Η κυβέρνηση ετοιμάζεται από τη μία να μειώσει τα εξοντωτικά πρόστιμα και από την άλλη να «κόψει» την έκπτωση για ασφαλιστικές εισφορές παλαιότερων ετών, οδηγώντας σε σημαντικές επιβαρύνσεις
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου
Στο σενάριο για μείωση των προστίμων της Εφορίας στα 250 και 500 ευρώ (αντί για 1.000 και 2.500 ευρώ), φαίνεται να καταλήγει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, με διάταξη που θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με άλλη διάταξη οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων έως 250 ευρώ θα εξαιρεθούν από τα εισοδήματα του 2013, που θα δηλωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Ειδικότερα:
* Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, θα μειωθεί είτε στα 250 ευρώ είτε ακόμη και στα 100 ευρώ.
* Το πρόστιμο των 2.500 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, θα μειωθεί στα 500 ή και στα 250 ευρώ.
Οσον αφορά τους τόκους καταθέσεων, η ρύθμιση θα εξαιρεί τους φορολογούμενους, που έχουν εισπράξει από τις τράπεζες ποσά έως 250 ευρώ, από την υποχρέωση δήλωσής τους. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να δηλωθούν οι τόκοι από το πρώτο ευρώ, καθώς αυτό θα οδηγούσε ακόμα και σε ενεργοποίηση των τεκμηρίων στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είχε άλλα εισοδήματα. Θα φορολογούνταν τουλάχιστον για 3.000 ευρώ που είναι το τεκμήριο διαβίωσης.
Εν τω μεταξύ, άλλο ένα φορολογικό «αγκάθι» πρόκειται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα εκπίπτουν μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν στον ΟΑΕΕ και αφορούν το έτος 2013 και όχι τα ποσά που καταβλήθηκαν εντός του έτους για να αποπληρωθούν παλαιότερες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, θα υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις. Πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας θα υποχρεωθούν να καταβάλουν εξωπραγματικούς φόρους για εισοδήματα τα οποία ουδέποτε απέκτησαν. Το νέο καθεστώς φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο θα ισχύσει φέτος, για τα εισοδήματα του 2013 είναι επαχθέστατο λόγω της εφαρμογής ρυθμίσεων που προβλέπουν την κατάργηση όλων των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος και των φοροαπαλλαγών, καθώς και την επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του δηλωθέντος ή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος. Αν προστεθεί στις ρυθμίσεις αυτές και η εκ των υστέρων περικοπή της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα, τότε το νέο σύστημα θα σημάνει φορολογική εξόντωση και «λουκέτα».
Τα προηγούμενα χρόνια εφαρμόστηκαν ρυθμίσεις που προέβλεπαν την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών είτε από το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών είτε σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος, χωρίς ποτέ να προβλεφθεί κάποια διάκριση ανάμεσα στα ποσά εισφορών που καταβλήθηκαν για το ίδιο το έτος φορολογίας και στα ποσά που καταβλήθηκαν για προηγούμενα έτη. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, αναγνωρίζονταν για έκπτωση τα συνολικά ποσά των εισφορών που καταβλήθηκαν, ανεξαρτήτως ποια έτη αφορούσαν.
Alpha Bank: Υπερφορολόγηση γιατί δεν πληρώνουν όλοι
«Καραμέλα» έχει γίνει η υπερφορολόγηση των Ελλήνων, όχι όμως και για την τρόικα που καταφτάνει με άγριες διαθέσεις αύριο στην Αθήνα. Σε χθεσινή της έκθεση η Alpha Bank δίνει και αυτή με τη σειρά της το στίγμα με το «πικρό ποτήρι» της προσαρμογής που ήπιαν τα νοικοκυριά, χρωματίζοντας όμως το εξής σημείο: οι Ελληνες υπερφορολογούνται γιατί δεν πληρώνουν όλοι. «Εάν όλοι οι φορολογούμενοι πλήρωναν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις τότε τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης θα ανέρχονταν στα 97,5 δισ. ευρώ το 2013, δηλαδή στο 53,6% του ΑΕΠ του 2013, όταν στη ζώνη του ευρώ δεν υπερβαίνει το 46,7% του ΑΕΠ» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας. Σημειώνει δε ότι το ποσοστό της επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους που δεν πληρώνουν ή τις πλήρωσαν μόνο μερικώς είναι μηδέν (0%) ή πολύ χαμηλό!
Σύμφωνα με την Alpha Bank, η μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 24 δισ. ευρώ ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έγιναν στις δαπάνες κατά 31,5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα αυτά στηρίχθηκαν:
• στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών,
• στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (εάν ληφθεί υπόψη και η εισφορά 1,0% – 4,0%) και νομικών προσώπων,
• στην αναθεώρηση των συντελεστών στον ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων και καπνού,
• στην κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν έως το 2009,
• στα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία που ήταν αυξημένα κατά περίπου 3 δισ. ευρώ έναντι του 2009.
Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από τους φόρους, εκτός των φόρων περιουσίας, ήταν το 2013 μειωμένα κατά 9 δισ. ευρώ έναντι του 2009.