Pin It

Διαφορετικός και περισσότερο ανήσυχος εμφανίστηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιτροπή Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας. Αφού για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι στη Μεσόγειο θα γίνει τελικά η επικίνδυνη διαδικασία της υδρόλυσης, όταν όλοι οι φορείς και οι ειδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα φωνάζουν επί μήνες για το θέμα, δήλωσε τη δυσφορία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

 

Συγκεκριμένα είπε ότι «δυστυχώς η έξοδος του χημικού οπλοστασίου γίνεται προς τη Μεσόγειο καθώς υπάρχει και η προσφορά της Ιταλίας να προσφέρει το λιμάνι της Καλαβρίας», συμπληρώνοντας ότι «αγωνιζόμαστε να κινητοποιήσουμε άλλες χώρες για να επιλεγεί άλλος χώρος εκτός Μεσογείου». Ομως το ότι αυτή η επικίνδυνη μέθοδος που πειραματικά θα γίνει για πρώτη φορά εν πλω προϋποθέτει μια κλειστή θάλασσα, έχει ξεκαθαριστεί εξ αρχής από τις ΗΠΑ. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει και η περισυλλογή των χημικών από τα πλοία μεταφοράς γίνεται με αργούς ρυθμούς, είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα διοργανωθεί τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των χημικών όπλων κατά τη διάρκεια της οποίας θα ενημερωθούν οι Ελληνες επιστήμονες για τη διαδικασία και θα λάβουν διαβεβαιώσεις για την απόλυτη απαγόρευση ρίψης αποβλήτων στη θάλασσα.

 

Και ο Παπαδημούλης

 

Οσες διαβεβαιώσεις όμως κι αν δοθούν, η επικινδυνότητα της μεθόδου δεν παύει να υφίσταται, ενώ θα είναι προτιμότερο να είναι παρόντες σε όλα τα στάδια Ελληνες παρατηρητές για να διασφαλίσουν -όσο μπορούν- του λόγου το αληθές. Αυτό εξάλλου τόνισε και ο κ. Παπαδημούλης, εκφράζοντας κι αυτός την ανησυχία του για την επιλογή της Μεσογείου και μιας μεθόδου που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε πλοίο ηλικίας 36 ετών και με μονό τοίχωμα.

 

Στο μεταξύ με αναπάντεχο τρόπο ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, από το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων, έκανε εμφανή την αντίθεσή του στην καταστροφή των χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου. Μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα και κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Μεσόγειος SOS». Στην ομιλία του επανέλαβε την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδας στην επιλογή καταστροφής των επικίνδυνων χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου. Σημείωσε την απροθυμία των άλλων χωρών να αναλάβουν πρωτοβουλία μαζί με την Ελλάδα ενάντια στην επιλογή αυτή και τόνισε την ανάγκη προστασίας της Μεσογείου από τον εφιάλτη μιας καταστροφής.

 

Αντα Ψαρρά

 

Scroll to top