Απόλυτη σιωπή για το «ζεστό χρήμα» του επενδυτή, καμία αναφορά στο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από το φιλέτο των 6.200 στρεμμάτων. Μειώνουν την αξία του στο 1,27 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ που ήταν υπολογισμένη το 2008
Της Χαράς Τζαναβάρα
Συνεχίζεται η… κολοκυθιά με το οικονομικό όφελος που αναμένει η κυβέρνηση από το ξεπούλημα του Ελληνικού, ενώ απουσιάζει κάθε αναφορά στο «ζεστό χρήμα» που θα καταβάλουν οι επενδυτές για να αποκτήσουν το «φιλέτο» των 6.200 στρεμμάτων.
Στο παιχνίδι των εντυπώσεων προστέθηκε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης, ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτηρίζει την αξιοποίηση του Ελληνικού «μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα» και αναφέρει ότι «η επένδυση θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».
Κρύβουν το τίμημα
Αθελά του, υποβαθμίζει την αξία του μοναδικού ακινήτου, με αναφορές για «αναξιοποίητο χώρο» και «ερειπωμένες εγκαταστάσεις», ενώ προαναγγέλλει ότι «θα μεταλλαχθεί σε νέα πόλη» και σε «ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης». Προφανώς έχει ψαλιδιστεί το «μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης», που έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς τρεις πρωθυπουργοί, με τον Κώστα Καραμανλή να έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει πάρκο το σύνολο της έκτασης.
Το επτασφράγιστο μυστικό είναι το τίμημα που θα καταβάλει ο ανάδοχος κατά την υπογραφή της σύμβασης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε στοιχεία, γιατί ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε χθες στην «Εφ.Συν.» πηγή του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να σχολιάσει ή να διαψεύσει την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία το ποσόν θα διαμορφωθεί γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε εκχώρηση του 90% των μετοχών του «Αστέρα» με τίμημα 400 εκατ. ευρώ.
Το επίσης προνομιακό ακίνητο έχει επιφάνεια 304 στρέμματα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται το «Μικρό Καβούρι» (245 στρέμμ.). Διαθέτει τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα, 23 καμπάνες από τις οποίες 12 με ιδιωτική πισίνα, μαρίνες και άλλες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 52.200 τετραγωνικών. Στην περίπτωση του Ελληνικού, εκτός από την ακτογραμμή των 3,5 χλμ, περιλαμβάνει 480 κτίσματα συνολικής επιφάνειας 386.880 τετραγωνικών.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το κτίριο του Ανατολικού αεροσταθμού, έργο του περίφημου αρχιτέκτονα Σααρίνεν, τρία μεγάλα υπόστεγα του παλιού αεροδρομίου, καθώς και οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κόστισαν 417 εκατ. ευρώ.
Σε παλιότερους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και με βάση τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων που ίσχυαν το 2008, η αξία πώλησης του Ελληνικού ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», νεότερη εκτίμηση του 2013, που δεν ολοκληρώθηκε αλλά βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων του ΤΑΙΠΕΔ, έχει μειώσει την αξία του στο 1,27 δισ.
Τον «γρίφο» έχει αναλάβει να λύσει το Τεχνικό Επιμελητήριο, που έχει αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά σύντομα αναμένεται να δώσει αναλυτική αποτίμηση του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου. «Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι το Ελληνικό εκποιείται και επιπλέον το Δημόσιο φορτώνεται με βάρη», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης.
Ανοιχτά ζητήματα
Παρακάμπτοντας το άγνωστο για τους πολίτες τίμημα του Ελληνικού, εντοπίζονται άλλα δύο ανοιχτά οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν το πραγματικό ύψος της επένδυσης και το κοινωνικό όφελος, για τα οποία δεν υπάρχει τοποθέτηση από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.». Συγκεκριμένα:
● Προγραμματίζεται η υλοποίηση των έργων σε τρεις φάσεις, πενταετούς διάρκειας η κάθε μία. Υπάρχουν όμως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα θεωρηθεί ότι ο ανάδοχος έχει καλύψει τις υποχρεώσεις του έναντι της σύμβασης εφόσον κατασκευάσει υποδομές στο 30% της έκτασης του ακινήτου. Είναι όμως πιθανό η υποχρέωση αυτή να μπορεί να καλυφθεί μόνον στο κομμάτι των 960 στρεμμ. στον Αγιο Κοσμά και η υπόλοιπη έκταση να παραμείνει περιφραγμένη και αναξιοποίητη, όπως είναι σήμερα.
● Προβλέπονται σημαντικές επιβαρύνσεις του Δημοσίου, που σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο κονδύλι, ύψους 1,51 δισ. ευρώ, αφορά τα νέα συνοδά έργα, όπως η κατασκευή δικτύων, σταθμών ενέργειας, η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και η κατασκευή της σήραγγας στην ανατολική πλευρά του Υμηττού για τη σύνδεση με το «Ελ. Βενιζέλος». Το κόστος μετεγκατάστασης φορέων που στεγάζονται σήμερα σε υποδομές του παλιού αεροδρομίου εκτιμάται σε 614 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με το κόστος κατεδάφισης εγκαταστάσεων που υπολογίζεται σε 34 εκατ. ευρώ.