Ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι μέσα σε τρεις μήνες οι οροθετικοί θα μεταφερθούν στην ελεύθερη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών. Παραμένει η εξαίρεση στην τροπολογία που αφήνει απ’έξω ασθενείς με βάση τις κατηγορίες όπως είναι οι καταδικασμένοι για τρομοκρατία
Της Αντας Ψαρρά
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσπαθώντας να προλάβει τα χειρότερα, κατέθεσε χθες την τροπολογία για την αποφυλάκιση των βαριά ασθενών και των οροθετικών που έχουν συμπληρώσει τα 2/5 της ποινής τους. Αυτό έγινε μετά την πίεση της ακραίας απόφασης των ασθενών του Νοσοκομείου Κορυδαλλού να απέχουν όχι μόνο από το συσσίτιο αλλά και από τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή τους. Η «Εφ.Συν.» επισήμανε σε χθεσινό δημοσίευμά της τη θετική κατεύθυνση της τροπολογίας, που δυστυχώς όμως προέβαινε σε ακατανόητες εξαιρέσεις, όπως ασθενείς που είναι καταδικασμένοι για τρομοκρατία, παιδεραστία, οργανωμένο έγκλημα και καταχραστές του Δημοσίου.
Διαβεβαιώσεις
Η ανθρωπιστική ρύθμιση θα αφήνει «επιλεκτικά» απέξω ασθενείς με βάση τις κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκαν και όχι με βάση την έκτιση των 2/5 της ποινής και τη βαρύτητα της ασθένειάς τους.
Οι κρατούμενοι δέχτηκαν όπως πληροφορηθήκαμε χθες το πρωί επισκέψεις από γιατρούς, ενώ τους δόθηκε η διαβεβαίωση από τον γ.γ. του υπουργείου ότι μέσα σε τρεις μήνες οι οροθετικοί θα μεταφερθούν στην ελεύθερη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών. Το υπουργείο παρέλαβε τα 27 αιτήματα των κρατουμένων, οι οποίοι συνοπτικά ζητούν: τον διαχωρισμό των πασχόντων από λοιμώδη από τους υπόλοιπους, την άμεση έναρξη των ιατρικών εξετάσεων μια και υπάρχουν κρούσματα φυματίωσης, μόνιμο σταθμευμένο όχημα για τις περιπτώσεις έκτακτης μεταφοράς σε νοσοκομείο (αρκετοί θάνατοι κρατουμένων αποδίδονται σε αργοπορία), στελέχωση του νοσοκομείου με ειδικότητες γιατρών, έγκαιρη χορήγηση των φαρμάκων και φυσικά μεταφορά κρατουμένων στα νοσοκομεία όταν χρειάζεται. Ζητούν ακόμα την κάλυψη των αναγκών ατομικής υγιεινής, τη φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων και τη λειτουργία αίθουσας αναψυχής (προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και από την ελληνική νομοθεσία) ώστε να μη συγκεντρώνονται οι κρατούμενοι στους διαδρόμους ενοχλώντας τους υπόλοιπους και δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα. Τέλος, ζητούν την εφαρμογή του σωφρονιστικού κώδικα (επιτροπές κοινωνικής υποστήριξης, νομική βοήθεια και φραγμό στην παρεμπόδιση των γιατρών στο έργο τους).
Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ
Ολα τα παραπάνω κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελούν αιτήματα αλλά αυτονόητη φροντίδα του κράτους και του σωφρονιστικού συστήματος, που είναι απολύτως υπεύθυνο για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των κρατουμένων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Τάσος Κουράκης εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους τη διαφωνία τους με τις εξαιρέσεις που τέθηκαν από τον υπουργό, σημειώνοντας: «Η λογική της εξαίρεσης μαρτυρά έναν “ανθρωπισμό” που μας γυρνά δύο αιώνες πίσω».
Παράλληλα, οι δύο βουλευτές διαφωνούν «με την προβλεπόμενη, στην ίδια τροπολογία, κράτηση “σε κατάλληλο χώρο αστυνομικού τμήματος” των κρατουμένων που μετάγονται για δικονομικούς λόγους». Οπως επισημαίνουν «οι συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια είναι ήδη απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Αντί λοιπόν να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια και αντί το ελληνικό κράτος να συμμορφωθεί σε επανειλημμένες συστάσεις και καταδικαστικές αποφάσεις, με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση κάνει ουσιαστικά δύο βήματα πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των κρατουμένων».
Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες δύο ρυθμίσεις, ώστε να μην ακυρωθεί, υπό το βάρος επικοινωνιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, ένα από τα ελάχιστα μέτρα προς τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών κράτησης».