Ο στραγγαλισμός της πραγματικής οικονομίας της χώρας αποτυπώνεται απόλυτα στην πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία ξεκίνησαν με μεγάλη «βουτιά» τον πρώτο μήνα του έτους, συνεχίζοντας την υστέρηση του 2013. Οι εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, την ακίνητη περιουσία, τα νομικά πρόσωπα και τα τέλη κυκλοφορίας ήταν χαμηλότερες τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων και έπεται συνέχεια, λόγω του περιορισμού της ζήτησης και της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Συνολικά τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση μεγαλύτερη των 350 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες αντισταθμίστηκαν έως έναν βαθμό από τις υπερβάσεις σε άλλες κατηγορίες εσόδων (φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κ.ά.). Παρά την κακή πορεία των εσόδων, τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών βγάζουν για τον Ιανουάριο πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αλλά χαμηλότερο σε σχέση με τα 955 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Οι δαπάνες έκαναν πάλι το… θαύμα τους, καθώς διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τα προϋπολογισθέντα, ενώ ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει με τα οικονομικά των Ταμείων, τα οποία θα «γράψουν» και το τελικό ύψος του περυσινού πλεονάσματος.
Οσον αφορά τα έσοδα, η υστέρηση προήλθε από:
- Τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (-192 εκατ. ευρώ)
- Τους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών που εισπράττονται φέτος [πρόκειται ουσιαστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011 κ.λπ. (-160 εκατ. ευρώ)]
- Τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών (-111 εκατ. ευρώ)
-Τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων (-21 εκατ. ευρώ)
- Τα τέλη κυκλοφορίας (-48 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 666 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 980 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 24,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 347 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Με το καλημέρα» της νέας χρονιάς τα ασφαλιστικά ταμεία απομυζούν συνεχώς κονδύλια, με τον ΟΑΕΕ να έχει εισπράξει από τον πρώτο μόλις μήνα του έτους το 1/8 (12,5%) της ετήσιας επιχορήγησης που δικαιούται για φέτος.
Μ. Χριστοδούλου