→Υστατη προσπάθεια για να προσπεράσουν τις διαφορές θα κάνουν στη σημερινή συνάντησή τους το ΠΑΣΟΚ και η κίνηση των «58», ώστε να κατεβούν μαζί στις ευρωεκλογές
Για την τελική συμφωνία, προσπερνώντας τις μεταξύ τους διαφορές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη Συνδιάσκεψη στις 8-9 Μαρτίου και το κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, συναντώνται σήμερα οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ, των «58» και των υπόλοιπων συνεργαζόμενων κινήσεων. Στο μεταξύ, οι «58» με κείμενό τους για τις προγραμματικές τους θέσεις για την Ευρώπη δηλώνουν ακραιφνείς ευρωπαϊστές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα αγωνιστούν για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη η νέα δημοκρατική προοδευτική πλατφόρμα.
«Στις ευρωεκλογές που έρχονται, εμείς οι Ελληνες δεν θα ψηφίσουμε για το αν θέλουμε την Ευρώπη. Θα ψηφίσουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη», τονίζεται στο κείμενο, ενώ η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ χαρακτηρίζεται «αδιαπραγμάτευτη εθνική στρατηγική».
Επιπλέον, οι «58» εκτιμούν με αισιοδοξία ότι η Ελλάδα άντεξε, βγαίνει από την κρίση πιο ευρωπαϊκή «και δικαιούται και πάλι να διεκδικεί».
Για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κηρύσσουν διμέτωπο κατά του συντηρητικού μπλοκ της λιτότητας από τη μια και του λαϊκιστικού ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού από την άλλη, θέτοντας ως στόχο να αντιστρέψουν τη «διαλυτική» αυτή κατεύθυνση μέσα από τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μάλιστα, αφήνουν αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την «ετερόκλητη συμπόρευση της λαϊκιστικής αριστεράς, που δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θέλει ή δεν θέλει την Ευρώπη».
Για τους «58», λύση είναι «ένα τολμηρό πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν αναπτυξιακή και κοινωνικά δικαιότερη τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μοντέλου». Προτείνουν δε καθιέρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για άπορους και αντίστοιχο επίδομα ανεργίας, κατάργηση της τρόικας με μετάβαση της εποπτείας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., δημοκρατικό έλεγχο της ΕΚΤ και αλλαγή του καταστατικού της, «ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων» και, τέλος, συμφωνία για μορφές αμοιβαιοποίησης του χρέους και διασφάλισής του.
Δ.Κ.