23/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κώδικας… της επιτυχίας

      Pin It

Η Ελλάδα κερδίζει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη του Electronic Design Automation, χάρη σε μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας

 

«Στα ελληνικά Πανεπιστήμια αξιόλογοι καθηγητές και φοιτητές με γνώσεις και όρεξη, παρά την υποχρηματοδότηση, προάγουν την έρευνα σε υψηλό επίπεδο

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

EDA, CAD, TAU και μια σειρά από άλλα ακατανόητα για τους πολλούς αρκτικόλεξα, που όμως έχουν τη δική τους αξία και σημασία, ορίζοντας εν πολλοίς το μέλλον της τεχνολογίας. Ζητάμε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Σταμούλη, επικεφαλής της ομάδας των φοιτητών που κατάφερε πρόσφατα να αποσπάσει μια σπουδαία διάκριση σε έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους διαγωνισμούς της σύγχρονης εφαρμοσμένης επιστήμης, να μας κάνει τη… μετάφραση.

 

«Στον διεθνή διαγωνισμό αυτόν, που διοργάνωσε το κορυφαίο στον τομέα του TAU workshop και στον οποίον έχουν, μεταξύ άλλων, κληθεί να συμμετάσχουν ομάδες από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του πλανήτη, όπως του Μίσιγκαν ή του Στάνφορντ, η δική μας ομάδα επιφορτίστηκε να αναπτύξει έναν αλγόριθμο και να τον προγραμματίσει για να λύσει ένα αρκετά προχωρημένο πρόβλημα στο πεδίο της ανάλυσης χρονισμού των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τη βάση δηλαδή της σχεδίασης των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Το συγκεκριμένο έργο μάς ανατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και ο τελικός κώδικας (συνοδευόμενος από μια ειδική αναφορά – report που σκιαγραφεί τις λεπτομέρειες προς τη λύση) παραδόθηκε την 1η του Φλεβάρη, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία».

 

Την ομάδα που κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην πρώτη τριάδα του διαγωνισμού αλγόριθμων CAD, ανάμεσα σε τριάντα υποψηφιότητες, συγκροτούσαν ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης, ο Παναγιώτης-Ταξιάρχης Γιαννακού, ο Χρήστος Καλονάκης και ο Δήμος Ντιούδης –φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- και ο απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων και πλέον μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΤU Delft Γεώργιος Πινήτας.

 

Κανένα άλλο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ώς τώρα δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στις τρεις πρώτες θέσεις –η οριστική κατάταξη προβλέπεται να γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες στις 6-7 Μαρτίου στη διάρκεια του ειδικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας. «Το πεδίο της σχεδίασης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων», θα πει ο καθηγητής Γιώργος Σταμούλης, «είναι καιρός να αρχίσει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, καθώς ταιριάζει απόλυτα στο μοντέλο ανάπτυξης. Δεν απαιτεί εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, αλλά ηλεκτρονικούς υπολογιστές και… πολλή διάθεση για δουλειά. Εχουμε πολλά ταλέντα στη χώρα μας, αλλά δυστυχώς η απουσία αντίστοιχης βιομηχανίας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αξιοποίησή τους. Παρά ταύτα, η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα».

 

Τα έξοδα του υπερατλαντικού ταξιδιού της ομάδας έχει αναλάβει να καλύψει η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και σχεδίασης ολοκληρωμένων συστημάτων Helic, με την οποία συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η στήριξη από το υπουργείο Παιδείας μέσω κονδυλίων για την έρευνα.

 

«Πέρσι, στην… παρθενική μας συμμετοχή ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχαμε καταταχθεί τέταρτοι», θα πει ο 25χρονος φοιτητής και μέλος της ομάδας του εργαστηρίου της Ηλεκτρονικής, Χαράλαμπος Αντωνιάδης, «κι είχαμε την επιθυμία φέτος να τα πάμε καλύτερα –μαζί φυσικά με την εμπειρία της συμμετοχής που αποδείχτηκε πολύτιμος σύμμαχος».

 

«Το μέλλον για επιστήμονες με αντίστοιχες επιδόσεις βρίσκεται απαραιτήτως εκτός Ελλάδας;» μπαίνουμε στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε. «Προσωπικά δεν θα ήθελα να εγκαταλείψω την Ελλάδα και μάλιστα… αμαχητί», ομολογεί, «αν και στην πράξη είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλές αντιξοότητες. Στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ξέρετε, υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές αλλά και φοιτητές που, παρά την υποχρηματοδότηση, προάγουν την έρευνα σε υψηλό επίπεδο. Θα ήταν ευχής έργο να δημιουργούνταν κάποιες start up εταιρείες για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το μειονέκτημα ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Ομως και η Helic κάπως έτσι ξεκίνησε. Από δύο φοιτητές που, αφού ολοκλήρωσαν το διδακτορικό τους, έστησαν από την αρχή αυτή την επιχείρηση και σήμερα έχουν δικαιωθεί απόλυτα. Αυτή η περίπτωση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα για όλους».

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top