26/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχετικά με τις εξελίξεις για το Κυπριακό και το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του κράτους για τις πολεμικές επανορθώσεις

Μαγκωμένος ο Βενιζέλος

Μανώλης Γλέζος: Η Γερμανία έχει πληρώσει επανορθώσεις σε όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδας. Το ποσόν είναι προσδιορισμένο από τη διάσκεψη του 1946 και σε σημερινά χρήματα είναι 108 δισ. ευρώ.
      Pin It

Μανώλης Γλέζος: Η Γερμανία έχει πληρώσει επανορθώσεις σε όλες τις χώρες εκτός της Ελλάδας. Το ποσόν είναι προσδιορισμένο από τη διάσκεψη του 1946 και σε σημερινά χρήματα είναι 108 δισ. ευρώ

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

«Σπεύδει βραδέως» η ελληνική κυβέρνηση τόσο αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και για το πολύπλοκο θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.

 

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της ελληνικής Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, τόσο σε τεχνικό όσο και σε δικονομικό επίπεδο, για το απόρρητο πόρισμα που καταγράφει τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το οποίο συνέταξε η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

«Θέλει συμπλήρωση»

 

«Εχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης με οικονομοτεχνικά και μαθηματικά στοιχεία, τα οποία δεν κρίνονται επαρκή», επισήμανε χαρακτηριστικά και στην κατεύθυνση αυτή έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος.

 

Σε ό,τι αφορά το δικονομικό επίπεδο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «αν ακολουθηθεί η οδός που συστήνει το πόρισμα, τότε η πρόγνωσή μου δεν είναι καλή και δεν είναι αυτό που θα συνιστούσα να ακολουθήσει η ελληνική Δημοκρατία». Και όλα αυτά, όπως είπε, «ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης του θέματος, καθώς πρέπει να ξέρουμε επακριβώς τις ενεργές αξιώσεις μας, πώς αυτές προσδιορίζονται, αν είναι διεκδικήσιμες και σε ποιο δικαστήριο».

 

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος επισήμανε ότι το ποσό των επανορθώσεων είναι προσδιορισμένο ήδη από τη διάσκεψη το Φλεβάρη του ’46 και ανέρχεται σε –σημερινά χρήματα- 108 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους. «Η Γερμανία έχει πληρώσει επανορθώσεις σε όλες τις χώρες, εκτός της Ελλάδας», σημείωσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ενώ πρόσθεσε ότι ύστερα από την πρόσφατη συνάντησή του με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γ. Προβόπουλο, διαπίστωσε και ο ίδιος πως «υπάρχει ένα κομφούζιο για το θέμα, αλλά πρέπει κάποτε να τελειώσει η έρευνα».

 

«Αμφισβητήσεις»

 

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «ακόμη και η διάσκεψη του ’46 αμφισβητείται, ψάχνουμε να βρούμε την πρακτική και ασφαλή οδό που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα», ενώ ξεκαθάρισε ότι μετά την επίσημη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, που έχει ζητηθεί, τις αποφάσεις θα τις πάρει η Βουλή των Ελλήνων.

 

Ενδεικτικό όμως του ενδιαφέροντος της γερμανικής πλευράς για το θέμα είναι το γεγονός, όπως αποκάλυψε ο Μ. Γλέζος, ότι μόλις γράφτηκε στον Τύπο την προηγούμενη Παρασκευή πως η διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή αποφάσισε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, αμέσως ο Γερμανός αναπληρωτής πρέσβης ζήτησε ραντεβού και συναντήθηκε άμεσα μαζί του, προκειμένου να ενημερωθεί για το τι θα είναι αυτή η επιτροπή.

 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ευάγγ. Βενιζέλος τόνισε πως η Αθήνα στηρίζει τις αποφάσεις του προέδρου Αναστασιάδη, διατυπώνοντας παράλληλα και τους προβληματισμούς της.

 

Για το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη–Ερογλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι έχει τρία θετικά στοιχεία: 1. Το δημοψήφισμα, δηλαδή θα αποφασίσει ο ίδιος ο λαός. 2. Η απαγόρευση κάθε επιδιαιτησίας, όπως προβλεπόταν π.χ. στο σχέδιο Ανάν και 3. Προβλέπεται λύση ομοσπονδιακού κράτους με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία εθνική κυριαρχία.

 

«Είμαστε ακόμη στην αρχή, πρόκειται για μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη και αυτό που έχει σημασία είναι να συμφωνηθεί μια λύση ώριμη, ισορροπημένη, ευρύτατης αποδοχής, με τη συναίνεση του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

 

Φόβοι

 

* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι «φοβόμαστε κακές εξελίξεις στο Κυπριακό».

 

* Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), αφού εξέφρασε τις «βαθιές ανησυχίες» του, υπογράμμισε ότι «το σχέδιο Ανάν έφυγε από την πόρτα για να επιστρέψει από το παράθυρο» και πρόσθεσε ότι «το κρίσιμο είναι η αναφορά στα συνιστώντα κράτη που οδηγούν σε συνομοσπονδία, δηλαδή σε διχοτομική λύση».

 

* Η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, αν και δήλωσε ότι στηρίζει τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για τη «μεγάλη βιασύνη του ξένου παράγοντα» όσο και για τις μεγάλες εντάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

 

* Παράλληλα, και ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποίησε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με διαδικασίες ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ή εκβιασμών σε βάρος της Κύπρου.

 

Scroll to top