Από τον νόμο που θα κατεβάσει η κυβέρνηση για τις ευρωκάλπες εξαρτώνται η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και το αν θα κάνει δημοψήφισμα. Επικεφαλής της εκστρατείας, ο Ν. Χουντής – Ποια ονόματα ακούγονται για την ευρωλίστα
Του Φώτη Παπούλια
Σε αναμονή των νέων κυβερνητικών μεθοδεύσεων για το τι τελικά θα ισχύσει στις ευρωεκλογές βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ερωτήματα στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους αφορούν, πρώτον, σε πόσες εκλογικές περιφέρειες θα «σπάσει» η επικράτεια και, δεύτερον, ποιο μοντέλο σταυροδοσίας θα προκριθεί.
Με δεδομένο ότι τα δύο αυτά ερωτήματα αλληλοδιαπλέκονται, στελέχη του κόμματος παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα κυβερνητικά «μαγειρέματα» και αναλύουν διάφορα σενάρια.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει η επικράτεια να αποτελέσει μία εκλογική περιφέρεια, με δικαίωμα ο εκλογέας να «σταυρώνει» δύο, τρεις ή και… τέσσερις υποψηφίους. Στην περίπτωση αυτή εκτιμούν ότι «ναι μεν υπάρχει σχετική αναλογικότητα, αλλά ο σταυρός εξ ορισμού λειτουργεί περιοριστικά στις επιλογές των πολιτών».
Εκλογικές περιφέρειες
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει η επικράτεια να χωριστεί σε τρεις, τέσσερις ή ακόμα και πέντε εκλογικές περιφέρειες. Είναι η μεταφορά στα καθ’ ημάς του γαλλικού μοντέλου, μόνο «που η Γαλλία εκλέγει 70 ευρωβουλευτές και η Ελλάδα μόνο 21», επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου. Η επισήμανση αυτή μόνο άστοχη δεν είναι, αφού υποψήφιοι που θα βρίσκονται π.χ. σε περιφερειακή εκλογική περιφέρεια θα έχουν μειονέκτημα απέναντι στους συνυποψηφίους τους τής κεντρικής περιφέρειας. «Η αναγνωρισιμότητα είναι προσόν για τα κεντρικά πρόσωπα που θα στελεχώνουν τα ευρωψηφοδέλτια, άρα αυτά θα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση», υποστηρίζουν έμπειρα περί τις εκλογές στελέχη και τονίζουν ότι «στην περίπτωση αυτή θα βιώσουμε την απόλυτη μιντιακή δημοκρατία, αφού τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ θα παίξουν το παιχνίδι των ισχυρών ονομάτων έναντι των συνήθων… διευκολύνσεων».
Υπό το πρίσμα των νέων αυτών εξελίξεων παύει να ισχύει η γνωστή μεθοδολογία του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, από το αποτέλεσμα του οποίου καταρτιζόταν η ευρωλίστα. Πλέον το βάρος πέφτει στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα εγκρίνει τη λίστα των 42 υποψηφίων (ελάχιστες πιθανότητες να διενεργηθεί δημοψήφισμα υπάρχουν μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπερπληθώρα κομματικών υποψηφίων), κατόπιν πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αρα οι διαβουλεύσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού θα πρέπει να συγκεραστούν υποψηφιότητες διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων και αναλύσεων για την Ευρώπη, αλλά και να «χωρέσουν» πρόσωπα που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα τόσο στην ευρύτερη Αριστερά, όσο και στον σοσιαλιστικό χώρο.
Το βέβαιο είναι ότι το σύνολο του στελεχικού δυναμικού του κόμματος θα δώσει τη μάχη, αφού «οι ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη πολιτική σημασία και αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιχειρούν μια πρώτη «χαρτογράφηση» των περιφερειών και αναλύουν τα υπέρ και τα κατά των υποψηφιοτήτων, «το κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τους υποψηφίους μας, αρκεί να μην επαναπαυτούμε στη λογική του κύματος» – όπου «κύμα» ο γενικότερος κοινωνικός αναβρασμός.
Η μελέτη των πρώτων μετρήσεων, κυρίως των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, επιτρέπει στα στελέχη του κόμματος να αισιοδοξούν ότι μπορούν να «χτυπήσουν», με ισχυρές πιθανότητες και να τις κερδίσουν, τις περιφέρειες: Αττικής, Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Κρήτης, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Ερώτημα αποτελούν η Ηπειρος (λόγω συντηρητικών αντανακλαστικών) και η Θεσσαλία, την οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να κερδίσει αν ο νυν περιφερειάρχης, που πρόσκειται στη Ν.Δ., καταγράψει διαρροές τόσο προς τα αριστερά, όσο και προς τα δεξιά του ή αν το ΠΑΣΟΚ κατεβάσει δικό του υποψήφιο.
«Ειδικού χειρισμού»
Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι «ειδικού χειρισμού», υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου και εκτιμούν ότι ο Οδ. Βουδούρης «μπορεί να την οδηγήσει σε δεύτερη Κυριακή, και τότε όλα είναι ανοιχτά».
Επικεφαλής του ευρω-προεκλογικού αγώνα θα τεθεί ο «απόλυτα πετυχημένος ευρωβουλευτής μας», ο Ν. Χουντής, ο οποίος είχε αρνηθεί, στην περίπτωση που ίσχυε το εσωκομματικό δημοψήφισμα, να τεθεί ex officio επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, άρα θα ριχτεί και αυτός στη μάχη του σταυρού.
Οσον αφορά την πάντα επίκαιρη ονοματολογία, με τα νέα δεδομένα αποκτά ενδιαφέρον η σταυροδοσία, αφού στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η λογική της κατευθυνόμενης σταυροδοσίας και κατά συνέπεια των «κομψών» αποκλεισμών.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι «δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για τα πρόσωπα» και όσα ονόματα ακούγονται απλώς «καταγράφουν τις προθέσεις όσων τα διακινούν». Πάντως στην ήδη γνωστή ονοματολογία (Γ. Μηλιός, Χ. Λάσκος, Γ. Μπουρνούς, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Νατάσα Θεωδωρακοπούλου) ακούγονται και τα ονόματα των Σόφης Παπαδόγιαννη, Δέσποινας Σπανού, Α. Καλύβη.