Pin It

Εξεταστική ζήτησε ο Π. Καμμένος, καλώντας τον Αντ. Σαμαρά να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Στο στόχαστρο ο Γ. Παπανδρέου. Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ, κάλυψη από Μαξίμου και ΔΗΜΑΡ

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Μια δυσάρεστη συζήτηση από τα παλιά έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, απειλώντας με νέες αναταράξεις το πολιτικό σκηνικό και προκαλώντας επιπλέον πονοκεφάλους στην τρικομματική κυβέρνηση.

 

Ο λόγος για τα αίτια, τις συνθήκες και τις ευθύνες ένταξης της χώρας στο Mνημόνιο, μια υπόθεση που έβγαλαν «από τη ναφθαλίνη» οι δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου περί σχεδίου Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου – Κατσέλη για προσφυγή στο ΔΝΤ (τις οποίες ανασκεύασε μετέπειτα), αλλά και το αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων για άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έσπευσε να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- προκύπτουν νέα στοιχεία. Μιλώντας στον Alpha 9,89 έκανε λόγο για σχεδιασμό να μπει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις αναστατώνουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο -υπό τον φόβο να ανοίξει ξανά ο φάκελος- σπεύδει να προειδοποιήσει ότι η πολιτική ζωή και οι σχετικές αποφάσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους Ποινικού Δικαίου.

 

«Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν “κατάσταση”», σχολίασε στην «Εφ. Συν.» ανώτατος κομματικός παράγοντας της Ιπποκράτους, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στην αναμόχλευση του θέματος, με το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει να μπούμε σε ομφαλοσκόπηση που δεν βοηθάει τη χώρα».

 

«Οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε βαθιά κρίση και οι δύσκολες επιλογές που έγιναν για τη διαχείρισή της δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα Ποινικού Δικαίου», ήταν η επίσημη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση της εφημερίδας μας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως τουλάχιστον τέθηκε εσχάτως, ωστόσο σχετικά με το αν ισχύει η προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ. περί διερεύνησης του πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο η απάντηση του Σίμου Κεδίκογλου ήταν ότι «εξακολουθεί να ισχύει αλλά όχι με τρόπο που να γίνεται παιχνίδι σε πολιτικές σκοπιμότητες».

 

Αρνητική ως προς τη σύσταση εξεταστικής για την ένταξη στο Μνημόνιο εμφανίζεται και η ΔΗΜΑΡ. «Ανευ ουσίας» χαρακτήρισε τη συζήτηση ο εκπρόσωπός της Ανδρέας Παπαδόπουλος με δήλωσή του στην «Εφ. Συν.», ενώ σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο (Πρώτο Πρόγραμμα) είχε τονίσει: «Ο κ. Παπανδρέου πλήρωσε αυτά που πλήρωσε και με την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και σε σχέση με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Να μπλέξουμε τον κ. Παπανδρέου;».

 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μάς υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο αλλά η πρότασή του απερρίφθη. Για τον λόγο αυτό εξήγησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να επανέλθει το θέμα, «βάσει του κανονισμού της Βουλής και εφόσον υπάρχουν νέα στοιχεία».

 

Βολές κατά των οικονομικών εισαγγελέων εξαπέλυσε το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι με τη δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ η προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία για τα δημοσιονομικά στοιχεία «μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία», ενώ «όσοι οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό γκρεμό μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 παραμένουν στο απυρόβλητο». «Ετσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία οι οικονομικοί εισαγγελείς», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

[email protected]

 

Scroll to top