Pin It

Του Τάσου Σαραντή

 

Τις ανησυχίες τους για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο εκφράζουν η Greenpeace και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace απαιτεί από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να διασφαλίσει ότι η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για την ανθρώπινη υγεία και το θαλάσσιο περιβάλλον.

 

Καλεί τον υπουργό να απαιτήσει από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (OPCW) των Ηνωμένων Εθνών όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του για την προστασία του παράκτιου πληθυσμού και της θαλάσσιας ζωής, τη διαρκή ενημέρωση και χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας και ακριβείς πληροφορίες για τον τύπο, το μέγεθος των φορτίων των χημικών όπλων που θα οδηγηθούν προς καταστροφή και επεξεργασία-καταστροφή και τον τελικό προορισμό τους.

 

Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να υπογράψουν επιστολή προς τον υπουργό, ζητώντας μέγιστη δυνατή ασφάλεια για την καταστροφή των χημικών όπλων στο www.greenpeace.org/greece/syria-petition.

 

Κοινή δήλωση-έκκληση επιστημόνων και φορέων για την ακύρωση της χημικής απειλής απευθύνουν προς την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ περισσότεροι από 60 εξειδικευμένοι επιστήμονες και περιβαλλοντικοί φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία του «Αρχιπελάγους». «Μέσω της έκκλησης αυτής, στοχεύουμε να ασκήσουμε πίεση για την ακύρωση της επικίνδυνης αυτής απόφασης, η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους επιλογής της περιοχής και της εν πλω μεθόδου καταστροφής, όπως επίσης και της μυστικότητας της όλης διαδικασίας που σχετίζεται με την αποτροπή ρύπανσης», επισημαίνει το «Αρχιπέλαγος».

 

Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί το δεδομένο ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση, με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Το ποσό ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ περίπου και αποτελεί το ήμισυ του συνολικού κόστους της επιχείρησης που εκτιμάται στα 25-30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπλέον προσφέρει γενικότερη στήριξη (logistic support) κόστους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

 

«Η Μεσόγειος Θάλασσα εδώ και αρκετά χρόνια δέχεται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις και η ισορροπία της βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μία πιθανή ρύπανση τέτοιου μεγέθους, η οποία θα σημάνει όχι μόνο την καταστροφή του ιδιαίτερου και σπάνιου θαλάσσιου περιβάλλοντός της, αλλά και την καταστροφή της οικονομίας και της δημόσιας υγείας των κατοίκων της», τονίζει το «Αρχιπέλαγος».

 

Scroll to top