Pin It

Mε δεσμεύσεις υπέρ της ανάπτυξης και της ομαλής νομισματικής πολιτικής –που είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να τηρηθούν από κανέναν– έκλεισε χθες η τελευταία σύνοδος του G20 στο Σίδνεϊ. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου έθεσαν στο κοινό τους ανακοινωθέν ως βασικό τους στόχο την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά δύο επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες την προσεχή πενταετία. Παράλληλα δεσμεύτηκαν ότι οι κεντρικές τους τράπεζες θα συνεχίσουν να προωθούν «σαφώς» τη νομισματική τους πολιτική. Για την επίτευξη του πρώτου στόχου οι 20 χώρες δεσμεύτηκαν ότι θα αναπτύξουν «φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές πολιτικές», ενώ για τον δεύτερο ότι θα παρακολουθούν με προσοχή τις «επιπτώσεις» των πολιτικών των κεντρικών τους τραπεζών στην παγκόσμια οικονομία. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί καλωσόρισε τον στόχο της υψηλότερης ανάπτυξης, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν είπε ότι η προοπτική να τεθούν ποσοτικοί στόχοι ανάπτυξης σε επίπεδο G20 είναι κατά την προσωπική του άποψή «προβληματική». Οι δηλώσεις του δεύτερου υποδηλώνουν ότι οι δεσμεύσεις για την υψηλότερη ανάπτυξη αποτελούν περισσότερο ευχολόγιο που, αν μη τι άλλο, έχει σκοπό να καθησυχάσει τα αυξανόμενα SOS που εκπέμπουν οι διεθνείς οργανισμοί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Την περασμένη Παρασκευή ο ΟΟΣΑ κάλεσε το G20 να βρει τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας, διαφορετικά, όπως εκτιμά, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης.

 

Η δεύτερη υπόσχεση του G20 υποδηλώνει απόρριψη αιφνιδιαστικών κινήσεων στη νομισματική πολιτική όπως οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες. Το κατά πόσον όμως μια τέτοια δέσμευση θα τηρηθεί είναι ερώτημα, όταν τα προβλήματα που δημιουργεί στις αναδυόμενες οικονομίες η απόσυρση της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης από την αμερικανική Fed οξύνονται.

 

Τέλος, η ομάδα του G20 εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της για την εφαρμογή των αλλαγών στις ποσοστώσεις και τη διοίκηση του ΔΝΤ οι οποίες είχαν αποφασιστεί το 2010. «Προτεραιότητά μας παραμένει η επικύρωση των μεταρρυθμίσεων του 2010 και καλούμε τις ΗΠΑ να τις επικυρώσουν πριν από την προσεχή σύνοδό μας τον Απρίλιο», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν. Η συμφωνία του 2010 προβλέπει διπλασιασμό του αποθεματικού κεφαλαίου και αναδιανομή των μεριδίων και των δικαιωμάτων ψήφου υπέρ των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Το αμερικανικό Κογκρέσο όμως έχει μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top