Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας ανέδειξαν οι πρόεδροι των Γιατρών του Κόσμου από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης στελεχών της οργάνωσης, τονίζοντας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ανοιχτά συστήματα υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ποσοστό των ανασφάλιστων Ελλήνων, στα τέλη του 2013, έφτασε το 27,7%. Μέχρι και στην ευημερούσα Γερμανία οι ανασφάλιστες έγκυες και τα παιδιά έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες που μεταναστεύουν στη χώρα και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Στην Ισπανία το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα, ενώ στη Γαλλία περίπου 200.000 άνθρωποι αποκλείονται από το σύστημα υγείας.

 

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδεις δομές για την υγεία. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ ακραία κατάσταση», τόνισε η πρόεδρος των ΓτΚ στην Ελλάδα, Λιάνα Μαΐλλη. «Μια ανασφάλιστη έγκυος πρέπει να πληρώσει 650 ευρώ για τον προγεννητικό έλεγχο, άλλα 650 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό, ενώ στην περίπτωση καισαρικής πρέπει να πληρώσει 1.200 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο βασικός εμβολιασμός (από 2 μηνών έως και 6 ετών) ενός παιδιού κοστίζει 1.400 ευρώ, ενώ αν αυτός δεν πραγματοποιηθεί το παιδί κινδυνεύει να αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία», ανέφερε ενδεικτικά η κ. Μαΐλλη.

 

Στην Ισπανία, υπολογίζεται ότι 873.000 πολίτες είναι ανασφάλιστοι και το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. «Η ισπανική κυβέρνηση έχει μειώσει τις δαπάνες της υγείας κατά 7 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στους ανασφάλιστους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα!», τόνισε ο Αλβαρο Γκονθάλεθ, πρόεδρος των ΓτΚ Ισπανίας.

 

«Στη Γαλλία περίπου 200.000 άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα για ιατρική περίθαλψη, ενώ το 60% αυτών που επισκέπτονται τα ιατρεία της οργάνωσης δεν έχουν πραγματοποιήσει τα απαραίτητα εμβόλια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΓτΚ, Τιερί Μπριγκό.

 

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα υγείας της Γερμανίας είναι σχετικά ευρύ και ανοιχτό, οι μετανάστες και οι ανασφάλιστοι πολίτες αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα. Ο πρόεδρος των ΓτΚ Γερμανίας, Γιόχεν Τσένκερ, τόνισε ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στον Γερμανό νομοθέτη προκειμένου να αλλάξουν οι περιοριστικοί όροι που αποκλείουν ομάδες πολιτών από το σύστημα υγείας και ασφάλισης.

 

Στη διεθνή συνάντηση των Γιατρών του Κόσμου συμμετείχαν διευθυντές, πρόεδροι και στελέχη από τις 14 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η ΜΚΟ, ενώ ακολούθησε και δρώμενο στην πλατεία Μοναστηρακίου, όπου τα μέλη των ΓτΚ εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τις ευπαθείς ομάδες. Στο flash mob που οργανώθηκε, συμμετείχαν εθελοντές και μέλη των ΓτΚ από πολλές χώρες, ντυμένοι σαν γιατροί και έγκυες, οι οποίοι προσπαθούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Μια απαγορευτική ταινία με χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ που τους χώριζε, συμβόλιζε τον αποκλεισμό των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού από την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Scroll to top