Pin It

Αλαλούμ στα φαρμακεία όλης της χώρας προκαλεί η πολιτική του υπουργείου Υγείας που, προκειμένου να ικανοποιήσει την τρόικα, συρρικνώνει συνεχώς τις δαπάνες δημιουργώντας ελλείψεις

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Δεν βρίσκει το φάρμακό του ο Ελληνας πολίτης γιατί το υπουργείο Υγείας ασκεί πολιτική για το φάρμακο με μοναδικό εργαλείο τις μειώσεις τιμών προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με την τρόικα. Ετοιμάζει δε και νέα μείωση 10%, σύντομα.

 

Η εύκολη λύση; Οχι και τόσο. Διότι οι ασθενείς μένουν χωρίς τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα και οι παρενέργειες των σχετικών πολιτικών του υπουργείου κάνουν τον αρμόδιο για το φάρμακο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά τώρα να τρέχει και να μη φτάνει.

 

Συναντήσεις επί συναντήσεων για να δοθεί μια λύση στην αδυναμία του συστήματος να κρατήσει τα φάρμακα εντός της χώρας. Οι παράλληλες εξαγωγές των φαρμάκων (εξαγωγές που νομίμως μπορούν να κάνουν οι φαρμακαποθήκες αρκεί να κρατούν γεμάτα τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων) έχουν ξεπεράσει κάθε νόμιμο όριο. Τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια από συγκεκριμένα φάρμακα, 30 λέει το υπουργείο, 140 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. «Θα το ελέγξουμε», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Ολοι κι όλοι οι κωδικοί που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για παράλληλες εξαγωγές είναι 350 σε σύνολο 6.500 κωδικών που πραγματικά διακινούνται στη χώρα μας από τους 12.000 που είναι συνολικά.

 

Προς τα έξω ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κάνει δηλώσεις όπως οι χθεσινές. Μιλά για ελλείψεις, φαινόμενο που «θα πατάξει», «δίνει» φαρμακαποθηκάριους και φαρμακοποιούς που, όπως λέει, κάνουν και οι τελευταίοι παράλληλες εξαγωγές, ενώ είναι παράνομο (έχουν άδεια να πουλάνε μόνο στο κοινό, όχι να κάνουν τον χονδρέμπορο ή τον εξαγωγέα). Αθώοι δεν είναι κάποιοι, σύμφωνα με αποτελέσματα ελέγχων του ΣΔΟΕ τους οποίους ανέφερε ο Μ. Σαλμάς, αλλά δεν ευθύνονται για την πολιτική για το φάρμακο, ούτε για την τρύπα του συστήματος στους ελέγχους αν μένουν τα φάρμακα στην Ελλάδα ή αν εξάγονται.

 

Γι' αυτό τους καταγγέλλει ότι δεν παραδίδουν τις ταινίες γνησιότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων στον ΕΟΦ, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, μπορεί να οδηγήσει σε «φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε από τους ελέγχους τόσο του ΣΔΟΕ όσο και των άλλων αρμόδιων οργάνων, ταινίες γνησιότητας που προέρχονται από κουτιά τα οποία εξάγονται να έρχονται παρανόμως και να επικολλώνται πάνω σε συνταγές και να τις πληρώνει το ασφαλιστικό σύστημα δύο και τρεις φορές». Τα παραπάνω έδειξαν εκ των υστέρων έλεγχοι.

 

Ευθύνες μοιράζει και στις φαρμακευτικές (πολυεθνικές), που δεν εφοδιάζουν επαρκώς τα φαρμακεία. Τι να κάνουν όμως όταν η μαμά εταιρεία τις συγκρατεί γιατί δεν θέλει οι τιμές των φαρμάκων της να πέσουν και σε άλλες χώρες, αφού η Ελλάδα είναι χώρα με τιμή αναφοράς (συνυπολογίζεται σε τιμές που δίνονται στα φάρμακα σε άλλες χώρες). Επιπλέον, η αδυναμία πληρωμών είναι γνωστή.

 

Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσει την έλλειψη «πάρα πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του χθες, ύστερα από ακόμη μία συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αυτή τη φορά, Ι. Τούντα;

 

- Με «απόλυτα λεπτομερή έλεγχο από τις πωλήσεις για το 2012 για όλα τα φαρμακεία ώστε να ελέγξουμε ποια φαρμακεία πούλησαν παράνομα ως μη δικαιούνται σε φαρμακαποθήκες φαρμακευτικά προϊόντα».

 

Δεν υπάρχει μηχανισμός να ελέγξει πόσα αγόρασε ένα φαρμακείο, πόσα έδωσε, πού και πόσα είναι στα ράφια του. Είναι μια τρύπα του συστήματος η οποία δεν καλύπτεται. Ο έλεγχος γίνεται πάντα εκ των υστέρων, όπως τώρα και με στοιχεία που ζητάει ο ΕΟΦ από φαρμακαποθήκες και φαρμακεία. Δεν υπάρχει σώμα επιθεωρητών που θα πάνε επιτόπου, θα κλειδώσουν τις πόρτες και θα μετρήσουν φάρμακα στα ράφια, θα μελετήσουν τιμολόγια κ.λπ.

 

- Με «επιβολή απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για τρεις μήνες τουλάχιστον σε όσα φαρμακευτικά προϊόντα διαπιστωθεί από τον ΕΟΦ ότι βρίσκονται σε έλλειψη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Οταν διαπιστωθεί θα γίνει απαγόρευση για τα συγκεκριμένα σκευάσματα και το ίδιο μετά μπορεί να γίνει για άλλα μέχρι να διαπιστωθεί και έλλειψη σε αυτά. Σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές της χώρας μας, μπορεί για λόγους δημόσιας υγείας και δημόσιου συμφέροντος να απαγορευτούν οι εξαγωγές για 6 μήνες, λένε γνώστες του χώρου του φαρμάκου.

 

- Με «υποχρέωση των φαρμακαποθηκών να τηρούν τον νόμο και την κοινοτική οδηγία εφεξής, που δεν την τηρούν, και να στέλνουν στον ΕΟΦ κάθε μήνα τις αγορές και τις πωλήσεις τους», δήλωσε ο Μ. Σαλμάς. Ο νόμος και η κοινοτική οδηγία δεν εφαρμόζονταν έπειτα από συμφωνία του ΕΟΦ με τους φαρμακέμπορους ότι θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο.

 

Scroll to top