O προιστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχων για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου Χρ. Αθανασίου κατέθεσε στον εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη ότι «από το 2010 ζητούσαμε τη λίστα και εισπράτταμε προσχηματικές απαντήσεις» από τον κ. Καπελέρη, την ηγεσία του υπ. Οικονομικών αλλά και το ΔΝΤ»
Του Χάρη Ιωάννου
Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήξερε για τη λίστα Λαγκάρντ και έκανε, όπως φαίνεται, την… πάπια, την ίδια ώρα που εισηγούνταν στην ελληνική κυβέρνηση μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις υπαλλήλων. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς από τη δικογραφία προκύπτει ότι κάποιο… πουλάκι είχε ενημερώσει τα υπό έλεγχο πρόσωπα με τις καταθέσεις στο εξωτερικό ότι θα ελεγχθούν!
Η αναφορά–επιστολή στις 18/4/2012 του υπαλλήλου του ΣΔΟΕ Χρ. Αθανασίου, προϊσταμένου Α' Τμήματος Διεύθυνσης Ελέγχων (τμήμα για τη φορολόγηση μεγάλου πλούτου) προς τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και τον αν. υπουργό Π. Οικονόμου και η από 2-10-2012 κατάθεση του ίδιου στον εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, είναι αποκαλυπτικές για το πώς λειτουργούν τόσο η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και η τρόικα σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομική ελίτ: «Ρωτούσαμε για λίστα Λαγκάρντ -την ξέραμε ως λίστα Φαλτσιάνι- και τη ζητούσαμε από τον Οκτώβριο του 2010 και εισπράτταμε προσχηματικές απαντήσεις όχι μόνο από τον κ. Καπελέρη, όχι μόνο από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
«Προκειμένου να πιέσουμε να μας δοθεί η λίστα για να την επεξεργαστούμε στο πλαίσιο των ελέγχων σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου που συντάσσαμε εκείνη την εποχή, είχαμε πει στον εκπρόσωπο τότε του ΔΝΤ Κρις Πιγκάλ, που στεγαζόταν στον 4ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, αν ο ίδιος γνώριζε για τη συγκεκριμένη λίστα», αναφέρει στην κατάθεσή του ο κ. Αθανασίου και προσθέτει: «Εμείς απευθυνθήκαμε στον κ. Πιγκάλ προκειμένου να ασκήσει κάποιες πιέσεις στα πλαίσια του δυνατού για να μας παραδοθεί η λίστα και να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου».
Η συνέχεια της κατάθεσης είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική: «Ο κ. Πιγκάλ ουσιαστικά επιβεβαίωνε με τη συμπεριφορά του την ύπαρξη της λίστας, αλλά με διπλωματικό τρόπο μάς έλεγε ότι είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης. Τελικά το επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου ολοκληρώθηκε χωρίς να αξιοποιηθεί το περιεχόμενο της συγκεκριμένης λίστας».
Αναφερόμενος στο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, επισημαίνει πως «μας είπε ότι πράγματι υπάρχει τέτοια λίστα, χωρίς να μας πει αριθμό ονομάτων και ότι αυτή φυλασσόταν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να μη διαρρεύσει».
«Με τα στοιχεία αυτά προκύπτει μείζον ζήτημα για όλους τους εμπλεκόμενους», επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Αθανασίου ισχυρίζεται ακόμη πως ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον και δεν εισπράχθηκαν οι αναλογούντες φόροι.
Εν τω μεταξύ νέα διάσταση λαμβάνουν οι διαρροές από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ προς τα πρόσωπα με τις παχυλές καταθέσεις στο εξωτερικό, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα τόσο για την επάρκεια όσο και την ακεραιότητα των υπηρεσιών αυτών.
«Αρμόδιοι υπάλληλοι καταθέτουν καταγγελίες στον οικονομικό εισαγγελέα ότι υπήρχε ιδιωτική γνώση της Πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων που προειδοποιούσε ελεγχόμενους ότι θα ελεγχθούν», υπογραμμίζει η κ. Κωνσταντοπούλου.