Η μελέτη γερμανικού think tank, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Βελτ», θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα ξεχρεώσει το χρέος της και με την πιστοληπτική της ικανότητα μειωμένη επηρεάζει τις εύρωστες βόρειες οικονομίες
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Ηοικονομική κρίση αρχίζει να «μολύνει» και τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μειώνεται, ενώ όλα δείχνουν πως η χώρα μας δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχρεώσει.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του γερμανικού think tank, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τα οποία δημοσίευσε χθες κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «Βελτ».
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η κατάσταση της Ιταλίας και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα επιδεινώνεται με βάση τον σχετικό δείκτη του κέντρου, καθώς οι οικονομολόγοι του δεν βλέπουν για το μέλλον σχεδόν καμιά δυνατότητα να αποπληρώσει η Ελλάδα τα δάνεια που έχει λάβει από το εξωτερικό.
Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι και για τη Γαλλία.
Αντίθετα, πολύ πιο θετικές εμφανίζονται οι προοπτικές για την Ιρλανδία και την Ισπανία.
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις εκτιμήσεις του δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο το χρέος, αλλά και το ποιες επενδυτικές δραστηριότητες γίνονται στις χώρες, καθώς -όπως αναφέρεται- η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων επηρεάζει και την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας.
Οπως συγκεκριμένα επισημαίνεται, «η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας συνεχίζει να μειώνεται και μάλιστα σαφώς ταχύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης».
Επιδείνωση το 2013
Σε σύγκριση με το 2012, οπότε κατεγράφησαν επιτυχίες στο πεδίο της σταθεροποίησης, το 2013 σημειώθηκε επιδείνωση.
Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων υποχώρησαν, ωστόσο, αντί να γίνουν περικοπές στην κατανάλωση, μειώθηκαν οι επενδύσεις, γεγονός που οδήγησε στη μείωση της ανταγωνιστικότητας και των δυνατοτήτων ανάπτυξης.
Η «Βελτ» σημειώνει ότι «αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα υπερχρεώνεται στο εξωτερικό προκειμένου να χρηματοδοτήσει καταναλωτικές δαπάνες, κάτι που οξύνει την κρίση. Χωρίς δραστική μείωση του ποσοστού κατανάλωσης, δεν είναι δυνατόν η χώρα να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα».
Τέλος, η μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια πολιτική περικοπών των καταναλωτικών δαπανών, με συνέπεια η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να μειώνεται ταχύτερα στη φάση αυτή σε σχέση με άλλες χώρες και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα θα παραμείνει -και στο εγγύς μέλλον- εξαρτημένη από τη βοήθεια ξένων χωρών».
Ο πρόεδρος του Κέντρου, Λούντερ Γκέρκεν, διαβλέπει εξάπλωση της κρίσης και στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας πως «τώρα έχουν μολυνθεί και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες. Παρά το γεγονός ότι η Φινλανδία και το Βέλγιο δεν ανήκουν στις μεγάλες χώρες, είναι ανησυχητικό το πώς και κράτη της Βόρειας Ευρώπης έχουν αρχίσει να γίνονται προβληματικά».