Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν σήμερα (Παρασκευή) μια συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004: Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας: Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.
Τροποποίηση του Συντάγματος: Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.
Προεδρικές εκλογές: Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.
Έρευνες: Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων: Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας. Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας. Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών. Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.
Αποφυλακίζεται η Τιμοσένκο
Εξάλλου, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο επειδή χρησιμοποίησε «βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών. Ο Ζαχαρτσένκο είναι μια προσωπικότητα που έχει προκαλέσει μίσος στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου εξαιτίας της καταστολής από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η παύση του, που εγκρίθηκε με 332 ψήφους υπέρ σε σύνολο 383 βουλευτών, αναμένεται να θεωρηθεί μια νίκη για το κίνημα διαμαρτυρίας.
Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.
Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας ζητά ο γγ του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να του ζητήσει να εφαρμοστεί πλήρως και άμεσα η συμφωνία για την έξοδο από την κρίση στη χώρα του, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Φαρχάν Χακ.
Ο Μπαν «ζήτησε επιμόνως από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Χαιρετίζουν τη συμφωνία και προειδοποιούν οι ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί άμεσα. Ταυτόχρονα, σημειώνει πως οι υπεύθυνοι για τη βία και για τους νεκρούς θα πρέπει να λογοδοτήσουν και τονίζει πως εάν χρειαστεί, θα επιβάλουν κυρώσεις.
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ. Η συμφωνία αυτή, που έχει στόχο τον τερματισμό της βίας που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στο Κίεβο, «ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητούσαμε, δηλαδή στην αποκλιμάκωση της βίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και τη διεξαγωγή εκλογών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων όσων διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, χαιρετίζουμε το θάρρος των ηγετών της αντιπολίτευσης που αναγνώρισαν ότι ήταν απαραίτητο να κάνουν συμβιβασμούς και προσφέρουμε τη στήριξη των ΗΠΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί από κοντά την εφαρμογή της συμφωνίας.
Επιπροσθέτως «θα πρέπει οι υπεύθυνοι για τη βία και για τους νεκρούς από την έναρξη της κρίσης να λογοδοτήσουν. Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις εάν χρειαστεί», προειδοποίησε ο Κάρνεϊ.
ΝΑΤΟ: «Εφαρμόστε τη συμφωνία»
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία να εφαρμόσουν τη συμφωνία. «Καλώ όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως (τη συμφωνία), να αποφύγουν την περαιτέρω βία και να εργαστούν για το μέλλον της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωσή του.
«Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία, απολύτως δεσμευμένη στη δημοκρατία και το κράτος του νόμου, έχει ρόλο-κλειδί στην ευρωατλαντική ασφάλεια», υπογράμμισε.
«Το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτάται από τη συμφωνία»
Το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι γεμάτο προκλήσεις και θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
«Η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί πρόκληση και θα είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο. Η ίδια σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συμφώνησαν και οι δύο ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.
«Πρέπει να γίνουν εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ορθή διαδικασία, και πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε στην Ουκρανία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Άστον απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα δώσουν στην ΕΕ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο. «Θα λάβουμε αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που θα μας δώσουν», είπε χαρακτηριστικά η Άστον.
Γαλλία: Να εφαρμοστεί στο σύνολό της η συμφωνία
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «χαιρέτισε» τη συμφωνία στην Ουκρανία και κάλεσε να εφαρμοστεί «στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα», σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Μετά τις απαράδεκτες, αδικαιολόγητες, ανυπόφορες βιαιότητες που βύθισαν στο πένθος την Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί την εφαρμογή στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα της συμφωνίας που μόλις υπεγράφη», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
«Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν να εξέλθει (η χώρα) από την τρέχουσα κρίση και να προωθηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Βρετανία: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τις αρχές Μαρτίου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία. Χαίρομαι για τη σημερινή συμφωνία η οποία προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία και να σταματήσει η βύθιση στον εφιάλτη για την Ουκρανία και τον λαό της», επεσήμανε ο Κάμερον.
Η συμφωνία αυτή «θα πρέπει να προωθήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση στην κρίση», εκτίμησε ο βρετανός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς, η κυβέρνησή του και η αντιπολίτευση πρέπει να πάνε πιο μακριά και να συγκεκριμενοποιήσουν τη συμφωνία βάσει του χρονοδιαγράμματος που καθορίστηκε. Το σύνταγμα του 2004 θα πρέπει να αποκατασταθεί τις δύο επόμενες ημέρες και θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι τις αρχές Μαρτίου», διευκρίνισε ο Κάμερον.
«Ελπίζω ότι αυτό θα επαναφέρει την ηρεμία στους δρόμους του Κιέβου και σε όλη τη χώρα», ευχήθηκε. «Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ήταν φρικτές και η σκέψη που είναι με όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και με τους τραυματίες», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Αυτές οι σκηνές σφαγής είναι πραγματικά συγκλονιστικές και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», κατέληξε ο Κάμερον.
Για αναπάντητα ερωτήματα μιλά η Ρωσία
Ο Ρώσος απεσταλμένος στο Κίεβο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία έχουν σημειώσει πρόοδο, όμως επεσήμανε ότι η Μόσχα έχει ερωτήματα για τη συμφωνία που επετεύχθη.
«Παραμένουν κάποια ερωτήματα, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, αυτή είναι η κανονική διαδικασία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λουκίν όταν επέστρεψε στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Συζητήσαμε, ξεκαθαρίσαμε τις θέσεις μας», πρόσθεσε ο ίδιος. «Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, υπό αυτή την έννοια υπήρξε φυσικά πρόοδος», επεσήμανε.
«Το θέμα είναι ότι δεν κατανοούμε ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος μας εδώ», σημείωσε ο Λουκίν. «Το θέμα του διαλόγου μεταξύ των ουκρανικών πλευρών είναι δική τους υπόθεση, εμείς είμαστε μάρτυρες», υπογράμμισε. «Θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι χωρίς να αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, χωρίς να αναλαμβάνουμε ευθύνες που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες», κατέληξε ο Λουκίν.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters