Του Βασίλη Γεώργα
Ενστάσεις για τη μερική απελευθέρωση των αγορών σε γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιβλία και ψωμί εγείρουν οι επικεφαλής της τρόικας, επιμένοντας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, στη «σκληρή γραμμή» για πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Στο πρώτο ραντεβού με τον Κωστή Χατζηδάκη που διήρκεσε ώς αργά χθες το βράδυ, οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβήτησαν παράλληλα και το πακέτο μέτρων των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.
Το συγκεκριμένο πακέτο που αφορά μεταξύ άλλων την εφαρμογή των συμβάσεων «διακοψιμότητας», τη μείωση του τέλους ΑΠΕ κατά 80% για τις βιομηχανίες μέσης τάσης και το «κούρεμα» των κερδών της ΔΕΠΑ, θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης σήμερα το απόγευμα κατά τη συνάντηση που θα έχουν με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τρόικα επιμένει και στην άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως η περαιτέρω απελευθέρωση των ΚΤΕΛ κ.ά. Συνολικά υπάρχει συμφωνία νομοθέτησης για 240 από τις 329 συστάσεις του ΟΟΣΑ, άλλα 30 θέματα για τα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν και περίπου 50, τα οποία θα νομοθετηθούν σε δεύτερο χρόνο.
«Τίποτα δεν απορρίφθηκε τελεσίδικα, όμως τίποτα δεν έγινε δεκτό» έλεγε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης αναφερόμενος στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που εντοπίζονται κυρίως στο γάλα και τις αλλαγές σε φάρμακα-φαρμακεία.
• Για το φρέσκο γάλα η πρόταση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο όρος «φρέσκο», να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία ως «γάλα ημέρας» και παράλληλα να αφεθεί στους ίδιους τους παραγωγούς – βιομήχανους να καθορίζουν τη διάρκεια του γάλακτος ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιτείνουν ότι η δημιουργία της νέας κατηγορίας γάλακτος μίας ημέρας θα «πριμοδοτήσει» συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών.
• Για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα η κυβέρνηση πρότεινε να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία και με πλαφόν στην ανώτατη τιμή του σημερινού δελτίου τιμών. Η τρόικα ζητά να απελευθερωθεί η πώληση και στα σούπερ μάρκετ, ενώ επιμένει ιδιαίτερα στην απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, των αδειοδοτήσεων και της δυνατότητας δραστηριοποίησης αλυσίδων στον κλάδο. Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.
• Στο θέμα των βιβλίων η πρόταση του ΥΠΑΝ είναι να απελευθερωθεί άμεσα η τιμή σε σχολικά, ξενόγλωσσα και άλλα και η ενιαία τιμή να καταλαμβάνει μόνο την πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών και λοιπών βιβλίων. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε αντίδραση από την τρόικα που θέλει πλήρη απελευθέρωση.