23/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκρίνεται ο τρίτος πόλος

Το «ναι» της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αναμένει η υπό κατασκευή συμμαχία, με κορμό την ίδια, αν και το μεγάλο άγχος του Κουβέλη είναι να μη δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται στον προθάλαμο του ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Το «ναι» της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αναμένει η υπό κατασκευή συμμαχία, με κορμό την ίδια, αν και το μεγάλο άγχος του Κουβέλη είναι να μη δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται στον προθάλαμο του ΣΥΡΙΖΑ

 

Προοδευτική Συνεργασία, Προοδευτική Συμμαχία ή Προοδευτική Συμπαράταξη. Ανάμεσα σε αυτά τα τρία παρεμφερή ονόματα, με «ισχυρό χαρτί» πάντως τον σημερινό τίτλο της, καλείται να επιλέξει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αναφορικά με την ονομασία του μετωπικού σχήματος του τρίτου προοδευτικού πόλου για τις ευρωεκλογές.

 

Μετά τη συμφωνία επί των γενικών κατευθύνσεων του σχεδίου που αναμενόταν να επιτευχθεί στη χθεσινή Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, στη σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του εγχειρήματος και κατόπιν θα τεθεί προς έγκριση από τα μέλη του ανώτατου οργάνου, όπως είχε εξάλλου δεσμευτεί ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας στις παλαιότερες επικρίσεις της μειοψηφίας περί επαφών σε «κλειστά δωμάτια».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο επικεφαλής τής ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα για την πρωτοβουλία της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού επιμένοντας στο διακριτό στίγμα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τον άγονο διπολισμό και την πόλωση, που παραπέμπουν στις χειρότερες παραδόσεις του δικομματισμού» θα τονίσει ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία ενός ισχυρού σοσιαλιστικού προοδευτικού πόλου «θα λειτουργήσει ευεργετικά για την αλλαγή της σημερινής ασκούμενης πολιτικής».

 

Αντικυβερνητική πολιτική

 

Εχοντας πλέον καταστήσει σαφή τη μετάβασή τους στις δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τη δικομματική, αυτός ήταν άλλωστε ένας από τους κύριους λόγους που αρνήθηκαν επίμονα τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και τους «58», στη ΔΗΜΑΡ αγωνιούν να πείσουν ότι δεν βρίσκονται «στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τους καταλογίζουν οι επικριτές τους, αλλά διατηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ Συγγρού και Κουμουνδούρου.

 

Το «ξέσπασμα» Κουβέλη προχτές στη Θεσσαλονίκη και η ασυνήθιστη επίθεσή του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης («εγώ δεν ψήφισα κανένα Μνημόνιο, αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι αύριο σκίζουν το Μνημόνιο, καλύτερα να επιλέξουν το plan B, την επιστροφή στη δραχμή») αποτυπώνουν αυτό ακριβώς το άγχος και την πρόθεση να αναδειχτούν οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως με τη μειοψηφική του πτέρυγα που φλερτάρει με «αντιευρωπαϊκές» λύσεις.

 

Σε διαδικαστικό επίπεδο για το ευρωψηφοδέλτιο η προσοχή της ηγεσίας θα επικεντρωθεί στα πρόσωπα, στο οποίο υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γρηγόρης Ψαριανός, Ανδρέας Παπαδόπουλος και άλλα στελέχη πρώτης γραμμής. Διαβουλεύσεις γίνονται επίσης με πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία (π.χ. Αργύρης Λαφαζάνης), ενώ το εγχείρημα ως γνωστόν στηρίζει η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά και οι πρώην υπουργοί Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης και Στέφανος Μανίκας.

 

Από Δευτέρα δίνεται στη δημοσιότητα η λίστα διανοουμένων που θα στηρίζουν τη δημιουργία προοδευτικού πόλου, μεταξύ των οποίων θα είναι οι Βασίλης Βασιλικός και Θόδωρος Γεωργίου. Για τις 10 Μαρτίου προγραμματίζεται μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση. Εκκρεμότητες υπάρχουν με τις υποψηφιότητες σε ορισμένες περιφέρειες, που εκτιμάται να αντιμετωπιστούν την επόμενη εβδομάδα.

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

Scroll to top