25/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδόσεις Gutenberg: 5.000 τίτλοι σε 50 χρόνια

Κλασική λογοτεχνία για διαχρονικά μπεστ σέλερ

Ο γνωστός οίκος ετοιμάζεται για τολμηρότερο άνοιγμα σε βιβλία δοκιμασμένα στον χρόνο, αλλά και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου στη Διδότου.
      Pin It

Ο γνωστός οίκος ετοιμάζεται για τολμηρότερο άνοιγμα σε βιβλία δοκιμασμένα στον χρόνο, αλλά και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου στη Διδότου

 

Της Παρής Σπίνου

 

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΔΑΡΔΑΝΟΣΠενήντα χρόνια γιορτάζουν οι εκδόσεις Gutenberg, που έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων και συνεχίζουν ακάθεκτοι, κόντρα στην οικονομική κρίση, με γνώμονα την ποιότητα. Φέτος θα επενδύσουν ιδιαίτερα στην κλασική λογοτεχνία εμπλουτίζοντας την καθιερωμένη σειρά Orbis Literae, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζουν και τη νέα σειρά Aldina -φόρος τιμής στον Αλδο Μανούτιο- δίνοντας έμφαση σε πρωτοεμφανιζόμενα στα ελληνικά κείμενα και στις καλές μεταφράσεις. Παράλληλα διευρύνουν τον πολιτιστικό τους ρόλο, καθώς βρίσκονται σε συμφωνία για την αγορά ενός κτιρίου στην οδό Διδότου, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα αγκαλιάσει με τη δραστηριότητά του όλες τις τέχνες, όπως μας είπε ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός.

 

Προφανώς είναι συμβολικό ότι την ανακοίνωση για το μεγαλύτερο «άνοιγμα» του Gutenberg στα κλασικά βιβλία έκανε ο γιος του, ο Κώστας Δαρδανός, ο οποίος έπειτα από σπουδές στην εκδοτική τέχνη στο Λονδίνο, συνεχίζει την 50χρονη παράδοση του οίκου. «Δεν ανταγωνιζόμαστε τη σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία», είπε χαρακτηριστικά. «Εχουμε ανάγκη να πιούμε νερό από την πηγή και θέλουμε να αναμετρηθούμε τόσο εμείς όσο και οι αναγνώστες με κείμενα που θα διαβάζονται και τα επόμενα 200 χρόνια. Τέτοια κείμενα που, ενώ εκδίδονται κατά κόρον στο εξωτερικό, εδώ είναι ακόμα αμετάφραστα».

 

Αλλωστε τα «κλασικά» αποδεικνύονται διαχρονικά μπεστ σέλερ. Για παράδειγμα, «ο “Μόμπι Ντικ” του Χέρμαν Μέλβιλ πουλάει 500 αντίτυπα τον χρόνο, εδώ και 20 χρόνια». Πάντως η νέα σειρά Aldina θα περιλαμβάνει κυρίως έργα λογοτεχνίας, αλλά και δίχως μυθοπλασία, δοκιμασμένα στον χρόνο, που πρώτη φορά εμφανίζονται στη γλώσσα μας ή αξιοποιούν προηγούμενες μεταφράσεις. Αναμένονται τα: «Μοντέστ Μινιόν» του Μπαλζάκ, «Η γυναίκα του κόσμου και άλλα νεανικά γραπτά» του Φλομπέρ (σε μετάφραση Εφης Κορομηλά και τα δύο). «Ορλάντο. Μια Βιογραφία» της Βιρτζίνια Γουλφ (2η ανανεωμένη και σχολιασμένη έκδοση) σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου, «Η θεία Τούλα» του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο (μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος), «Η αφήγηση του Αρθουρ Γκόρντον Πιμ απ' το Ναντάκετ» του Εντγκαρ Αλαν Ποε σε μετάφραση Πολύκαρπου Πολυκάρπου (επίσης β' έκδοση ανανεωμένη) και «Οι ανησυχίες του Σαντι Αντια» του Πίο Μπαρόχα (μτφρ. Νίκου Πρατσίνη).

 

Στη σειρά Orbis Literae θα εκδοθούν: «ΜακΤιγκ. Μια ιστορία από το Σαν Φρανσίσκο» του Φρανκ Νόρις (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1899 και αφηγείται τη ζωή ενός φτωχού ερωτευμένου ζευγαριού, ενώ αποτέλεσε τη βάση για δύο κινηματογραφικές ταινίες και μία όπερα. «Το όνειρο της κόκκινης Καμάρας» του Τσάου Χσούε Τσιν (μτφρ. Ελλη Λαμπρίδη), ένα από τα «τέσσερα μεγάλα κλασικά μυθιστορήματα» της κινεζικής λογοτεχνίας. «Ο μαρμάρινος Φαύνος» (μτφρ. Σάντυ Παπαϊωάννου), το πολυεπίπεδο μυθιστόρημα του Ναθάνιελ Χόθορν για τη σύγκρουση του παλαιού με τον νέο κόσμο και «Οι πύργοι του Μπάρτσεστερ» του Αντονι Τρόλοπ (μτφρ. Ισμήνη Καπάνταη).

 

Οι εκδόσεις Gutenberg ιδρύθηκαν το 1963 από τον Γ. Δαρδανό σε συνεργασία με τον βιβλιοδέτη Χ. Καρακατσάνη. Στο διάστημα της δικτατορίας, όταν και οι δύο ήταν κρατούμενοι, στις εκδόσεις προσήλθε και ο Χρ. Δαρδανός. Το 1993 η εταιρεία μοιράστηκε και ο Γ. Δαρδανός ανέλαβε την έκδοση των επιστημονικών-πανεπιστημιακών βιβλίων, μια μεγάλη σειρά για την εκπαίδευση, καθώς και τη σειρά της κλασικής λογοτεχνίας. Με φουρτούνες αλλά και με κάλμα, αφού η οικογένεια κατάγεται από την Ανδρο, μαζί με καλούς συνεργάτες ο εκδοτικός οίκος προσπάθησε «α φτιάξει καλά βιβλία και να δημιουργήσει νέους αναγνώστες».

 

Ειδικότερα για την καλλιέργεια νέων βιβλιόφιλων ο Γ. Δαρδανός εδώ και χρόνια υπερασπίζεται τον θεσμό των σχολικών βιβλιοθηκών, που έχει αδρανήσει. «Ο εκπαιδευτικός ρόλος της σχολικής βιβλιοθήκης, όπου τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν πρόσβαση στα βιβλία δωρεάν, είναι σημαντικότατος», τονίζει, ενώ καταγγέλλει: «Πριν το 2000 μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων το υπουργείο Παιδείας είχε εγκρίνει 70 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία 1.000 νέων βιβλιοθηκών. Δόθηκαν 10 εκατομμύρια για την αγορά και αποστολή βιβλίων, τα οποία παραμένουν “κλειδωμένα”. Χάθηκαν συνολικά πάνω από 60 εκατ. ευρώ». Περισσότερα, στην έρευνα «Ανάπηρη παιδεία μας», που ετοιμάζουν οι εκδόσεις Gutenberg.

 

Scroll to top