Pin It

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Με διαφορά φάσης λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τα φορολογικά θέματα και την αντιμετώπιση του «τέρατος» της φοροδιαφυγής. Τα κρούσματα ασυνεννοησίας και διαγκωνισμών μεταξύ των ιθυνόντων του υπουργείου είναι επαναλαμβανόμενα και έχουν αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις σε σοβαρά θέματα (λίστα Λαγκάρντ, 65 cd κ.λπ.) που επιχειρούνται να «καλυφθούν» με απειλές προς τη «μαρίδα». Ετσι, τις προηγούμενες ημέρες, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προειδοποιούσε μέσω επιστολών με πρόστιμο 2.500 ευρώ τους επιχειρηματίες που δεν υποβάλλουν εγκαίρως τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και ενώ είχε προαναγγελθεί η μείωση των προστίμων τις επόμενες ημέρες. Χθες, ωστόσο, έκανε λόγο για παρερμηνεία της επιστολής, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για μια απλή… υπενθύμιση των νέων τσουχτερών προστίμων που εντός των επόμενων ημερών θα αποτελέσουν… παρελθόν. Διευκρίνισε εξάλλου ότι στις βεβαιωμένες παραβάσεις θα επιβληθούν μειωμένα πρόστιμα που θα προβλέπονται στο επικείμενο (νέο) φορολογικό νομοσχέδιο.

 

Πάντως, για το ίδιο ακριβώς θέμα, ενημέρωσε την υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών όγκων της Βουλής ότι κρατάει την εγκύκλιο με τις βελτιώσεις «επίτηδες, μέχρι να δούμε τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση και να βγει μια τελική που θα ρυθμίζει όλα τα συναφή ζητήματα». Τα υπό εξέταση σενάρια τα οποία θα παρουσιαστούν στην τρόικα είναι:

 

• Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, θα μειωθεί είτε στα 400 ευρώ είτε στα 250 ευρώ είτε ακόμη και στα 100 ευρώ.

 

• Το πρόστιμο των 2.500 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, θα μειωθεί είτε στα 800 ευρώ είτε στα 500 ευρώ είτε ακόμη και στα 250 ευρώ!

 

Στο σκέλος της φοροδιαφυγής ο κ. Θεοχάρης είναι σίγουρος ότι θα πατάξει το φαινόμενο των εικονικών τιμολογίων και της αποφυγής πληρωμής ΦΠΑ, μέσω του μέτρου της υποχρεωτικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων από τις επιχειρήσεις για το 2014, καθώς δίνεται αυξημένη δυνατότητα διασταυρωτικών ελέγχων. Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο σταδιακής εισαγωγής του θεσμού το 2014 και πλήρους εφαρμογής του μέτρου το 2015.

 

Τα 65 cd βγάζουν λαβράκια

 

Και ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του υπουργείου Οικονομικών, οι οικονομικοί εισαγγελείς «έβγαλαν στον αφρό» τα πρώτα λαβράκια από την επεξεργασία των 65 cd που «αράχνιαζαν» στα συρτάρια του ΣΔΟΕ. Και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία, αφού τηρούσε σιγήν ιχθύος για αίτημα των δικαστικών για συνδρομή βοήθειας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, τώρα σπεύδει να την υποσχεθεί, αλλά κατόπιν εορτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς έφερε στο φως ύποπτες κινήσεις λογαριασμών σε συγκεκριμένη τράπεζα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτά τα πρώτα στοιχεία ανάγκασαν τον Γιάννη Στουρνάρα να παραδεχτεί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΣΔΟΕ την περασμένη εβδομάδα, ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και να υποσχεθεί ότι περίπου 100 υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα… μετακομίσουν στο ΣΔΟΕ ώστε να συνδράμουν τους οικονομικούς εισαγγελείς. Την αρχική απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να πράξει το αυτονόητο στην υπόθεση των 65 cd, καθώς και το γεγονός ότι το υλικό «φωτιά» παρέμενε στα συρτάρια του ΣΔΟΕ θα «πληρώσει» με καρατόμηση, όπως φημολογείται, ο επικεφαλής του Σώματος, Στέλιος Στασινόπουλος.

 

 

Scroll to top