Συνεχίζεται η μείωση στις ώρες που καθηλωνόμαστε μπροστά στις μικρές μας οθόνες και αυτήν την τηλεοπτική σεζόν. Ειδικά σε ορισμένες ηλικίες η μείωση αγγίζει ή και ξεπερνά το 20λεπτο
Του Σωτήρη Μανιάτη
Πολλοί, όταν η οικονομική κρίση χτύπαγε την πόρτα της χώρας μας και ειδικά όταν πλέον άρχισαν οι απανωτές περικοπές εισοδημάτων, έκαναν λόγο για πιθανή αύξηση των ωρών που θα περνούσαμε μπροστά στις μικρές μας οθόνες. Κι αυτό παρά το ότι ήδη καθηλωνόμασταν πολλές ώρες κατά μέσον όρο καθημερινά παρακολουθώντας το «χαζοκούτι». Είχαν μάλιστα και αιτιολογία καθώς υποστήριζαν ότι τα μειωμένα έσοδα κι η ανασφάλεια που δημιουργείται στους πολίτες τούς οδηγεί σε «μάζεμα» των εξόδων, τους κλείνει στο σπίτι, με αποτέλεσμα να παραμένει ουσιαστικά μοναδική (και πιο φτηνή) επιλογή η τηλεόραση.
Και όμως αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο. Τα χρόνια της κρίσης η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων πήρε τον κατήφορο. Και στις περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες εξακολουθεί να μειώνεται έστω και οριακά ο χρόνος που περνάμε κατά μέσον όρο παρέα με τη μικρή οθόνη και αυτήν την τηλεοπτική περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen Audience Measurement, για το χρονικό διάστημα 15/10/2013 έως και 15/2/2014 ο μέσος ημερήσιος χρόνος που αφιερώνουν συνολικά οι τηλεθεατές είναι οριακά μειωμένος κατά ένα λεπτό σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα της περασμένης τηλεοπτικής περιόδου (15/10/2012-15/2/2013). Από τις τέσσερις ώρες και 50 λεπτά που αφιερώναμε καθηλωμένοι σε καναπέδες μπροστά από τις μικρές μας οθόνες μειώθηκε σε τέσσερις ώρες και 49 λεπτά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο φανατικές τηλεθεάτριες, οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 χρονών, αφιερώνουν πλέον στο αγαπημένο τους χαζοκούτι 17 λεπτά λιγότερα φέτος από ό,τι πέρσι. Καθηλώνονται βέβαια επτά ώρες και 26 λεπτά σε καθημερινή βάση (σχεδόν οκτάωρη… εργασία δηλαδή) αλλά πέρσι αφιέρωναν επτά ώρες και 43 λεπτά. Αντίθετα, οι άνδρες της ίδιας ηλικίας αυτήν την τηλεοπτική περίοδο φαίνεται να αφιερώνουν ένα λεπτό περισσότερο σε σχέση με την περσινή. Την ίδια ακριβώς αύξηση εμφανίζουν οι γυναίκες ηλικίας 25 έως και 44 ετών, ενώ οι άνδρες ίδιας ηλικίας μείωσαν την ημερήσια τηλεθέαση κατά δύο λεπτά.
Κατακόρυφα έχουν μειώσει τον χρόνο που περνάνε μπροστά στις μικρές τους οθόνες οι γυναίκες ηλικίας 15 έως και 24 ετών (τα λεγόμενα νεανικά κοινά). Σε σύγκριση με την περσινή τηλεοπτική σεζόν, φέτος παρακολουθούν καθημερινά 28 λεπτά λιγότερα σε σύγκριση με πέρσι. Μείωση, αλλά μικρότερη, παρατηρείται και στους άνδρες της ίδιας ηλικίας, που φέτος φαίνεται να βλέπουν 11 λεπτά λιγότερη τηλεόραση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Το φαινόμενο πρέπει να ανησυχήσει τα στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών που φορτώνοντας τα πάντα στην οικονομική κρίση προχώρησαν σε πλήρη αποσύνθεση προγραμμάτων, εκμηδενίζοντας την ελληνική παραγωγή των προηγούμενων χρόνων. Και το μήνυμα φαίνεται ότι το έχουν πάρει καθώς γίνονται ήδη κινήσεις για ενίσχυση των παραγωγών τους. Σε αυτό πιθανότατα βέβαια να βοηθά και η τάση… ανάκαμψης που εμφανίζεται στη λεγόμενη διαφημιστική αγορά. Κάτι που, αν συνεχιστεί, θα βοηθήσει όχι τους τηλεοπτικούς σταθμούς να ισορροπήσουν αλλά και τους τηλεθεατές να δουν επιτέλους κάποια προγράμματα που αξίζουν.