται από τους Δήμους Αιγάλεω και Περιστερίου (Μάιος-Οκτώβριος).

 

* «Είναι αυτό τέχνη;». Το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (συνδιαμόρφωση με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο) έχει στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με μορφές και κορυφαίους δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης, όπως οι Μαρσέλ Ντισάν, Γιόζεφ Μπόις, Αντι Γουόρχολ, Μαρίνα Αμπράμοβιτς κ.ά.

 

* Το ΝΕΟΝ επίσης ξεκινά συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενισχύοντας ένα εργαστήριό της με το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως. Οργανώνει πρόγραμμα ανταλλαγής και βραβείο επιμελητή τέχνης σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery. Δίνει υποτροφίες σε νέους δημιουργούς και σπουδαστές για μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της τέχνης και επιμελητικές σπουδές, επιχορηγεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης κ.λπ. Πληροφορίες στο neon.org.gr.

 

Scroll to top