24/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρίτη και φαρμακερή για την «Ελιά»;

Για την τελική συμφωνία συναντιούνται αύριο οι αντιπροσωπείες ΠΑΣΟΚ, «58» και συνεργαζόμενων κινήσεων, με τα ζητήματα του ονόματος, της λίστας και του εκπροσώπου Τύπου να αποτελούν αγκάθια που απειλούν τη σύνθεση.
      Pin It

Για την τελική συμφωνία συναντιούνται αύριο οι αντιπροσωπείες ΠΑΣΟΚ, «58» και συνεργαζόμενων κινήσεων, με τα ζητήματα του ονόματος, της λίστας και του εκπροσώπου Τύπου να αποτελούν αγκάθια που απειλούν τη σύνθεση

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Να μην αποδειχθεί «τρίτη και φαρμακερή» η αυριανή τους νέα συνάντηση θα επιχειρήσουν το ΠΑΣΟΚ, η Κίνηση των 58 και οι άλλοι έξι συμπράττοντες (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, Δυναμική Ελλάδα, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές) για τον σχηματισμό της ελληνικής «Ελιάς» στις ευρωεκλογές.

 

Πάντως, το κλίμα και τα μηνύματα από τις μέχρι στιγμής δύο συναντήσεις των αντιπροσωπειών ήταν αρνητικά και η όποια συμφωνία επέλθει αύριο θα είναι αναγκαστική, ενώ πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν και πάλι ενστάσεις και αστερίσκοι. Η γενική κατεύθυνση της ενιαίας έκφρασης των κεντροαριστερών δυνάμεων σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο δεν έχει καταστεί δυνατόν να άρει επιμέρους εμπόδια που προβάλλει η κάθε πλευρά, με αποτέλεσμα το εγχείρημα πριν καλά καλά συσταθεί να κινδυνεύει με πρώιμο και άδοξο τέλος.

 

Η δυναμική που φαινόταν να έχει στην αρχή η πρωτοβουλία, με την επικοινωνιακή συνδρομή των φίλα προσκείμενων μέσων ενημέρωσης, δείχνει ήδη να έχει εξαντληθεί. Το γεγονός αυτό μάλλον αντιλαμβάνονται πολλοί από τους συμμετέχοντες και ιδίως στη Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι πλέον εμφανίζονται είτε αποστασιοποιημένοι είτε απαξιωτικοί προς τη σημασία της συμπόρευσης με τους «58». Ομως και στην άλλη πλευρά δεν λένε να σωπάσουν οι φωνές για βέτο σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θα θελήσει να τοποθετήσει στην ευρωλίστα το ΠΑΣΟΚ. «Οι πιθανότητες να τα βρούμε ή να τα σπάσουμε είναι 50-50, ανεξαρτήτως αν ο σκοπός είναι να λειανθούν οι τριβές», τονίζει στην «Εφ.Συν.» αξιόπιστη πηγή που θέλει τη δημιουργία του ενωτικού σχήματος.

 

Μια έμμεση απάντηση στην άτυπη διαμάχη περί ονομάτων και συμβολισμών της «Ελιάς» έστειλε το Σάββατο με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σκέφτεται να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, τονίζοντας με νόημα ότι «ούτε η ανανέωση είναι πούδρα, ούτε η Κεντροαριστερά σωσίβιο παλαιών αντιλήψεων». Ο κ. Ανδρουλάκης μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα βρίσκονται από την Παρασκευή 28 του μήνα στη Ρώμη για τη Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης), φιλοδοξώντας να έχει λήξει με θετικό τρόπο η εκκρεμότητα με τους «58» και τις υπόλοιπες πολιτικές κινήσεις. Στους αισιόδοξους, συγκαταλέγεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος χθες από την Κατερίνη δήλωσε «σίγουρος ότι ο διάλογος θα καταλήξει στη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης».

 

Τα προβλήματα

 

Με τον χρόνο να κυλά εις βάρος, τα αγκάθια εξακολουθούν να είναι ουκ ολίγα και όπως διαπιστώθηκε στην τετράωρη συνάντηση της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τα ζητήματα αυτά εστιάζονται: Πρώτον, στην ονομασία του σχήματος, καθώς το προσωνύμιο «Ελιά» είναι προσωρινό, με το ΠΑΣΟΚ να μη θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για κόμμα αλλά για συμπαράταξη δυνάμεων.

 

Δεύτερον, στην αποτύπωση των κομμάτων και των κινήσεων στο ψηφοδέλτιο, με τους «58» να θεωρούν προτιμότερο να αποφευχθεί η ξεχωριστή παρουσίαση των συνεργαζόμενων και να απαλειφθούν τα σύμβολά τους, πλην της ομπρέλας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του τίτλου της παράταξης. Το αίτημά τους ωστόσο προσκρούει στην άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη, που χαρακτηρίζει αδιαπραγμάτευτη την εμφάνιση του ονόματος και του ήλιου στη λίστα, ενώ οι πέντε κινήσεις δεν έχουν αντίρρηση για μια κοινή μεταξύ τους ονομασία.

 

Τρίτον, στο ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν το εγχείρημα θα χρίσει κάποιο στέλεχος εκπρόσωπό του στα ΜΜΕ, ενώ διαψεύδονται οι αρχικές πληροφορίες για τον ορισμό επικεφαλής. Τέλος, αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, αφού τα κριτήρια που έχουν τεθεί ερμηνεύονται κατά το δοκούν από τους συνεργαζόμενους.

 

Scroll to top