23/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το YouTube… έχει τα πάντα

Οταν μιλάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμαστε κυρίως στο Facebook και το Τwitter. Κι όμως, το μεγαλύτερο και το πιο αγαπητό απ’ όλα δεν είναι άλλο από το YouTube.
      Pin It

Οταν μιλάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμαστε κυρίως στο Facebook και το Τwitter. Κι όμως, το μεγαλύτερο και το πιο αγαπητό απ’ όλα δεν είναι άλλο από το YouTube

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

you-tubeΣτο YouTube δεν κάνουμε φιλίες, δεν έχει πολλά likes, δεν κάνουμε followers. Δεν υπάρχει, ωστόσο, τίποτα πιο δημιουργικό από το YouTube.

 

Κατ’ αρχάς η ιδέα τού μοιράζομαι ήρθε πρώτα από εκεί. Πού βρίσκουμε τα βίντεο για να τα ποστάρουμε (χμ! με το παρντόν, αναρτήσουμε) στο Facebook; Πού ανεβάζουμε τα δικά μας βίντεο; Πού ενημερωνόμαστε, μορφωνόμαστε, βρίσκουμε λύσεις στα τεχνικά προβλήματα, πάμε στην παρακάτω πίστα στα παιχνίδια; Και πού βρίσκουμε, πάνω απ’ όλα, την αγαπημένη μας μουσική;

 

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν χρειάζονται απαντήσεις. Χωρίς το YouTube η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική. Χωρίς το Facebook, αμφιβάλλω. Για να σας κάνω την πολύ απλή ερώτηση: Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα και μόνο ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ποιο θα διαλέγατε;

 

Το θέμα δεν είναι τι απαντήσατε αλλά πόσο διστάσατε πριν απαντήσετε. Το YouTube άλλαξε κατ’ αρχάς ριζικά τον τρόπο που ακούμε μουσική. Κάποτε είχα διαβάσει ότι «σκότωσε» το MTV. Και πιθανότατα είναι αλήθεια.

 

Ωστόσο έχει δύο πλεονεκτήματα, τα οποία βρίσκω αξεπέραστα: το πρώτο είναι η συνεισφορά του στην εκπαίδευσή μας και το δεύτερο η συνεισφορά του στη μόρφωσή μας. Γιατί τα διαχωρίζω; Γιατί το πρώτο είναι πιο «ακαδημαϊκό», χωρίς τέτοιες αξιώσεις αλλά με αυτό το πνεύμα, ενώ το δεύτερο είναι πιο «κοινωνικό».

 

Ως παράδειγμα του πρώτου θα φέρω την τελευταία μου «τρέλα», ένα κανάλι που ονομάζεται AsapScience. Δύο Καναδοί φοιτητές βιολογίας, ο Mitchell Moffit και ο Gregory Brown, απαντούν με τρίλεπτα βίντεο animations σε ερωτήσεις που έχουμε όλοι στο κεφάλι μας: «Γιατί σπάνε πάντα τα ολυμπιακά ρεκόρ;», «Μπορεί το στρες να σκοτώσει;», «Περίεργοι τρόποι να κάψετε 200 θερμίδες». Δοκιμάστε κι αν αγαπάτε την επιστήμη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσετε.

 

Παλιότερα, τέτοιου είδους απαντήσεις τις βρίσκαμε σε περιοδικά επιστημονικής εκλαΐκευσης, σε βιβλία (εγώ που είμαι και φαν του είδους, αν σηκώσω τα μάτια στη βιβλιοθήκη θα βρω 2-3: «Εχουν οι γάτες αφαλό;» και «Γιατί τα βαμπίρ δεν είναι χορτοφάγα;») ή ακόμα σε έξυπνα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Αλλά να τα έχεις μπροστά σου όποτε και όταν θες; Και μάλιστα σε animation; Μαγικό.

 

Η μόρφωση είναι μια άλλη ιστορία. Σε αυτήν κατατάσσω όλες τις διαλέξεις, τις συναυλίες, τις εκδηλώσεις που δεν μπόρεσα (ή που δεν θα μπορούσα κυρίως λόγω απόστασης) να παρακολουθήσω. Καμιά φορά ούτε καν σε livestreaming (ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου, σε ελεύθερη δημοσιογραφική γραφή) δεν μπορείς λόγω υποχρεώσεων.

