23/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με… λευκή επιταγή τα 150 εκατ. ευρώ

Οι βιομήχανοι πήραν ό,τι ζητούσαν αλλά δεν δεσμεύονται ούτε για πάγωμα απολύσεων, ούτε για επαναλειτουργία εργοστασίων.
      Pin It

Οι βιομήχανοι πήραν ό,τι ζητούσαν αλλά δεν δεσμεύονται ούτε για πάγωμα απολύσεων, ούτε για επαναλειτουργία εργοστασίων

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Οι βιομήχανοι όχι μόνο πήραν αυτό που ήθελαν από την κυβέρνηση μετά το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος και το επερχόμενο κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά εμφανίζονται απρόθυμοι να παράσχουν κοινωνικά ανταλλάγματα (πάγωμα απολύσεων, επαναλειτουργία εργοστασίων κ.ά.) υποστηρίζοντας λίγο πολύ ότι τα λεφτά αυτά τους τα χρωστούσαμε… «Είναι 150 εκατ. ευρώ που αδίκως έλειψαν από τη βιομηχανία. Μας τα χρωστούσαν τέσσερα χρόνια. Θα είναι φυσικό επακόλουθο να γίνουν προσλήψεις αν βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί κανείς συνολικά γι’ αυτό», είναι η απάντηση που έδωσαν χθες εκπρόσωποι της βιομηχανίας (αυτής που χρησιμοποίησε ως προμετωπίδα τους εργαζόμενους στις χαλυβουργίες για να αποσπάσει «δώρα») στο ερώτημα αν ο ΣΕΒ και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης θα αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις μετά το πακέτο ενίσχυσης που ανακοινώθηκε και τις μειώσεις που δρομολογούνται στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίστοιχα, και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν έχουν ζητηθεί «ανταλλάγματα» από τη βιομηχανία ως προς την επαναλειτουργία των εργοστασίων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, εξέφραζαν ωστόσο την… ελπίδα πως τα μέτρα «θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ανάσχεση της ανεργίας».

 

Το μισθολογικό κόστος

 

Πλέον, μετά τις μειώσεις στο ενεργειακό κόστος, που εξαγγέλθηκαν προχθές από το ΥΠΕΚΑ, η «επιδοματική πολιτική» της κυβέρνησης προς τη βιομηχανία μετατοπίζεται στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

 

Εν όψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας έλεγε, χθες, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής για τη βιομηχανία, πως σε ό,τι αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9% εξετάζονται δύο σενάρια: είτε η εφάπαξ μείωση μέχρι το τέλος του 2014 είτε η σταδιακή μείωσή του κατά 1,3% ετησίως μέχρι το 2016. Εκείνο που δεν διευκρίνισε είναι το πώς θα καλυφθεί το κόστος των 700 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο μοιραία θα επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μόνο που τόνισε είναι ότι αναμένεται το τελικό κόστος να είναι μικρότερο λόγω βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας και των υψηλότερων εσόδων για το κράτος από εργοδότες και εργαζόμενους. Στη διυπουργική για τη βιομηχανία, που συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες με τη συμμετοχή των Γ. Μανιάτη, Α. Παπαγεωργίου (ΥΠΕΚΑ), Κ. Χατζηδάκη, Θ. Σκορδά (υπουργείο Ανάπτυξης), Γ. Βρούτση (υπ. Εργασίας) και Γ. Στουρνάρα (υπ. Οικονομικών), συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των αδειοδοτήσεων, των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 κ.ά.

 

Scroll to top