→Η Βρετανία, για να εκδώσει το ζεύγος που κατηγορείται για το σκάνδαλο του Τ.Τ., υποβάλλει σε έρευνα το νομικό και σωφρονιστικό μας σύστημα
Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
«Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν, το λιγότερο, αναμενόμενο για τον κ. Γριβέα και την κ. Βάτσικα», επισήμανε στην «Εφ.Συν.» Βρετανός δικηγόρος που ασχολείται με εκδόσεις κατηγορουμένων σε άλλες χώρες. Χθες το πρωί το Ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ όρισε νέα δικάσιμο για τις 22, 23 και 24 Ιουλίου και τότε το βρετανικό δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή τους στη χώρα μας. Το ζεύγος Γριβέα κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ο δικηγόρος τους έθεσε, και πέτυχε, τέσσερις προϋποθέσεις – ζητήματα μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. Πρώτα από όλα οι βρετανικές δικαστικές Αρχές θα πρέπει να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις από τις αντίστοιχες ελληνικές, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν αποτελούν αδίκημα για τη Βρετανία. «Αν αποδειχτούν αληθείς οι ισχυρισμοί του, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος έκδοσής τους στην Ελλάδα», είπε στην «Εφ.Συν.» Βρετανός δικηγόρος.
Επίσης, ζητήθηκε να οριστεί πραγματογνώμων ο οποίος θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις Φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα θα εξεταστούν χωριστά η ανδρική και η γυναικεία πτέρυγα.
Επιπλέον, θα οριστούν ακόμη δύο πραγματογνώμονες, κατά πάσα πιθανότητα ένας καθηγητής Πανεπιστημίου της Νομικής και ένας Ελληνας δικηγόρος. Ο πρώτος για να εξετάσει πόσο δίκαιοι είναι οι θεσμοί στην Ελλάδα και ο δεύτερος πόσο δίκαιες είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν τους δύο κατηγορουμένους.
Τέλος, θα εξεταστούν και οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικογένειά τους πιθανή έκδοσή τους στην Ελλάδα. Αυτή είναι η τρίτη φορά που το ζεύγος Γριβέα παρουσιάστηκε ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου. Τις δύο προηγούμενες η δίκη τους αναβλήθηκε.
Το ζευγάρι, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, παραδόθηκε στις 22 Ιανουαρίου στις βρετανικές Αρχές, αφού πρώτα είχε κανονιστεί ραντεβού με την αστυνομία. Πέρασε από την αυτόφωρη διαδικασία και αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών, ήταν η καταβολή 50.000 λιρών, η παράδοση των διαβατηρίων τους, η παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να έχουν ανοιχτά τα κινητά τους τηλέφωνα 24 ώρες το 24ωρο και να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών Αρχών.