Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου το Σαββατοκύριακο για την τρόικα και τον σχεδιασμό των προεκλογικών παροχών – Μετά το καλοκαίρι οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του 2014
→Μετά τον Α. Σαμαρά και ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τους… εμφανιζόμενους ως ανεξάρτητους υποψήφιους Α. Σπηλιωτόπουλο και Γ. Ιωαννίδη
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Το πλαίσιο του νέου κύκλου των συνομιλιών με την τρόικα αναμένεται να συζητήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Αντ. Σαμαράς με τον Ευάγγ. Βενιζέλο και το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της κυβέρνησης με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει την περιοδεία του στα Δυτ. Βαλκάνια και θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των επαφών του, ενώ στο τραπέζι είναι και η κρίση της Ουκρανίας, στην οποία η Αθήνα έχει μέχρι τώρα στάση παρατηρητή.
Ο κ. Σαμαράς είχε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Βενιζέλο και περιμένει την κατάληξη του πρώτου κύκλου των διπλωματικών διαβουλεύσεων της Ε.Ε. με το Κίεβο και της διελκυστίνδας ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα. Γι’ αυτό και δεν άλλαξε το πρόγραμμα της περιοδείας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στις γειτονικές χώρες.
Διεθνείς εξελίξεις
Τις επόμενες μέρες, όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα ζητηθεί η ενεργός συμμετοχή της Αθήνας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας. Εν όψει των επίσημων συνομιλιών, οι τόνοι αποφασίστηκε να κρατηθούν χαμηλοί.
Είναι ενδεικτικό ότι η μόνη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που δημοσιοποιήθηκε είναι η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την εκπρόσωπο της Ε.Ε. βαρόνη Αστον.
Γραμμή χαμηλών τόνων φαίνεται ότι επιλέγεται και με την τρόικα. Προς αυτό συντείνει η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία» και στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου, στις 10 Μαρτίου, θα εγκριθεί η εκταμίευση των δύο δόσεων.
Η εκδοχή αυτή θεωρείται από την κυβέρνηση η καλύτερη δυνατή έτσι όπως έχει εξελιχθεί από τα τέλη του περασμένου χρόνου η διαπραγμάτευση. Να μετατεθεί η λήψη απόφασης στο άτυπο συμβούλιο που θα γίνει στην Αθήνα, τον Απρίλιο, θεωρείται απευκταίο. Στην κυβέρνηση θέλουν η επίσκεψη της τρόικας να είναι όσο γίνεται πιο σύντομη.
Το κυβερνητικό πλαίσιο εν όψει των νέων συνομιλιών ορίζεται ως εξής: Η κυβέρνηση προωθεί το επόμενο διάστημα τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το πρόγραμμα και η τρόικα κλείνει θετικά το κεφάλαιο της αξιολόγησης των δημοσιονομικών στοιχείων.
Οσον αφορά το κενό, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό, του 2014, θα καταβληθεί προσπάθεια να μετατεθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.
Με αυτόν τον σχεδιασμό, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι θα προλάβει να κάνει τις παροχές που έχει υποσχεθεί στους ένστολους και τους συνταξιούχους αμέσως μετά την πιστοποίηση της Eurostat στις 23 Απριλίου, για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Οι ενέργειες θα είναι ταχύτατες», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου (στον ANT1). Τόνισε δε ότι το ύψος θα είναι μεγαλύτερο και από αυτό που υπολογίζεται σήμερα (η τελευταία εκτίμηση του κ. Σαμαρά το ανέβαζε σε 1,5 δισ. ευρώ).
Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στη φορολόγηση των αγροτών θα κατευνάσουν σύντομα τις αντιδράσεις.
Εκνευρισμός
Οι τελευταίες ανακολουθίες του οικονομικού επιτελείου έχουν προκαλέσει έκδηλο εκνευρισμό και για έναν επιπλέον λόγο, ότι αφορούν το πιο σταθερό εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ.
Στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης και των περιφερειών θεωρείται θετική η συμβολή του Κ. Καραμανλή, ο οποίος μετά τον υποψήφιο δήμαρχο Αρ. Σπηλιωτόπουλο είδε και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Ιωαννίδη, εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή του στις υποψηφιότητες που έχει προκρίνει το μέγαρο Μαξίμου.