 

Δεν σκάω όμως, έχω το YouTube. Το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα Ted Talks, όπου μπορώ να βρω τα πάντα: από τον Στίβεν Χόκινγκ να μιλάει για το Διάστημα μέχρι μια ολόκληρη σειρά από νέους «αμφισβητίες» να εξηγούν τη σκοτεινή πλευρά των Big Data.

 

Δεν θέλω να υποστηρίξω ότι αυτά είναι τα καλύτερα, είναι απλώς κάποια από αυτά που μου αρέσουν. Εχω συνδρομές για θέματα ενημέρωσης, μόδας, διασκέδασης…

 

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα τέτοια μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το vimeo είναι πιο… κουλτουριάρικο, για παράδειγμα. Εκεί βρίσκεις πραγματικά καλλιτεχνικές δημιουργίες. Ωστόσο, το YouTube… έχει απλώς τα πάντα.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

 

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τη διαδικασία επιλογής για τη δημιουργία δύο νέων κοινοτήτων γνώσης και καινοτομίας (ΚΓΚ), με εταίρους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και τις επιχειρήσεις. Οι δύο ΚΓΚ θα εστιάσουν στην καινοτομία για υγιή διαβίωση και ενεργό γήρανση και στις πρώτες ύλες –βιώσιμη έρευνα, εξόρυξη, επεξεργασία, ανακύκλωση και υποκατάσταση. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Βάσει ανεξάρτητης αξιολόγησης των προτάσεων και με ειδικά κριτήρια επιλογής θα οριστεί μια ΚΓΚ σε κάθε τομέα.

 

Οι ΚΓΚ είναι αυτόνομες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα οι οποίες φέρνουν σε επαφή διακεκριμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και άλλες οργανώσεις που έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προκλήσεις μέσω, μεταξύ άλλων, της ανάπτυξης προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών.

 

Σήμερα υπάρχουν τρεις ΚΓΚ με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, τις ΤΠΕ και την αειφόρο ενέργεια (Climate KIC, KIC InnoEnergy και EIT ICT Labs). Εχουν προσφέρει επιχειρηματική κατάρτιση σε περισσότερους από 1.000 σπουδαστές και έχουν συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 100 νέων επιχειρήσεων. Περίπου 90 νέα προϊόντα, υπηρεσίες ή διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και περισσότερες από 400 επιχειρηματικές ιδέες εκκολάπτονται σήμερα στις ΚΓΚ.

 

Η εταιρική σχέση για τις νέες ΚΓΚ πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρεις οργανώσεις εγκατεστημένες σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μία ιδιωτική επιχείρηση.

 

Η κύρια αποστολή του EIT, το οποίο ιδρύθηκε το 2008, είναι να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών προάγοντας τη συνεργασία άριστων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, με επίκεντρο τις σημαντικότερες κοινωνικές προκλήσεις. Το EIT έχει τη διοικητική έδρα του στη Βουδαπέστη, ενώ οι τρεις υφιστάμενες ΚΓΚ (κλιματική, ΤΠΕ και αειφόρος ενέργεια) λειτουργούν από 19 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη.

 

Το ΕΙΤ θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Horizon 2020» τα επόμενα επτά χρόνια για την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Πρόκειται για 3,5% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία.

 

Επιπλέον των τριών υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων, το ΕΙΤ θα δρομολογήσει πέντε νέες τέτοιες κοινότητες τα επόμενα χρόνια: εκτός από τις δύο ΚΓΚ που έχουν προγραμματιστεί για φέτος (στους τομείς της «υγιούς διαβίωσης και της ενεργού γήρανσης» και των «πρώτων υλών: βιώσιμη έρευνα, εξόρυξη, επεξεργασία, ανακύκλωση και υποκατάσταση») θα προστεθούν επιπλέον ΚΓΚ το 2016 (στους τομείς των «τροφίμων για το μέλλον», της «μεταποίησης με προστιθέμενη αξία») και το 2018 στον τομέα της «αστικής κινητικότητας».

 

 

Scroll to top