24/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιες «μεταρρυθμίσεις» θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση στην τρόικα

Τι θα προτείνουν στους δανειστές για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ψωμί, ενιαία τιμή βιβλίου.
      Pin It

Τι θα προτείνουν στους δανειστές για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ψωμί, ενιαία τιμή βιβλίου

 

Των Μάριου Χριστοδούλου, Βασίλη Γεώργα

 

Με κοινή θέση για μερική μόνο -και όχι πλήρη- απελευθέρωση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, στο ψωμί, στην ενιαία τιμή του βιβλίου και στο «φρέσκο» γάλα φιλοδοξεί να κατέβει από σήμερα η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για «μεταρρυθμίσεις». Στην απογευματινή συνάντηση με τους δανειστές, ο Κωστής Χατζηδάκης παίρνοντας γραμμή από τον πρωθυπουργό θα υποστηρίξει ότι η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ δεν αποτελεί «Βίβλο» για την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει παράλληλα προσωπική ατζέντα με τα διαρθρωτικά.

 

Μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί η πρόταση για αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, θέμα με το οποίο διαφωνεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος δεν κλήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη. Η κυβέρνηση, όπως διέδιδαν κύκλοι του Μαξίμου, θα παρουσιάσει «κοινώς αποδεκτή» πρόταση. Εδώ τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά: από το να προσπαθήσει η κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς των πέντε ημερών ως έχει, ώστε να αποσοβήσει τον κίνδυνο διαρροών, μέχρι να επιμείνει στη δημιουργία νέας κατηγορίας παστεριωμένου γάλακτος ως «γάλα ημέρας» (συλλογή εντός 24 ωρών και όχι 48 ωρών), ώστε με τον τρόπο αυτόν να καταργήσει τον σημερινό προσδιορισμό του «φρέσκου» και τελικά να ανοίξει την αγορά στις εισαγωγές.

 

Αντίθετα, έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών για τα άλλα τρία ανοιχτά θέματα που προκάλεσαν ενδοκυβερνητικές τριβές, όπως αυτό των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της διάθεσής τους από τα σουπερμάρκετ. Η ελληνική πλευρά θα προτείνει απελευθέρωση της τιμής πώλησης εντός των φαρμακείων, με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και σύνταξη λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, που θα πωλούνται και από τα σουπερμάρκετ. Οι φαρμακοποιοί «θα λάβουν» ως αντάλλαγμα τη διατήρηση περιορισμού ως προς το επάγγελμά τους (γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια κ.ά.). Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, οι ενδοκυβερνητικές αντιρρήσεις θα καμφθούν με τη συμβιβαστική λύση διατήρησης της ενιαίας τιμής μόνο στις νέες εκδόσεις για την πρώτη διετία (όχι εκπτώσεις μεγαλύτερες του 10%). Στο ξενόγλωσσο βιβλίο και στα σχολικά βοηθήματα θα υπάρξει αμέσως πλήρης απελευθέρωση. Στο θέμα του ψωμιού, η πώληση θα γίνεται «με το ζύγι», όπως έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, όμως δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το τι είναι «φούρνος», «αρτοποιείο» κ.ά. Να σημειωθεί ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

 

Και δημοσιονομικά «αγκάθια»

 

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι το μοναδικό θέμα της «ατζέντας» του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων, που ξεκινά σήμερα με την τρόικα για τη διπλή δόση των 10,1 δισ. ευρώ. Υπάρχουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση σκοπίμως τα υποβαθμίζει λόγω των διπλών εκλογών που έχει μπροστά της.

 

Το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2014–2015 και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψή του είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να ρίξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει στην τρόικα ένα «πακέτο» μέτρων που φτάνει τα 2,8 με 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποκαλυφθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου. Το «μενού» των νέων παρεμβάσεων έχει αναθεωρηθεί στο σύνολό του μετά την απόρριψη της αρχικής «λίστας» από τους δανειστές, ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για μέτρα «μιας χρήσης». Οι ξένοι είχαν απορρίψει τα ισοδύναμα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.

 

Στα ανοιχτά μέτωπα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και η πρόσφατη «νάρκη» με τις αποδοχές των ενστόλων, των οποίων οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Η κατάργηση δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων όπως και το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014-2017 είναι μεταξύ άλλων ορισμένα από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

 

Η πρώτη επαφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους δανειστές έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 4.00 το μεσημέρι. Στη χθεσινή συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκε και το καυτό θέμα των εμβασμάτων που βγήκαν την τριετία 2009-2011 στο εξωτερικό. Οι υποθέσεις στις οποίες ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί έχουν συνολικό αποτέλεσμα άνω των 25 εκατ. ευρώ.

 

Επίσης, μετά την αρχική επεξεργασία των 54.000 περιπτώσεων κρίθηκε ότι 24.710 χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης και για τον λόγο αυτόν οι φορολογούμενοι έχουν κληθεί, μέσω επιστολών, να προσκομίσουν δικαιολογητικά των εμβασμάτων.

 

Scroll to top